Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επιδημία οι κλοπές σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Εξαρση κλοπών παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το φαινόμενο κλοπής πορτοφολιών από επιβάτες παρατηρείται τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο ...
και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. Τα κρούσματα, που ούτως ή άλλως αποτελούν τα τελευταία χρόνια ζήτημα... ημερήσιας διάταξης, φαίνεται ότι, αντί να μειωθούν, έχουν πολλαπλασιαστεί και μάλιστα τείνουν να πάρουν τη μορφή επιδημίας!
Τις περισσότερες φορές θύματα των πορτοφολάδων είναι οι ηλικιωμένοι άντρες, αλλά και οι κάθε ηλικίας γυναίκες οι οποίες θα ξεχαστούν και δε θα προσέξουν ως κόρην οφθαλμού την τσάντα τους. Οσο για τους δράστες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, κατά κύριο λόγο πρόκειται για γυναίκες που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη αυθημερόν, για να... βγάλουν μεροκάματο.
Σε ώρες αιχμής
Πρόκειται για γυναίκες που συνήθως είναι κάτω των 30 ετών, δρουν ανά δύο ή τρεις, δεν προκαλούν με την εμφάνισή τους προκειμένου να περνούν όσο πιο απαρατήρητες γίνεται και δε μιλούν, για να μη φανεί ότι πρόκειται για ξένες και κεντρίσουν την προσοχή.
Οι κλοπές γίνονται σε ώρες αιχμής, στα αστικά όπου παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή σε γραμμές που συνδέουν ανατολικές περιοχές αλλά και τις δυτικές συνοικίες με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πορτοφολούδες συνήθως δρουν από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης και από τις 2 μέχρι τις 4.30 το μεσημέρι, οπότε υπάρχει μαζική αποχώρηση των εργαζομένων προς τις περιοχές κατοικίας τους.

Ηχητικά μηνύματα
Ο ΟΑΣΘ γνωρίζει το πρόβλημα και γι' αυτό εκπέμπονται διαρκώς ηχητικά μηνύματα μέσω των οποίων εφιστάται η προσοχή στο επιβατικό κοινό να προσέχει τα προσωπικά του αντικείμενα. Αλλά και οι οδηγοί, που γίνονται καθημερινά μάρτυρες σχετικών περιστατικών, παίρνουν το μικρόφωνο του λεωφορείου στο χέρι και καλούν τους επιβάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πορτοφόλια και τις τσάντες τους. Εξάλλου, και στις πινακίδες μεταβαλλόμενου σήματος που υπάρχουν μέσα στα αστικά προβάλλεται σχετικό μήνυμα.
«Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, έρχονται συνεχώς αναφορές από τους σεκιουριτάδες για νέα κρούσματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι πορτοφολούδες γίνονται αντιληπτές, οπότε επιλαμβάνεται η Αστυνομία. Ωστόσο, επειδή τα θύματα παίρνουν πίσω το πορτοφόλι τους, συνήθως αρνούνται να υποβάλουν μήνυση. Ετσι, τα ίδια άτομα δρουν ξανά και ξανά ανενόχλητα, αφού δεν τους επιβάλεται καμία κύρωση.
Τους παρακολουθούν
«Η κλοπή πορτοφολιών αποτελεί, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο», αναφέρει ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης. Ο ίδιος καλεί τους επιβάτες να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και οι μεν άντρες να έχουν τα χρήματά τους πάντα σε εσωτερική τσέπη, οι δε γυναίκες να έχουν πάντα κλειστές τις τσάντες τους. «Το επιβατικό κοινό πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό τόσο κατά την άνοδο, όσο και κατά την κάθοδο από το λεωφορείο», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελούδης.
Ο ίδιος καταλήγοντας επισημαίνει ότι, όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορα θύματα, κάποιες φορές οι πορτοφολούδες έχουν παρακολουθήσει τα θύματά τους πριν αυτά επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν τη σύνταξή τους από κάποια τράπεζα. Σύνταξη η οποία, δυστυχώς, έκανε πολύ γρήγορα «φτερά»...
http://www.agelioforos.gr - ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: