Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Η τρικομματική θα υπογράψει, η νέα θα εκτελέσει Ακυρώνουν την επόμενη κυβέρνηση

http://s.enet.gr/resources/issue-cover/1--100-thumb-large.jpg 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ «ΝΑΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ * ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟ Ν.Δ. - ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 
Βενιζέλος: Με «νωπή εντολή» η εφαρμογή των νέων μέτρων
Νωπή εντολή για το...
νέο δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που θα ακολουθήσει τη διαφαινόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού του 2011, θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας ζήτημα εκλογών. Τεράστιο πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο των αποκλίσεων, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφερόμενος τόσο στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου όσο και «σε αυτές [τις δυνάμεις] που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική».
Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος  
Και στο σημείο αυτό έθεσε ως επιτακτική ανάγκη το ζήτημα της νωπής εντολής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το φορτίο, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012, πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί από νωπή εντολή του ελληνικού λαού και βεβαίως πρέπει αυτό να συνιστά δέσμευση της χώρας, πρέπει να συνιστά διασφάλιση της συνέχειας της πολιτείας και πρέπει να υπάρχει ενεργός συμμετοχή, συναντίληψη και υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών».
Στο σημείο αυτό έθεσε προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και υπογραφή για ένα πρόγραμμα και να λέγεται πως «θα έρθουμε μετά τις εκλογές να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση», για να συμπληρώσει: «Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσο πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές ισχύουν και οι δεσμεύσεις ισχύουν». Ενώ κάλεσε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις τονίζοντας, πως θα τις στηρίξει.
Η πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, το νέο Μνημόνιο, η νέα δανειακή σύμβαση και η ανταλλαγή ομολόγων διερευνώνται εξονυχιστικά από χθες με τους εκπροσώπους της τρόικας και του IIF. Στόχος είναι να επέλθει συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξουν οι σχετικές υπογραφές και δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς -και ενδεχομένως από μια νέα κυβέρνηση, όπως το έθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Τρία δεδομένα
Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα είναι τα εξής τρία:
1Το ενδεχόμενο της απόκλισης του φετινού στόχου για έλλειμμα 9% έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς η «μαύρη τρύπα» ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ και ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν εκτιμήσεις για έλλειμμα της τάξης του 9,5% με 10% έναντι του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου για 9%. Η απόκλιση οδηγεί σε ένα πακέτο νέων διορθωτικών μέτρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ύφεση της διετίας 2011-2012 που φαίνεται να βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Στόχος της τρόικας είναι το έλλειμμα να πέσει στο 6,5% το 2012. Οπότε ανοίγει ζήτημα για ένα νέο δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που έρχεται να συμπληρώσει το μπαράζ των τελευταίων πακέτων φόρων.
Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας φοροεπιδρομής, αλλά έθεσε επί τάπητος εκείνο της μείωσης των δαπανών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι εάν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν' αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε κι αν έχουμε να πούμε κάτι γι' αυτό», για να καλέσει άπαντες να πληρώνουν τους φόρους τους.
Στον τομέα των δαπανών, οι όποιες επεμβάσεις φαίνεται να στρέφονται στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αμεσα έρχεται και το πολυνομοσχέδιο (αγορά φαρμάκων, ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωση φορέων, υπηρεσίες υγείας, εργασιακό κ.λπ.) καθώς και το φορολογικό.
2 Μαζί με το νέο πακέτο μέτρων που θα «διορθώνει» τις αποκλίσεις του 2011 θα εξεταστούν το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση, η υπογραφή των οποίων θα φέρει την πρώτη δόση των 89 δισ. ευρώ το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο. Τον «εμπροσθοβαρή» χαρακτήρα της νέας συμφωνίας έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να καταστήσει σαφές για άλλη μια φορά ότι το 2012 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές. Τα μέτρα της τριετίας 2013-2015 παραμένουν ανοιχτά και κατά πώς φαίνεται το ζήτημα αυτό μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τα έχει προσδιορίσει το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2012. Εν τούτοις οι βασικοί στόχοι ως προς το ύψος του ελλείμματος που πρέπει να πέσει στο 1% το 2015 και το ύψος των μέτρων στο 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ήτοι 13,74 δισ. ευρώ, θα συμφωνηθούν προ των εκλογών.
3 Χθες άνοιξε και το ζήτημα της ανταλλαγής των ομολόγων. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του IIF (τράπεζες) Τσαρλς Νταλάρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Γενάρη να έχει κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. *
http://s.enet.gr/resources/issue-cover/1--100-thumb-large.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: