Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η «συγκυβέρνηση με ΝΔ» τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ - Δηλώσεις Λοβέρδου στο ραδιόφωνο, ενώ οι επιτελείς Βενιζέλου αρχίζουν να συγκεντρώνουν υπογραφές για την υποψηφιότητά του στην αρχηγία, την οποία θα ανακοινώσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη

Παρακευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τις επόμενες ημέρες οι επιτελείς του θα αρχίσουν τη συγκέντρωση των υπογραφών που είναι απαραίτητες προκειμένου αυτή να... επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να το οδηγήσει στις εθνικές εκλογές, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, μιας «κυβέρνησης που θα εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα έχει αστάθεια», δείχνοντας ότι εμμέσως αποδέχεται πως το κόμμα της Συγγρού θα αναδειχθεί πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση.
Από την πλευρά Βενιζέλου δεν έγινε κανένα σχόλιο σε σχέση με τις δηλώσεις Λοβέρδου - δεκαπέντε ημέρες μετά την απόφασή τους να συμπορευτούν - ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε συνεννοηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πριν από τη διατύπωσή τους.
Σε συνέντευξή του στον Real FM ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως στη βάση της αποδοχής των υφιστάμενων μετρήσεων «αν πούμε ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, θα το στηρίξουμε, πρέπει να το στηρίξουμε» για να προσθέσει: «Σας λέω δεν έχω καμία προσωπική πολιτική επιφύλαξη ως προς αυτό». Ως προς το ενδεχόμενο σε μία συγκυβέρνηση να είναι πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς, ο κ. Λοβέρδος σχολίασε: «Αυτό συζητείται και είναι συνάρτηση - η απάντησή του - τής Κυριακής των εκλογών και της πλειοψηφίας ενός εκάστου. Γιατί υπάρχουν πλειοψηφίες που είναι οριακές, πλειοψηφίες οι οποίες είναι μεγάλες, οι οποίες είναι παρά λίγο αυτοδυναμίες ή δημιουργούν άλλα δεδομένα». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «δεν μπορώ να προλάβω ούτε να κάνω τον υποβολέα του μελλοντικού αρχηγού».

ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Πάντως το περιεχόμενο της χθεσινής παρέμβασης Λοβέρδου προκάλεσε ενόχληση σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σχολίαζαν ότι «δεν είναι σωστό να κατεβάζεις ένα κόμμα εξουσίας στις εκλογές προεξοφλώντας ότι θα χάσει, κυρίως όταν έχεις έρθει σε συμφωνία με τον μελλοντικό του αρχηγό». Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε χθες (Real FM) «ότι δεν μπορώ να δεχθώ εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ», ενώ η Λούκα Κατσέλη είπε δηκτικά ότι «ο Λοβέρδος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Επίσης, ο Γ. Καρατζαφέρης με παρέμβασή του στη Βουλή σχολίασε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενημερώσει και επισήμως τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πρόθεσή του να γίνει ο επόμενος αρχηγός.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΠΕΣ. Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί την τήρηση του καταστατικού και ότι σε περίπτωση που στην Εθνική Συνδιάσκεψη τεθεί ζήτημα μη προσφυγής στη βάση, ο ίδιος θα επιμείνει ότι πρέπει να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα, είτε υπάρξει είτε όχι δεύτερος ή και τρίτος υποψήφιος.
Σε ό,τι αφορά τη συλλογή υπογραφών, οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα διότι ήδη εδώ και αρκετούς μήνες έχει γίνει συστηματική προετοιμασία και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και σε επίπεδο μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επαφές με τους προέδρους των επιτροπών στη Βουλή - ανάμεσά τους τούς Ανδρέα Μακρυπίδη, Βαγγέλη Αργύρη, Θανάση Παπαγεωργίου, Γιάννη Βλατή, οι οποίοι με τη σειρά τους προκάλεσαν συναντήσεις και με άλλα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στον χρόνο των εσωκομματικών διαδικασιών είπε χθες (στο Mega) ότι «πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, ήρεμα και οργανωμένα». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει τον κόσμο που ανήκει στο Κέντρο και στην υπεύθυνη Αριστερά, διότι «αν δεν το κάνει το ΠΑΣΟΚ, θα το κάνει άλλο κόμμα».ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: