Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου: Να διατηρηθούν σε λειτουργία οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας - Να συνεχιστεί η ρύθμιση ασφάλισης ασθένειας, κάλυψης ανέργων με 50 ένσημα

Παρακευή 24 Φεβρουαρίου 2012

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9cotp1fCCY4nqLorFYNxZa3mJOn1CogucK36M9UGW9BU05LMdAortdY0QaIvQjV82B1ZxDuIRXwutRHlc_9-5Baxn4xyvo3aZZEFuyr1tC4hrE-NNoPVesi6SQUxfR12wXgi7RkGuiPs/s1600/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85.jpg 
Θ. Παπαγεωργίου:
Να διατηρηθούν σε λειτουργία ...
οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη για τις αρνητικές επιπτώσεις από την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας  και με το αίτημα να συνεχιστούν οι παροχές των δύο  Οργανισμών κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου η επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας χωρίς να έχει δημοσιονομικό όφελος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους εργαζόμενους στους δύο Οργανισμούς, σε Συνδικαλιστικούς φορείς και Εργατικά Κέντρα, αλλά και με μεγάλες ομάδες επαγγελματιών – κυρίως του τουριστικού κλάδου - οι επωφελούνται από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Όπως τονίζεται σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από φορείς της Πιερίας η κατάργηση των δύο Οργανισμών «διαλύει το κοινωνικό κράτος και καταλύει τις θεσμικές εκφράσεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος» και «είναι χτύπημα στην επιχειρηματικότητα αφού πλήττονται  τουριστικές επιχειρήσεις της Πιερίας καθώς με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού έχουν δοθεί σε καταλύματα του νομού περίπου 3 εκατ. ευρώ τα οποία θα στερηθούν»
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας στα 80 χρόνια λειτουργίας του έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο κοινωνικής προσφοράς. Οι παροχές του αποτελούν κοινωνικό μισθό για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού. Ο Ο.Ε.Ε. δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι εισφορές των εργοδοτών δεν είναι τέτοιες που με την κατάργησή τους θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του κόστους της εργασίας. Αντίθετα η κατάργηση της Εργατικής Εστίας θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των 25 παιδικών σταθμών όπου σήμερα φιλοξενούνται δωρεάν 2000 παιδιά χαμηλόμισθων, την ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων. Παράλληλα με την κατάργηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Ε.Ε. 2700 επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα στον τομέα του τουρισμού χάνουν ένα βασικό έσοδο ενώ παράλληλα η διακοπή άλλων προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως εκδρομικά, ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα στερήσει σημαντικά έσοδα από επισιτιστικές επιχειρήσεις αλλά και θα οδηγήσει σε μαρασμό καλλιτεχνικούς – πολιτιστικούς θεσμούς κύρια της περιφέρειας. 
Ανάλογα είναι τα προβλήματα από την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ο οποίος στα 57 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Η κατάργηση του Ο.Ε.Κ. ακυρώνει το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια, την επιδότηση ενοικίου 120.000 οικογενειών, την παροχή 10.000 περίπου δανείων για αγορά και επισκευή κατοικιών από τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ποια είναι η σκοπιμότητα κατάργησης των δύο Οργανισμών κοινωνικής προσφοράς και αν υπάρχει σχεδιασμός για την συνέχιση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού καθώς και του κατασκευαστικού προγράμματος και των ενισχύσεων της εργατικής κατοικίας.  
Θ. Παπαγεωργίου:
Να συνεχιστεί η ρύθμιση ασφάλισης ασθένειας, κάλυψης ανέργων με 50 ένσημα

Στις 29 Φεβρουαρίου 2012 λήγει η ευεργετική ρύθμιση ασφάλισης ασθένειας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του ΙΚΑ με 50 ένσημα, όπως αυτή έχει καθοριστεί με σχετικές εγκυκλίους και με βάση το Ν. 3996/2011- άρθρο 35 παράγραφος 1Α.
Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ, Παπαγεωργίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη με την οποία ζητά να συνεχιστεί αυτή η ευεργετική ρύθμιση.

Η ερώτησή του κ Παπαγεωργίου

Κύριε Υπουργέ,
Όπως προβλέπεται στο άρθρο, του Ν. «Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33 για την περίοδο από 1.3.2011 έως 29.2.2012 καλύπτονται από το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου».
Η ρύθμιση αυτή όπως εφαρμόστηκε με τις σχετικές εγκυκλίους του ΙΚΑ ήταν πραγματικά σωτήρια και έδωσε ανάσες σε πολλούς εργαζόμενους, ημιαπασχολούμενους και ανέργους που λόγω της κρίσης και της ύφεσης δεν είχαν δυνατότητα απασχόλησης για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν έχουν βελτιωθεί, τουναντίον έχουν χειροτερέψει και δυστυχώς είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι καθημερινά.

Επειδή η ευεργετική αυτή ρύθμιση λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2012, ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να συνεχιστεί αυτή η ρύθμιση για το διάστημα πέρα από τις 29 – 2 – 2012; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: