Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC

Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού φέρνει η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ανακόπτεται η εικόνα κατάρρευσης που παρουσίαζε το προηγούμενο διάστημα... και για πρώτη φορά αυξάνει τα ποσοστά του.

Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Οκτακομματική θα είναι η επόμενη Βουλή σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», ενώ η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις 6,4 μονάδες από 10,1 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.
Ακολουθούν τρία κόμματα (ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Ελληνες) που κινούνται στα επίπεδα του 10%, έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά και, τέλος, οριακά μπαίνουν στη Βουλή ο ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή.
Είναι η πρώτη δημοσκόπηση της εποχής Βενιζέλου, καθώς η έρευνα διεξήχθη από 19 έως 21 Μαρτίου σε 1.012 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, και για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010 το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 18,4%, το ΚΚΕ 10,4%, η Δημοκρατική Αριστερά το 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 9,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ο ΛΑΟΣ 3,5% και η Χρυσή Αυγή 3,2%.
Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 2,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,7%, η Κοινωνική Συμφωνία 1,6% και άλλα μικρότερα κόμματα το 4%.
Η έκπληξη
Οκτώ κόμματα θα ήταν στη Βουλή εάν είχαμε την Κυριακή εκλογές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, πρώτο μεν κόμμα θα ήταν η Νέα Δημοκρατία, αλλά πολύ μακριά από την πολυπόθητη αυτοδυναμ
Οκτώ κόμματα θα ήταν στη Βουλή εάν είχαμε την Κυριακή εκλογές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, πρώτο μεν κόμμα θα ήταν η Νέα Δημοκρατία, αλλά πολύ μακριά από την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 172 έδρες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επαναλάβουν μια συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Στη Βουλή εισέρχεται το νέο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, αλλά και η Χρυσή Αυγή. Εκτός Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και το νέο κόμμα της κ. Κατσέλη, Κοινωνική Συμμαχία. Πάντως, εντός του Κοινοβουλίου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση - ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνουν μαζί 81 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Στον χώρο της Κεντροδεξιάς - Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΛΑΟΣ φτάνουν τις 38 έδρες, ενώ η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή θα έχει 9 έδρες.
Στη δημοσκόπηση, πέρα από την εντυπωσιακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνεται η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει ψήφους και η μεγάλη πτώση του ΛΑΟΣ (χάνει το μισό της δύναμής του σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ελέω των Ανεξάρτητων Ελλήνων που, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, εξασφαλίζουν την πέμπτη θέση σε μία οκτακομματική Βουλή. Επίσης αποτυπώνονται η σημαντική πτώση των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς (χάνει 5 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), η υποχώρηση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη κάτω από το όριο του 3% και η χαμηλή αποδοχή του νέου κόμματος της Λούκας Κατσέλη και των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς συγκεντρώνουν μόλις το 1,6% της πρόθεσης ψήφου.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Αποτέλεσμα της ανόδου του ΠΑΣΟΚ είναι η βελτίωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων που συγκεντρώνουν το 43,2% των ψήφων από περίπου 37,9% στην προηγούμενη έρευνα, ενώ σε αριθμό βουλευτών, με αυτά τα ποσοστά θα συγκέντρωναν πλειοψηφία 172 βουλευτών.
Ειδικότερα, με βάση την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία θα αντιπροσωπευόταν με 120 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ με μόλις 52 (χάνοντας τα 2/3 της δύναμης που είχε το 2009), το ΚΚΕ θα εξέλεγε 29 βουλευτές, όσους και η Δημοκρατική Αριστερά, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είχαν 28, ο ΣΥΡΙΖΑ 23, ο ΛΑΟΣ 10, αλλά και 9 βουλευτές η Χρυσή Αυγή.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Από τα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι η σημαντική δημοφιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που έρχεται στην πρώτη θέση, και ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Πάνος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας, η Αλέκα Παπαρήγα, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Λούκα Κατσέλη και τελευταίος ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ισοψηφία
Τέλος, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχουμε την απόλυτη ισοψηφία. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 28,3%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τον ξεπερνά μόλις με 0,2% συγκεντρώνοντας το 28,5% των προτιμήσεων όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Και σε αυτήν την έρευνα ο κανένας «βγαίνει» πρωθυπουργός με 41,8%, ενώ οι περισσότεροι (58% των πολιτών) βλέπουν και θέλουν εκλογές Απρίλιο- Μάιο, με το 25,6% των ερωτηθέντων να θέλει εκλογές το 2013. Μόνο το 8,7% επιθυμεί εκλογές αργότερα μέσα στο 2012.
Οκτακομματική ΒουλήΟκτώ κόμματα θα ήταν στη Βουλή εάν είχαμε την Κυριακή εκλογές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, πρώτο μεν κόμμα θα ήταν η Νέα Δημοκρατία, αλλά πολύ μακριά από την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 172 έδρες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επαναλάβουν μια συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Στη Βουλή εισέρχεται το νέο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, αλλά και η Χρυσή Αυγή. Εκτός Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και το νέο κόμμα της κ. Κατσέλη, Κοινωνική Συμμαχία. Πάντως, εντός του Κοινοβουλίου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση - ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνουν μαζί 81 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Στον χώρο της Κεντροδεξιάς - Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΛΑΟΣ φτάνουν τις 38 έδρες, ενώ η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή θα έχει 9 έδρες.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Μειοψηφία η... αυτοδυναμία
Δίνουν ισχυρή «ψήφο» για συνεργασία μετά τις κάλπες

  • Κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις θέλουν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με την έρευνα της marc, με οριακή προτίμηση σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έναντι αυτών που θα ήθελαν συγκυβέρνηση αριστερών κομμάτων
Ενα κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συγκεντρώνει το 22,9% των ερωτηθέντων, όμως οι ίδιοι πιστεύουν ότι τελικά και με συντριπτικά ποσοστά (52,8%) αυτό που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Στη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες θα ήθελαν μια κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών κομμάτων σε ποσοστό 20,1%, μόλις 16,3% θα ήθελαν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ποσοστό που κατεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 9,6% στο ερώτημα για το αν πιστεύετε ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.
Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα ήθελαν το 28,3% αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009, αλλά και το 22,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ την επιλογή αυτή θα ήθελαν το 13,8% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Στα αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι (34,5%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 θα ήθελε είτε κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών κομμάτων είτε κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα της Kεντροαριστεράς.
Αντίθετα, από όσους ψήφισαν ΝΔ το 2009, μόλις το 38,6% θα ήθελε αυτοδυναμία του κόμματός τους, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και έπεται η συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Kεντροδεξιάς.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 53,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 πιστεύει ότι θα έχουμε μετά τις εκλογές κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 48,9%, με μόλις 14,7% να δίνουν πιθανότητες αυτοδυναμίας στη ΝΔ.
Το ίδιο πιστεύουν ότι θα συμβεί και αυτοί που ψήφισαν άλλο κόμμα εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές του 2009, καθώς το 56,8% «βλέπουν» κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
  • 51,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 36,3% απαντά στο δίπολο κανένας, ενώ ένας στους δέκα «πράσινους» ψηφοφόρους του '09 επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά.
  • 62,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2009 επιλέγουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Το 30,3% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων επιλέγει την απάντηση «κανένας», ενώ το 5,5% θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
  • 16,3% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων θεωρούν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 3,4 μονάδες διαφορά, ενώ όπως είναι λογικό πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων είναι ο «κανένας» με ποσοστό 70%.
  • 11,9% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2009 «φεύγουν» προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αντιστοίχως για τη ΝΔ οι μεγαλύτερες διαρροές με ποσοστό 11% είναι προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Βέβαια, ένας στους τρεις ψηφοφόρους των δύο κομμάτων βρίσκεται στον αστερισμό της αδιευκρίνιστης ψήφου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
  • 28,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Αποψη που πλειοψηφεί στους «πράσινους» ψηφοφόρους. Δεύτερη επιλογή είναι η κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών κομμάτων με ποσοστό 18,4% και τρίτη η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς με ποσοστό 16,1%.
  • 22,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 θα ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Μόνο τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 38,6%) ασπάζονται το όραμα του αρχηγού τους για αυτοδυναμία. Τρίτη επιλογή (πλην του «δεν ξέρω, δεν απαντώ») είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς (ποσοστό 15,1%).
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.P.: 1 (ΕΝΑ).
ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ Α.Ε.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1.012 νοικοκυριά.

Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού Σώματος.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 19-21 Μαρτίου 2012
ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Πανελλαδική κάλυψη
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΝΔ ± 2,7%, ΠΑΣΟΚ ± 2,4%
ΣΤΑΘΜΙΣΗ Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009.
Η marc Α.Ε. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
Αλλάζει το κλίμα η εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια: