Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι νέες μεταγραφές στα κόμματα της Αριστεράς - Ισχυρές προσωπικότητες σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΚΕ

http://img.protothema.gr/ADEE297275F3372386A408E89ACACB5A.jpg 
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Θέση μάχης για τις επερχόμενες εκλογές παίρνουν τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία έχουν σχεδόν κλείσει τα ψηφοδέλτιά τους και... συμφωνήσει με προσωπικότητες που είτε θα ενισχύσουν το  αντιμνημονιακό τους προφίλ ή θα βοηθήσουν στην πρόκληση μεγαλύτερης φθοράς στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. 
Υπό αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ταυτίσει τον προεκλογικό του αγώνα με τον γνωστό αγωνιστή κ. Μανώλη Γλέζο, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη δώσει τα χέρια με πέντε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αρκετά περιφερειακά «πράσινα» στελέχη. Από την άλλη, το ΚΚΕ θα επιμείνει στις δικές του παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και κυρίως αυτή του Επικρατείας αποφασίζεται από τον στενό κεντρικό πυρήνα του κόμματος, καθώς και τα άτομα που επιλέγονται.


Eνωτικός ΣΥΡΙΖΑ  με Μ. Γλέζο


Σύμφωνα με πληροφορίες, o κ. Γλέζος θα είναι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, η επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος είναι να βάλει τον γνωστό αγωνιστή στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβολίσει τη «μαχητικότητα του ενωτικού ψηφοδελτίου έναντι του μνημονιακού μετώπου». Η συγκεκριμένη επιδίωξη όμως σκόνταψε στην άρνηση του κ. Γλέζου, ο οποίος επιθυμεί μάχιμη θέση και διεκδίκηση σταυρού. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται σε εναλλακτικές λύσεις ενώ στο προσκήνιο επανήλθε η πρόταση να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας ο κ. Νίκος Κοτζιάς. Παρά ταύτα ο γνωστός πανεπιστημιακός εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε εμπλοκή του με την ενεργή πολιτική. Επιπροσθέτως, τα κεντρικά του κόμματος φαίνεται ότι βλέπουν θετικά την τοποθέτηση στην πρώτη θέση του Επικρατείας της κυρίας Σοφίας Σακοράφα, και αυτό γιατί θεωρεί ότι έτσι ενισχύει το μήνυμα του «ενωτικού ψηφοδελτίου» που θα καταρτίσει. Από την άλλη, όμως, η συγκεκριμένη επιλογή αναμένεται να ενισχύσει τη δυσφορία των παλαιών στελεχών τα οποία θεωρούν ότι «καπελώνονται» από τις νέες μεταγραφές.


Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της Ενωτικής Κίνησης, το Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και τον Νέο Αγωνιστή, που αποτελείται από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τοποθετήσει τα προβεβλημένα και λαοφιλή του στελέχη σε περιφέρειες στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη «αιμορραγία» του ΠΑΣΟΚ.


Υπό αυτά τα δεδομένα στη Β’ Αθήνας θα διεκδικήσουν την ψήφο οι κύριοι Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στην Αττική θα τοποθετηθεί και ο γνωστός εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ πιθανότατα ο κ. Αντώνης Κοτσακάς θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το ενωτικό ψηφοδέλτιο, δίχως όμως ο ίδιος να είναι υποψήφιος.


ΔΗΜ.ΑΡ. και «μνημονιακές μεταγραφές»


Σιωπηλή -για την ώρα- δυσφορία επικρατεί στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία όμως δεν είναι ικανή να ανακόψει τη δημοσκοπική ρέντα του κ. Κουβέλη για τη μεταγραφή των πέντε πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και την επιμονή του προέδρου στο πρόσωπο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετος με την προσθήκη της «ομάδας των 5» και πως θα ψήφιζε «λευκό», ενώ στελέχη τοπικών οργανώσεων έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους για τη συνεργασία με βουλευτές που προέρχονται από το μνημονιακό μέτωπο.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές που εντάχθηκαν στο κόμμα είναι οι κύριοι Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε και τον βουλευτή Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη, του οποίου όμως τη μεταγραφή μπλόκαρε η Οργάνωση Ξάνθης της ΔΗΜ.ΑΡ. Επιπροσθέτως, στο κόμμα προσχώρησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες μεταγραφές βουλευτών, ενώ στην πρώτη θέση του Επικρατείας θα τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, κ. Σπύρος Λυκούδης, και σε εκλόγιμη θέση ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Μπέζος. Επιπλέον, τη Δευτέρα, ο κ. Κουβέλης θα καταθέσει αίτημα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 10 βουλευτών, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως θα λάβει και κρατική χρηματοδότηση για τη συμμετοχή στις εκλογές.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: