Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κατάληψη και διαμαρτυρία από την κίνηση Πολιτών "Κόντρα στο Ρεύμα" στη ΔΕΗ - Ζητούν να σταματήσουν οι διακοπές στους πολίτες που δεν πλήρωσαν το "χαράτσι"


Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 Τοπικά
Να σταματήσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, να δοθεί η δυνατότητα διακανονισμού...
σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή και την αποδέσμευση του χαρατσιού από το λογαριασμό του ρεύματος, ζήτησαν χθες τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Κόντρα στο Ρεύμα" που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κατερίνης.
Η διαμαρτυρία
Περισσότεροι από 100 πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ και στη συνέχεια, μετά από αλλεπάλληλες απόπειρες συνάντησης με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, που απουσίασε εκτός της υπηρεσίας και διαβουλεύσεις σε διάφορα γραφεία, προχώρησαν και σε κατάληψη της εισόδου, σταματώντας συμβολικά τη λειτουργία της ΔΕΗ.
Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από λαϊκή συνέλευση της Ομάδας Πολιτών, που έγινε στην πλατεία. Αφορμή ήταν η πληροφορία ότι από τη ΔΕΗ ξεκίνησε το "κόψιμο" του ρεύματος σε πολίτες που δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι και μάλιστα δεν τους δόθηκε η δυνατότητα διακανονισμού, αν δεν πληρώσουν μαζί με τις δόσεις και τα χρήματα του χαρατσιού.
45% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό μετά από επαφή που είχαν τα μέλη της Ομάδας με τον προϊστάμενο του τεχνικού τμήματος της ΔΕΗ που είναι υπεύθυνος για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, το 45% των πολιτών της Πιερίας αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα, καθώς έχει απλήρωτους λογαριασμούς.
Επίσης, εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες στέλνονται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 130 εντολές διακοπής ρεύματος σε καταστήματα και οικείες της Πιερίας, από τις οποίες τα συνεργεία και οι εργολάβοι (που είναι συμβεβλημένοι με τη ΔΕΗ για να κάνουν τις διακοπές ρεύματος) εκτελούν τις 35.
Το ψήφισμα
Μετά από την είσοδο των διαδηλωτών στον πάνω όροφο του υποκαταστήματος που γίνονται και οι διακανονισμοί από τους πολίτες, τα μέλη της Ομάδας Κόντρα στο Ρεύμα, ανέγνωσαν ψήφισμα, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Τα συνεχή και επώδυνα μέτρα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν συρρικνώσει την οικονομική δραστηριότητα και το τζίρο μας. ¨Έχουν συρρικνώσει τους μισθούς και τις συντάξεις και μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.
Τα έξοδα τρέχουν, η φορολόγηση αυξάνονται, οι έκτακτες εισφορές συνεχίζονται, τα χαράτσια γίνονται μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Καθημερινά, επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και πολλοί από εμάς δεν έχουν μεροκάματο. Ένας μεγάλος αριθμός μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις του.
 Ανάμεσα σε άλλα, ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η τακτοποίηση των λογαριασμών και η αύξηση της ΔΕΗ. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από τη σκληρή στάση της ΔΕΗ προς τους οφειλέτες. Αποτέλεσμα αυτής της ανένδοτης στάσης είναι να προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων και σπιτιών.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σημαίνει άμεσο λουκέτο στην επιχείρηση, σημαίνει θηλιά στο λαιμό του μικροεπαγγελματία και του οικογενειάρχη. Πληροφορούμαστε ότι επείκεται νέο κύμα διακοπών ηλεκτροδότησης. Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες προχωράμε σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κατερίνης και ζητάμε.
Διακανονισμό της πληρωμής του ρεύματος σε δόσεις που να μπορούν οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν.
Διακανονισμό των λογαριασμών και άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στις επιχειρήσεις και στα σπίτια που ήδη έχει κοπεί το ρεύμα.
Όχι στο χαράτσι που αυξάνει το λογαριασμό του ρεύματος και δημιουργεί προβλήματα στη συναλλαγή μας με τη ΔΕΗ, ακόμη και με απειλές διακοπής της ηλεκτροδότησης".
Μετά την διαμαρτυρία εντός της ΔΕΗ, οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του καταστήματος, εμποδίζοντας την είσοδο των πολιτών και μετά από μία ώρα αποχώρησαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για αύριο Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: