Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Με αναδρομική ισχύ - Από 14 Φεβρουαρίου οι μειώσεις των κατώτατων μισθών


Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η μείωση των κατώτατων...
μισθών και ημερομισθίων κατά 22% (και κατά 32% στους νέους έως 25 ετών) σύμφωνα με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι.
Μάλιστα, η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Στην πράξη του Υπουργικού διευκρινίζεται η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναλόγως πότε αυτές έχουν υπογραφεί.
Για το επίμαχο θέμα κλαδικών συμβάσεων που έχουν ήδη λήξει, δίνεται δυνατότητα 3 μηνών (έως τις 14 Μαΐου) για διάλογο εργαζόμενων - εργοδοτών για την υπογραφή νέας σύμβασης. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό εξακολουθούν να ισχύουν μόνον ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον προβλέπονται.

Επί τάπητος η Σύνοδος Κορυφής και η υποβάθμιση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση και για την υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, γεγονός για το οποίο επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά ότι ήταν αναμενόμενη και ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία της οικονομίας σε αυτή την συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην επικείμενη σημερινή συνάντησή του με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όπου, όπως είπε, βασικό θέμα θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και οι απαιτούμενες διαδικασίες για την προώθηση επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και τόνισε ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει και θα εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία για τα γενόσημα φάρμακα. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το νέο μνημόνιο, η οποία είναι πολύ σημαντική ως προς την εξοικονόμηση πόρων και παράλληλα χωρίς επίπτωση στην υγεία των πολιτών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και είπε ότι η αντικατάσταση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα έχει γίνει έως το τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: