Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια για την κατάργηση του ΨΝΠΟ

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 Τοπικά

Συνέχιση των υπηρεσιών και διασφάλιση των θέσεων ζητούν οι εργαζόμενοι
Η κατάργηση του Ψυχιατρικού ..
Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου και η ενσωμάτωση στου ως ψυχιατρικό τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο κοινός διοικητής του νοσοκομείου κ. Στέργιος Φαρμάκης, ο διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Μανόλης Κοσμαδάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Μπερεδήμας, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΠΟ κ. Τσιάρας μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και συνεργάτες της αντιπεριφερειάρχη.

Η κα Μαυρίδου
Όπως ανέφερε η κα Μαυρίδου η συνάντηση έγινε μετά την πρώτη επαφή που είχε η αντιπεριφερειάρχης με το σωματείο των εργαζομένων και πρόσθεσε πως η περιφερειακή ενότητα Πιερίας στηρίζει την προσπάθεια των εργαζομένων επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διατήρησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως ξεχωριστοί οργανισμοί καθώς παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο κ. Φαρμάκης
Ο κοινός διοικητής κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στα όσα περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος και στις τροπολογίες του υπουργείου Υγείας που πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα. Όπως είπε, γνώριζαν για την κατάργηση του ΨΝΠΟ από την περίοδο που είχαν τοποθετηθεί ως νέοι διοικητές, καθώς αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας.
Το ζητούμενο είναι όπως υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης να γίνει μεν η κατάργηση του ΨΝΠΟ αλλά όχι και η κατάργηση των υπηρεσιών.
"Η κατάργηση του ΨΝΠΟ δεν σημαίνει ότι καταργούνται ή συρρικνώνονται οι υπηρεσίες" τόνισε ο κοινός διοικητής. Όπως είπε εάν η έννοια ψυχιατρικό τμήμα είναι ουσιαστική και όχι τυπική τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο αν είναι τυπική τότε υπάρχει ζήτημα.
Ο διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Κοσμαδάκης σημείωσε πως στον εφαρμοστικό νόμο περιγράφονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ιστορία και στις δράσεις του ΨΝΠΟ.
Πρέπει όπως είπε ορισμένα πράγματα να αλλάξουν, αλλά πρέπει να εμπεριέχονται στις αλλαγές οι υπάρχουσες δομές, να εξεταστεί το θέμα των πόρων ενώ το ΨΝΠΟ όποια μορφή και να έχει τελικά θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Πρόταση στους βουλευτές για τροπολογία
Το μέλος του Δ.Σ κ. Μπέης πρότεινε να ζητηθεί από τους τοπικούς βουλευτές να συμπεριληφθεί τροπολογία όσον αφορά το τμήμα ψυχιατρικής, τις δομές και τους εργαζόμενους.
Στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τις εκάστοτε διοικήσεις του ΨΝΟ αναφέρθηκε ο κ. Αγγελίδης ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εάν θα εξακολουθήσει το δίκτυο ψυχικών υπηρεσιών να παρέχει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών μέσα από το νοσοκομείο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων εργαζομένων του ΨΝΠΟ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Μπερεδήμας υπογράμμισε πως δυο ανόμοια πράγματα πρέπει να λειτουργήσουν υπό τον ίδιο φορέα λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. "Θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερεδήμας.
Ο κ. Τσιάρας
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Τσιάρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση της οποίας τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα εάν είχε γίνει νωρίτερα. Όπως επεσήμανε η Πολιτεία τους αιφνιδίασε και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε "πρόχειρο" φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την προσφορά τους αλλά επιχειρούν και να τους εξαλείψουν.
"Με την κατάργηση του ΨΝΠΟ η μετατροπή σε τμήμα είναι κάτι πολύ μικρό, ενώ δεν ξέρω αν και η μετατροπή σε τομέα μας καλύπτει" τόνισε ο κ. Τσιάρας. Συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μπέη προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων και το δίκτυο των υπηρεσιών που υπάρχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: