Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Επίθεση με νεκρούς και τραυματίες στο Βέλγιο

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Τουλάχιστον 5 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρής επίθεσης που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στην Λιέγη, στο Βέλγιο.'Ενας νεαρός άνδρας σκόρπισε τον ..
θάνατο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά αρχικά ρίχνοντας χειροβομβίδες σε στάση λεωφορείων και στη συνέχεια πυροβολώντας αδιακρίτως. Το μακέλειό του το έληξε στρέφοντας το όπλο εναντίον του, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό νεκροί είναι δύο έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών που πέθαναν στο σημείο της επίθεσης, ένα κοριτσάκι δύο ετών και μια 75χρονη που κατέληξαν στο νοσοκομείο καθώς και ο δράστης της επίθεσης, ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 123.
Οι αρχές αναγνώρισαν τον δράστη στο πρόσωπο του 33χρονου Νορντίν Αμράνι, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης για παράνομη οπλοκατοχή και εμπόριο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τις αρχές, το κίνητρο της πράξης του δεν έχει εξακριβωθεί και ο εισαγγελέας μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε αποφανθεί επίσημα έαν ο δράστης αυτοκτόνησε ή πέθανε από ατύχημα. Πάντως οι αρχές του Βελγίου - χώρα που θεωρείται από τις πιο ασφαλείς- δεν θεωρούν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.
Το σημείο της επίθεσης, η πλατεία Saint Lambert, είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης και καθημερινά περνούν από εκεί εκατοντάδες λεωφορεία. Τις ημέρες των γιορτών εκεί "στήνεται" και η αγορά των Χριστουγέννων που φιλοξενεί -εκτός από τους ντόπιους- περί τους 1,5 εκατομμύριο τουρίστες.
Αμέσως μετά την επίθεση η περιοχή αποκλείστηκε για αρκετές ώρες και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη όπου συνέρρεαν ασθενοφόρα ακόμα και από περιοχές στα σύνορα με την Ολλανδία.
Tον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, που βρέθηκε στην πόλη για να τιμήσει τα θύματα, όπως και το βασιλικό ζεύγος της χώρας που ταξίδεψε επίσης στη Λιέγη.
'Σοκαρισμένος" δήλωσε και ο Πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: