Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ανταλλαγή ομολόγων στο Eurogroup - Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το PSI, λέει ο Ευ. Βενιζέλος


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία ..
εγκαίρως" για το PSI, δήλωσε χθες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την προετοιμασία της συνεδρίασης. Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το PSI.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθηνών - ιδιωτών πιστωτών εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίζεται αισιόδοξος αναμένοντας συμφωνία εντός της εβδομάδας, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ αλλά και τα κράτη της ευρωζώνης) να καταλήξουν σε μια "βιώσιμη λύση" για την Ελλάδα.
Μέρκελ: Αν καθυστερήσει το PSI, δεν έχει ούτε δάνειο-γέφυρα
Την Κυριακή, υπήρξαν αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα ένα δάνειο - γέφυρα, σε περίπτωση που καθυστερήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις με το IIF και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Σε συνέντευξη Τύπου, (μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το Βερολίνο), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση της Κρ. Λαγκάρντ για την αύξηση των πόρων των μηχανισμών διάσωσης, είπε ότι τώρα δεν είναι ο χρόνος για να συζητηθεί αυτό το θέμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, προσθέτοντας ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Μάρτιο, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουέν, είπε η συμφωνία για το PSI φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να καταλήξουν γρήγορα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, σε συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: