Τρίτη 05 Ιουνίου 2012 Λύση στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες καρκινοπαθείς επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας. Δρομολογείται ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα σκευάσματα. Ομως ριζική και πλήρης αντιμετώπιση του... επείγοντος θέματος δεν υπάρχει. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ιατρικές συνταγές.
Τέλος στο μαρτύριο για χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας. Η εμπλοκή με τη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων κατά σοβαρών παθήσεων οδηγείται προς εκτόνωση, έπειτα από συμφωνία που πέτυχε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας. Η συμφωνία ανακουφίζει χρονίως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα σκευάσματα της καθημερινότητας, τα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν τα βρουν. Διαβητικοί, πάσχοντες από άσθμα και καρδιοπαθείς είναι μερικές μόνον κατηγορίες ασθενών οι οποίοι συνεχίζουν τον Γολγοθά. Ο κ. Κίττας ήρθε σε συμφωνία με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με φάρμακα για τον καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα. Η προμήθεια αναμένεται να ομαλοποιηθεί έως αύριο, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται με την παραγγελία και την παράδοση.
Στόχος του μέτρου είναι να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες χρονίως πάσχοντες (εξωτερικοί ασθενείς), οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τα φάρμακά τους και δεν μπορούν να τα βρουν. Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται μόνον από τα νοσοκομεία, τα οποία, ωστόσο, αποφεύγουν να τα αγοράζουν, λόγω του υψηλού τους κόστους.
Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν να προμηθευτούν ακριβά σκευάσματα από τα μέσα Μαΐου και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Το αδιέξοδο για τους ασθενείς είναι πλήρες, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη χορήγησή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η εμπλοκή με τη φαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο, παραμένει. Οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τα χορηγούν με πίστωση. Διεκδικούν εξόφληση 340 εκατομμυρίων ευρώ, για συνταγές του ΕΟΠΥΥ που εκτελέστηκαν το 2011 και τον περασμένο Μάρτιο. Η κυβέρνηση προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές από τους φαρμακοποιούς.
Εκκληση από τον υπουργό
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε προχθές έκκληση σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας, ζητώντας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των πασχόντων και πάνω απ΄ όλα η ανθρώπινη ζωή.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε προχθές έκκληση σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας, ζητώντας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των πασχόντων και πάνω απ΄ όλα η ανθρώπινη ζωή.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) απάντησε χθες ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη. Κάνει λόγο για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να αγοράσουν πάλι φάρμακα είναι να αποπληρωθούν οι οφειλές των Ταμείων προς τα φαρμακεία.
Το δημόσιο σύστημα περίθαλψης βασανίζεται από έναν φαύλο κύκλο χρεών: Ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει τους πόρους να υποστηρίξει την περίθαλψη των 9,5 εκατομμυρίων άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων του, με αποτέλεσμα να οφείλει πάνω από 3 δισ. ευρώ σε όλους τους παρόχους (φαρμακοποιοί, γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και ΕΣΥ). Η αδυναμία πληρωμών από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ προκαλεί «ασφυξία» σε όλο το κύκλωμα.
Ο Οργανισμός οφείλει 2 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία -με τη σειρά τους- δεν μπορούν να αγοράσουν υλικό και φάρμακα για τους ασθενείς τους αλλά και τους εξωτερικούς ασθενείς, που -σύμφωνα με τον νόμο- λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το ΕΣΥ.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η εξόφληση των οφειλών δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσιακή κυβέρνηση
Η εξόφληση των οφειλών δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσιακή κυβέρνηση
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να εξοφλήσει οφειλές του ΕΟΠΥΥ από προηγούμενα έτη, ενώ δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για συμψηφισμό των χρεών που έχουν οι φαρμακοποιοί.
Αυτά αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας και ο υπουργός Επικρατείας Αντώνης Αργυρός και αποφασίστηκαν τα εξής:
Ομαλοποιείται η χορήγηση φαρμάκων στους χρονίως πάσχοντες από νοσοκομεία, κλινικές και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης χρηματικών ενταλμάτων, ώστε να μη διακοπεί από σήμερα η χορήγηση υλικών (σύριγγες, γάζες, γάντια) από τους προμηθευτές σε έξι νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Α. Παπανδρέου» Ρόδου, «Γ. Γεννηματάς» Αθήνας, «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και «Αττικόν»).
Υπήρξε επικοινωνία με τους προμηθευτές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με εξοπλισμό. Οι προμηθευτές εξέφρασαν κατανόηση και δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά το αίτημα.
Δεν είναι δυνατή η εξόφληση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ από προηγούμενα έτη.
Το θέμα συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλόμενων του Δημοσίου (6,5 δισ. ευρώ), η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ανταλλαγή πυρών με φόντο τις κάλπες
Ανταλλαγή πυρών με φόντο τις κάλπες
Πολιτικούς διαξιφισμούς πυροδοτεί η κρίση με τα φάρμακα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε προχθές τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ζητώντας να βρεθούν χρήματα και να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Υγείας, Χρήστο Κίττα. Κατά την έξοδό του, είπε ότι «... αυτοί που μας απειλούν ότι, αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος, είναι οι ίδιοι που έφεραν τη χώρα στην καταστροφή και το χάος, και πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα...».
Παρέμβαση έκανε προχθές και ο τέως υπουργός Υγείας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε, επειδή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση. Ζήτησε, μάλιστα, να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας.
Η παρέμβαση Λοβέρδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος του καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ.
Στη μείωση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ, από 0,6% στο 0,4% του ΑΕΠ, απέδωσε τα προβλήματα του Οργανισμού η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ενδεικτικό της ένδειας του ΕΟΠΥΥ είναι ότι πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, μόνον για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ διετίθετο το 1,4% του ΑΕΠ.
Από τον τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς ανακοινώθηκε ότι το σύστημα Υγείας, σε αυτή την οικονομική κρίση, καλείται να σταθεί ανάχωμα στον κίνδυνο της αρρώστιας και την απειλή της προσωπικής ή οικογενειακής κατάρρευσης που μπορεί να προκληθεί από τη σοβαρή ασθένεια.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν όλοι οι φορείς, επιστήμονες και επαγγελματίες που εμπλέκονται στον χώρο της υγείας, να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με τη συμβολή όλων των κομμάτων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Επίθεση σε έντονο ύφος κατά Σαμαρά και Λοβέρδου εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ο Κωνσταντίνος Λουράντος κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Για τον κ. Σαμαρά τόνισε ότι «... στο τελευταίο διάστημα της συγκυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος, στέλεχος της ΝΔ, δεν έκανε απολύτως τίποτα, για να διορθώσει κάτι από τα κακώς κείμενα...».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου