Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία ο Ευάγγελος Βενιζέλος Υπέρ της υποψηφιότητάς του είχαν ταχθεί νωρίτερα Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με...
την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γιώργος Ανωμερίτης κατέθεσε στην Επιτροπή πρόταση, συνοδευόμενη από 189 υπογραφές. Ο Χρήστος Παπουτσής κατέθεσε πρόταση, χωρίς υπογραφές, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε εκπρόθεσμη πρόταση επίσης χωρίς υπογραφές.
Η διαδικασία της συλλογής υπογραφών αμφισβητήθηκε ως η αυθεντική ερμηνεία του Καταστατικού, μιας και δεν είχε εκδοθεί ο προβλεπόμενος ερμηνευτικός κανονισμός και κατατέθηκαν προτάσεις να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της συνεδρίασης έθεσε σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες των Χ. Παπουτσή και Στ. Τζουμάκα, αλλά καμία δεν συγκέντρωσε 94 ψήφους, σύμφωνα με την ερμηνεία του άρθρου 41 του Καταστατικού, όπως την διατύπωσε η ΕΚΑΠ.
Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι στο επόμενο Συνέδριο του Κινήματος θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ισχύουσα, η οποία επελέγη, όπως ανέφερε, για επικοινωνιακούς λόγους και με την οποία είχε διαφωνήσει όταν υιοθετήθηκε.
Ο κ. Παπουτσής έθεσε θέμα σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου, από το οποίο αποχώρησαν πολλά μέλη και άλλα διαγράφηκαν, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας έθεσε και θέμα αδυναμίας συλλογής υπογραφών από τη βάση λόγω ανυπαρξίας οργανώσεων και αμφισβήτησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα 390.000 μέλη, όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης. Η παρουσία του οποίου στην ΕΚΑΠ αμφισβητήθηκε όπως και η νομιμότητα της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω της έμμισθης θέσης που κατέχει στο δημόσιο ο κ. Ανωμερίτης.
Ο κ. Παπουτσής διαφωνώντας με την διαδικασία τόνισε ότι τα πολιτικά προβλήματα, όπως αυτό που είχε ενώπιόν του το Εθνικό Συμβούλιο «δεν λύνονται ούτε με τεχνητά οφ-σάιντ ούτε με διαδικαστικά τερτίπια».
Ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε, με δήλωσή του, «δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη» τη διαδικασία, ενώ, νωρίτερα, είχε κατηγορήσει τον κ. Ανωμερίτη ότι ψεύδεται ανακοινώνοντας ότι κατατέθηκαν δύο μόνο υποψηφιότητες, του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπουτσή. Στη συνέχεια ο κ. Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι ο κ. Τζουμάκας κατέθεσε την πρότασή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΑΠ, εκπρόθεσμα.
Χρ. Παπουτσής: «Επικράτησαν τα διαδικαστικά τεχνάσματα»
«Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα δυστυχώς οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής, τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ αντί της μεγάλης επιλογής της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι», κατέληξε.
Μ. Καχριμάκης: «Στο DNA του ΠΑΣΟΚ η εξωστρέφεια»
Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος ενόψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου.
Ο κ. Καρχιμάκης επέκρινε πρακτικές των περασμένων χρόνων, όταν στελέχη που βρίσκονταν στην εξουσία αγνοούσαν το κόμμα κατά τις επισκέψεις τους στην περιφέρεια και είχαν επαφές με φορείς, ενώ τώρα που βρίσκονται εκτός εξουσίας αναζητούν το «πάρκινγκ» του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης, έχει στο DNA του την εξωστρέφεια και όλο αυτό το διάστημα, παρά τα προβλήματα, ήταν το μόνο κόμμα που βγήκε στον κόσμο, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία «επί 2,5 χρόνια δεν ανέλαβε ούτε μία εξωστρεφή πρωτοβουλία».
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υπήρξε διακοπή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής και της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος.
Τοποθετήσεις
Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Β' Αθήνας, Πέτρος Ευθυμίου, σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως».
Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η πολιτική τάξη της χώρας να δώσει το παράδειγμα της αυτοθυσίας, σταματώντας τις οριζόντιες περικοπές.
Ειδικότερα, πρότεινε να μη λαμβάνει κανείς, που μισθοδοτείται από το δημόσιο -ξεκινώντας από τους βουλευτές- πάνω από 2.500 ευρώ.
Επιπλέον, ζήτησε ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων και πρότεινε τα χρήματα που θα προκύψουν με το πλαφόν των 2.500 ευρώ από το μισθό των βουλευτών, να δίνονται στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, από τους οποίους περικόπηκε το πτητικό επίδομα.
Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ακόμη ότι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ προς τον ελληνικό λαό, είναι ότι προάσπισε τα οικονομικά και κοινωνικά του συμφέροντα και κρατήθηκαν ακέραια τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές περί άρνησης της Ευρώπης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η ατζέντα της Ευρώπης θα αλλάξει όταν αριστερά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης αλλάξουν την ατζέντα» και πως «το ΠΑΣΟΚ είναι το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη, το θέλουν δεν το θέλουν οι φίλοι της παραδοσιακής αριστεράς».
«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των Ευ. Βενιζέλου και Χρ. Παπουτσή, η βουλευτής Φθιώτιδα, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.
Η κ. Μπατζελή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν υπάρχουν κάποιοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να προσχωρήσουν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη «μπορούν να το κάνουν σε προσωπική βάση» συμπληρώνοντας ότι, ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τον «ταξιθέτη» και τασσόμενη κατά των προσωπικών στρατηγικών.
Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η παράταξη αποκτά ηγέτη με κύρος, ικανότητες και πολιτικό βάρος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.
«Η «συγγνώμη» και το «ευχαριστώ» προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του» ανέφερε ο βουλευτής Β΄Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρης.
Ο κ. Λιντζέρης πρόσθεσε ότι ο «πολιτικός οργανισμός» του ΠΑΣΟΚ παραμένει ζωντανός και έχει τις δυνατότητες ανάκαμψης, παρά τον ιδεολογικό ακρωτηριασμό που, όπως επισήμανε, έχει υποστεί. Η εκλογή νέας ηγεσίας είναι βασική, αν και όχι μοναδική, προϋπόθεση για την ανάταξη του κόμματος.
Στήριξη Βενιζέλου από Πάγκαλο, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη
«Κάθε δύναμη και επιτυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το έργο που δήλωσε χθες ότι θέλει να αναλάβει, εκείνο της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ» ευχήθηκε προσερχόμενος στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε με επιτυχία μία δύσκολη διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι μπορεί να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία «το έργο που θα του αναθέσουμε σήμερα».
Ερωτηθείς για το θέμα των υπογραφών των υποψηφίων, είπε ότι αυτό έχει λυθεί, η εκλογή θα γίνει από τη βάση και ότι ο ίδιος είναι υπερ της πιστής τήρησης του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.
«Πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτή τη χώρα οι νόμοι, και εντός και εκτός κομμάτων» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.
Χθες, Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως θα πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο εθνικό συμβόλαιο και έβαλε ως στόχο την ανατροπή των δημοσκοπήσεων και τη νίκη στις προσεχείς εκλογές. Τη στήριξή τους στο πρόσωπό του εξέφρασαν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από τη μεριά του, ο άλλος υποψήφιος, κ. Χρήστος Παπουτσής στην ομιλία του παρουσίασε τους άξονες προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο «πυλώνας του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα». «Θέλω –τόνισε- ένα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ», ενώ προσωπικά τόνισε ότι δεν έκανε ποτέ, δεν κάνει και δεν θα κάνει καμία προσωπική συναλλαγή.
Παράλληλα, το Σάββατο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου της διετίας ενώ αναφέρθηκε και στα δέκα διακυβεύματα της χώρας για το μέλλον.
Τέλος, ακόμη και αν ο κ. Χρ. Παπουτσής εξαναγκασθεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του, μη έχοντας εξασφαλίσει τις 94 υπογραφές στήριξης που απαιτούνται, το ΠΑΣΟΚ θα στήσει κάλπες στις 18 Μαρτίου για να εκλέξει πρόεδρο τον μοναδικό έτερο υποψήφιο κ. Ευ. Βενιζέλο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: