Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ισχυρό ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας Βενιζέλος: Η ψήφος στήριξης ή ανοχής εκ μέρους μας δεν είναι δεδομένη

Τρίτη 05 Ιουνίου 2012
Το χαρτί της κυβερνησιμότητας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου τραβάει τώρα το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι η ψήφος στήριξης ή ανοχής εκ μέρους του δεν είναι δεδομένη.
Το μήνυμα εξέπεμψε με.. σαφήνεια κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι ένα μικρό και αδύναμο κοινοβουλευτικά και πολιτικά ΠΑΣΟΚ «δεν έχει λόγο να επωμισθεί ευθύνες που δεν του αναθέτει ο ελληνικός λαός».
Τόσο κατά την ομιλία του στη Λιβαδειά όσο και κατά την εμφάνισή του στη Χαλκίδα ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες αν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές. «Αυτή η τραγική εμπειρία που έζησε η χώρα τους τελευταίους μήνες της ακυβερνησίας, φοβούμαι ότι μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις 17 Ιουνίου», είπε σχολιάζοντας ότι το θέμα είναι «εάν μπορούν τα κόμματα να δώσουν κυβέρνηση» καθώς η χώρα δεν κυβερνιέται ούτε με το 18% ούτε με το 25% του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του θέλει να δώσει απάντηση στο θέμα αλλά με μια ισχυρή κυβέρνηση, που έχει όχι απλώς και μόνο τον ελάχιστο αριθμό εδρών στη Βουλή αλλά ισχυρή πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι είτε είναι η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, κυβέρνηση που θα έχει απέναντί της τους μισούς Ελληνες ή τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν μπορεί να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει, αλλά ακόμη και αν συγκροτηθεί θα είναι θνησιγενής. «Κανένα από τα δύο σενάρια πρώτου κόμματος, είτε το σενάριο που λέει ΝΔ είτε το σενάριο που λέει ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδηγεί σε κυβερνητική λύση», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ τη διασφάλιση ενωτικού εθνικού χαρακτήρα, όπως είπε. «Εάν δεν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ενώνει τους Ελληνες και τους κατευθύνει προς την πρόοδο, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί κανένα κυβερνητικό σχήμα».
Μάλιστα ο Βαγγέλος Βενιζέλος θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο είναι «να είναι ισχυρό το ΠΑΣΟΚ», κάτι που εγγυάται τη συνεννόηση και τη συνεργασία αλλά και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που έχει προτείνει το Κίνημα. Παράλληλα επανέλαβε ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, δεν θα καταλάβουν γνώριμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυβερνητικές θέσεις.
Αφησε και σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του, σχολιάζοντας δηκτικά: «Αλλοι επιστρέφουν στις αντικομμουνιστικές ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου και άλλοι φαντασιώνονται ότι είναι αντίγραφα και οι διάδοχοι του Τσε Γκεβάρα...».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: