Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ευτυχώς αντέδρασαν οι ξένοι


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣwww.massavetas.gr
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν. Μόνο που αυτοί δεν είναι οι δικοί μας, αλλά οι ...
κακοί ξένοι. Αυτοί που δίνουν τα λεφτά. Και ενδιαφέρονται η συμφωνία για το «κούρεμα» να γίνει με όρους που θα βοηθούν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος με τον Νταλλάρα και τους άλλους εκπροσώπους των “ιδιωτών” για το κούρεμα, φάνηκε να επέρχεται μια συμφωνία. Κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει, για τα νέα ομόλογα που θα έγινε στις τράπεζες και τους άλλους θεσμικούς επενδυτές, ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,2%.

Ευτυχώς αντέδρασαν αμέσως, μόλις ενημερώθηκαν, η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Αξιώνοντας να πέσει το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο 3,5%. Έτσι οδηγηθήκαμε σε ένα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το IIF, που συνεχίσθηκε και μετά το μεσονύκτιο.

Τι σημαίνει αλήθεια μια διαφορά 0,7% στο μεσοσταθμικό επιτόκιο; Για τα τριάντα πέντε δισεκατομμύρια των νέων ομολόγων –τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα τα πάρουν προκαταβολικώς σε ρευστό, η σε ομόλογο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία και πάρουμε την δόση των εξήντα δισεκατομμυρίων- είναι μια ετήσια επιβάρυνση 245.000.000 ευρώ. Οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της επιβάρυνσης στο σύνολο των τριάντα ετών της συμφωνίας.

Την ώρα που γράφω ο κ. Νταλλάρα φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο 4%. Και ελπίζω, οι πιέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι οι «χορηγοί» μας, να αποδώσουν κάτι περισσότερο. Να συνεχίσουν να πιέζουν και να μη μας αφήσουν να ελπίζουμε στην διαπραγματευτική δεινότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αρκετά έχουμε πληρώσει, επί δυο χρόνια τώρα, από αυτή την ...φοβερή διαπραγματευτική ικανότητα των πολιτικών μας. Ιδίως δε εκείνου του Παπακωνσταντίνου, που θα μείνει αξέχαστος για τα μνημονικά επιτεύγματα του. Θα τον συνοδεύει εσαεί το πικρόχολο σχόλιο παλιού αρχισυντάκτη για τον πολύφερνο συντάκτη του: «Του πει τόπου αποσταλέντος και μηδέν αντιληφθέντος». Αρκετά τον πληρώσαμε και αυτόν τον ...κηπουρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: