Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το παρασκήνιο της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και η επόμενη μέρα Πηγή:www.capital.gr

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/aa1648c577e3a7b6dabd69ace7d5cdd2_XL.jpg?t=943912800 
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Αντίπαλό του την Κυριακή ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα έχει το... λευκό ψηφοδέλτιο – αφού θα είναι ο μόνος υποψήφιος – αλλά τη συμμετοχή. Αγωνία και στόχος του επιτελείου του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ...

η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες, η οποία θα νομιμοποιήσει πολιτικά την εκλογή του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά επιπλέον θα δώσει μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές.

Το «δαχτυλίδι» και οι αντιρρήσεις

Όπως το Capital.gr είχε παρουσιάσει, οι σκέψεις να είναι ο κ. Βενιζέλος ο μοναδικός υποψήφιος υπήρχαν από την προηγούμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που ο Χρ. Παπουτσής δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες υπογραφές για τη δική του υποψηφιότητα. Πλην όμως στο επιτελείο Βενιζέλου υπήρχε προβληματισμός για το πώς αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία της Κυριακής – με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τα πολιτικά συμπεράσματα της διαδικασίας.

Οι σκέψεις, αλλά και οι ζυμώσεις που υπήρξαν τις τελευταίες ώρες πριν την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο κατέληγαν σε μια «συμφωνία κυρίων» για πολιτική απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και να μην υπάρξουν κατηγορίες κατά του κ. Βενιζέλου ότι πήρε το «δαχτυλίδι» από τον κ. Παπανδρέου.

Η ομιλία Παπουτσή θρυαλλίδα εξελίξεων

Όμως, η ομιλία του κ. Παπουτσή το απόγευμα του Σαββάτου στην Εθνική Συνδιάσκεψη, οι αναφορές του σε «διευθετήσεις κορυφής», τα διλήμματα που έβαλε για την εκλογική διαδικασία, οι προσωπικές αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου και οι οξείς τόνοι που χρησιμοποίησε – σε αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο – προκάλεσαν οργή στο επιτελείο του υπουργού Οικονομικών. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση η πλευρά Βενιζέλου να επιμείνει μέχρι τέλους στην τήρηση του καταστατικού, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι η δική του υποψηφιότητα θα ήταν η μοναδική ή ότι θα οδηγούσε τη σύγκρουση στα άκρα.

Ο ρόλος Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο κ. Παπουτσής, με το που κατέθεσε την αυτοπρότασή του στην Επιτροπή Καταστατικού χθες το πρωί, συνάντησε τον Γ. Παπανδρέου και ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει πολιτική απόφαση για τις υποψηφιότητες και να εγγυηθεί προσωπικά τη διαδικασία. Παραμένει άγνωστο τι απάντησε ο κ. Παπανδρέου. Η απουσία του, όμως, από το Εθνικό Συμβούλιο προφανώς δίνει την απάντηση…

«Πόρτα» από Βενιζέλο

Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής επιδίωξε συνάντηση και με τον κ. Βενιζέλο, αλλά η απάντηση που εισέπραξε από τον υπουργό Οικονομικών ήταν αρνητική. Την ίδια ώρα, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Παπουτσή προειδοποιούσαν για «σύγκρουση στο Εθνικό Συμβούλιο» και «πιθανή διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ως το βράδυ», με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να εκκενώσουν την αίθουσα μετά το πέρας της Εθνικής Συνδιάσκεψης και να τοποθετήσουν… face control πριν ξεκινήσει το Εθνικό Συμβούλιο (σ.σ.: επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου).

Η απόφαση και η επόμενη μέρα

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η απόφαση που λήφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο εν μέσω αντιδράσεων ουσιαστικά ανακήρυξε τον – επίσης απόντα από τη συνεδρίαση – Ευ. Βενιζέλο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Χρ. Παπουτσής στη δήλωσή του δεν έκρυψε την πικρία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκέπτεται ακόμη και την αποχώρησή του από το Κίνημα, παρότι ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου είπε «θα είμαι πάντα εδώ, μαζί σας».

Προς τα πού έστρεψε το βλέμμα του; Προς την πλευρά Καστανίδη-Κατσέλη, οι οποίοι, μαζί με άλλους διαγραφέντες βουλευτές, θα ανακοινώσουν τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα εντός της εβδομάδας.



Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: