Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

"Μαύρες" οι εργοδοτικές προβλέψεις για την απασχόληση το πρώτο τρίμηνο του 2012 Στο -18% οι προοπτικές απασχόλησης


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για την ελληνική αγορά εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο, σύμφωνα με..
τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για την απασχόληση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο δείκτης των Συνολικών προοπτικών απασχόλησης για το α' τρίμηνο του 2012 διαμορφώνεται στο -18%, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στην Ελλάδα, το Β' Τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφεται μειωμένος κατά 5%, ενώ σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2011 οι εκτιμήσεις των εργοδοτών έχουν αποδυναμωθεί κατά 3%.

Συνολικά, οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον δυσχερείς εκτιμήσεις να προέρχονται από τον κλάδο του Εμπορίου (-26%).

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (754 για το A' Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των κλάδων* της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 6% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 24% μείωση, ενώ το 61% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί, κατά το α' τρίμηνο του 2012. Υψηλό, όμως, καταγράφεται και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν (9%).

Ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί κατά το α' τρίμηνο του 2012.

Οι δυσχερέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και του Τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -26% και στο -24%, αντίστοιχα.

Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα των Κατασκευών, όπου ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώνεται στο -22%, καθώς επίσης και στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν στο -21%.

Αρνητικές αναμένονται οι προοπτικές απασχόλησης και στους τομείς της Μεταποίησης και της Γεωργίας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο -20% και το -17%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση αναφέρουν ασαφείς προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που διαμορφώνονται στο -1%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών καταγράφονται ασθενέστερα σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι σημαντικότερες μειώσεις, ύψους 14 και 13 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας και το Δημόσιο Τομέα & τις Κοινωνικές Υπηρεσίες αντίστοιχα.

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα της Μεταποίησης μειώνονται κατά 10%, ενώ μειώσεις 6% καταγράφονται στον τομέα των Μεταφορών - Επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική).

Ωστόσο, στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο - Ύδρευση, οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 5%.

Οι προβλέψεις των εργοδοτών για το α' τρίμηνο του 2012 καταγράφονται απαισιόδοξες και στις δύο περιφέρειες, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -20% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και στο -17% για τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Προοπτικές για την ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής μειώνονται κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν πτώση 5% στη Βόρεια Ελλάδα και 4% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: