Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΦΩΤΗΣ ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ ΚΛΠ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΠΡΑΣ βιντεο

http://i2.ytimg.com/vi/-YOnyG3lVEc/default.jpg 


Στην φωτογραφία απεικονίζονται οι ληστές Κων/νος και Γεώργιος Σκούπρας, που συνελήφθησαν μετά τον σκοτωμό του Φώτη Γιανκούλα.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Δείτε παρακάτω σε βίντεο απο το αρχείο της ΕΡΤ του 1979 ντοκυμοντέρ για την ιστορία του Γιανκούλα, δείτε τον τελευταίο που ζούσε τότε απο το στέκι του Γιανκούλα τον Μπαρμπα Γιώργο Σκούπρα παρέα με τον εγγονό του να μιλά για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Δείτε και ακούστε το τραγούδια του Γιανκούλα. Δείτε και τα άλλα βίντεο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο... συνεχίστε παρακάτω.....



ΕΡΤ 1979 - ντοκυμαντέρ - Γεώργιος Σκούπρας απο την Βροντού


Φώτης Γιαγκούλας- Τραγούδι - Παναγιώτης Λάλεζας


Ο λήσταρχος Γιαγκούλας


Ο Φώτης Γιαγκούλας 2


Ο Φώτης Γιαγκούλας 3


Ο Φώτης Γιαγκούλας 4


Καπετάν Γιαγκούλας
Από τις πρόβες της χορωδίας του συλλόγου Μικροβαλτινών Κοζάνης στις 24.2.2010, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης.
Υπεύθυνος χορωδίας: Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος
Συμμετέχουν επίσης: Νίκος Τζουκόπουλος κλαρίνο, Βαγγέλης Βέττας βιολί, Πέτρος Νάτσης κιθάρα και Γιάννης Σαράφας τουμπερλέκι.


ο Γκαντάρας
ΘΩΜΑΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ «Ο ΜΑΥΡΟΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ»
Ο Θωμάς Καντάρας ( ή Γκαντάρας ) επικαλούμενος και "Μαύρος Λήσταρχος" καταγόταν από την Άκρη Ελασσόνας και βγήκε στο κλαρί τον Ιούλιο του 1918 με συντροφο τον Γεώργιο Βελώνη και με πρώτο φόνο εκείνον του τσιφλικά Θ. Μόσιου στην Βαλανίδα Ελασσόνας, επειδή αυτός είχε βιάσει τη σύζυγό του.

Λίγο αργότερα οι Καντάρας και Βελώνης πιάστηκαν και στις 21 Ιουλιου 1919 το στρατοδικείο της Λάρισας τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Στις 21 Νοεμβρίου 1921 ο Θωμάς Καντάρας δραπέτευσε από τις φυλακές της Λάρισας σκάβοντας μια τρύπα στο κελί του και βγήκε στην τουαλέτα, απ' όπου και δραπέτευσε με τον Πέτρο Γκανάτσιο και τον νεαρό Περικλή Παπαγεωργίου από το Λουτρό Ελασσόνας.
Ένα χρόνο αργότερα το κεφάλι του επικηρύχθηκε.
Η επικήρυξη για το κεφάλι του Καντάρα ήταν 40.000 δρχ !!! ποσό πάρα πολύ μεγάλο για την εποχή του 1922.
Ο Περικλής Παπαγεωργίου έγινε το πρωτοπαλίκαρο του στη συμμορία που συνέστησε.
Ένας άλλος λήσταρχος της εποχής εκείνης , ο Φώτης Γιαγκούλας, υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Καντάρα..

Ο Θωμάς Καντάρας είχε έναν αδερφό επίσης ληστή, τον Γεώργιο Καντάρα, που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1920 στην θέση Κουμαριά Ελασσόνας, σε σύγκρουση με καταδιωκτικά αποσπάσματα. Μαζί του χάθηκε και ο ληστής Μανάτσας.

Ο Θωμάς Καντάρας, σκοτώθηκε στην θέση Οξιά της Δεσκάτης Γρεβενών, κοντά στο Μαυρέλι, στις 5 Αυγούστου του 1923, από τον Γεώργιο Σιακαβάρα, ο οποίος συμμετείχε στο απόσπασμα που τον καταδίωκε.
Το κεφάλι του Καντάρα κόπηκε, μεταφέρθηκε στο Γερακάρι και κατόπιν εκτέθηκε σε κοινή θέα στην Καλαμπάκα στις 6 Αυγούστου 1923, για παραδειγματισμό.
Ύστερα από την εξόντωση του, η συμμορία του σιγά-σιγά διαλύθηκε.

Ο Θωμάς Καντάρας άφησε ορφανά ένα γιο και δυο κόρες, την Βασιλική και την Ελένη. Την Ελένη την έδωσε για υιοθεσία στην Καλαμπάκα όταν ήταν ακόμα νήπιο.
Οι δυο αδερφές αντάμωσαν μεταξύ τους για πρώτη φορά, το 1998.


ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: