Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΨΝΠΟ - Αιφνιδιασμός και υποβάθμιση! Συμβολική κατάληψη του ΨΝΠΟ χθες το πρωί από τους εργαζομένους που αντιδρούν στην «υποβάθμιση» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

Παρακευή 24 Φεβρουαρίου 2012

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/802a9daf23bff040c546f525d4bd22bc_L.jpg 
Για αιφνιδιασμό, από πλευράς υπουργείου, χωρίς λογική κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο..
ΨΝΠΟ
Δίωρη στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη του κτιρίου του ΨΝΠΟ στην οδό 25ης Μαρτίου πραγματοποίησαν χθές το πρωί οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας  που προβλέπει κατάργηση  των ψυχιατρείων  της χώρας από 1/1/2013. Ειδικά για το ΨΝΠΟ προβλέπει την υποβάθμιση του Ψυχιατρείου από νοσοκομείο σε ψυχιατρικό τμήμα το οποίο θα ενταχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Για ακόμη έναν αιφνιδιασμό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Κώστας Τσιάρας  ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει οι βουλευτές της Πιερίας να δώσουν τη δικής τους μάχη για να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Τόνισε επίσης ότι το ΨΝΠΟ καταγράφει θετικό πρόσημο και είναι πρότυπο λειτουργίας για πολλά άλλα νοσοκομεία ακόμη και της Ευρώπης «γεγονός που δε συνιστά λόγο να κλείσει. Το αντίθετο μάλιστα».
Επιπλέον ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Η  μνημονιακή πολιτική της επίσημης πολιτείας εναντίον μας, με τα άρθρα 30, 31,32 και 33 του νομοσχεδίου μας έχει αιφνιδιάσει. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να έχει σχέση με την ψυχική υγεία και να θέλει να κλείσει το ΨΝΠΟ. Έκλεισε το 2004, με την μορφή που είχε μέχρι τότε και έγινε ένα δίκτυο κοινωνικών δομών με 17 κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως ΜΟΦΨΥ, μονάδα κατ’ οίκον, ΚΨΥ, κ.α».
«Στη χειρότερη των περιπτώσεων», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας «θα πρέπει να υπάρχει διακριτή οικονομική διαχείριση σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρεία».
Την κινητοποίηση των εργαζομένων στήριξαν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πιερίας.
«δεν θα δεχθούμε τη συρρίκνωση της ψυχικής υγείας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Λάζαρος Φυρινίδης. «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του ΨΝΠΟ. Δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση τη μείωση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες αυτού του τόπου, ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο υλικό αλλά κοινωνικό αγαθό, ιδιαίτερα η ψυχική υγεία.
Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να διαφυλάξουμε τις υπάρχουσες δομές του ψυχιατρείου Κατερίνης, οι οποίες είναι πρότυπες σε όλη την Ελλάδα και έχουν πάρει εύσημα από την ΕΕ. Πρέπει να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι αυτές οι δομές έγιναν με χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων και της ΕΕ και ότι υπάρχει δέσμευση για τη διατήρηση αυτών των δομών» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Παναγιώτης Μπερεδήμας αναφέροντας ότι για αυτή την απόφαση υπήρξε η σύμφωνη γνώμη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Παρών ήταν και ο αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΠΟ, Μανώλης Κοσμαδάκης ο οποίος ζήτησε να μην παρακωλυθούν οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς ενώ εξέφρασε την κατανόησή του ως προς τα αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει το περιθώριο διαβούλευσης για την βελτίωση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου.
Ε.Δ-από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: