Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Γραπτές δεσμεύσεις ζήτησε και ο Γιουνκέρ

http://cache2-thumb1.pressdisplay.com/pressdisplay/docserver/getimage.aspx?file=46132011112300000000001001&page=1&scale=51 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα πρέπει με γραπτό τρόπο να αναλάβουν δεσμεύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την ..πεποίθηση ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους.
«Έχουμε την προσδοκία ότι θα ληφθούν όλα τα βήματα από την ελληνική κυβέρνηση. από τώρα ως τις 29 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η συνάντηση της ευρωζώνης, κατά την οποία θα συζητήσουμε την εκταμίευση της εκτης δόσης και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τη μέρα εκείνη θα τοποθετηθούμε θετικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, είπε ότι ήδη «έχει εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει επιστολή στην οποία θα αναγράφεται ότι όλες οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν», και πρόσθεσε, ότι θα θέλαμε αυτή η άποψη να εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς ηγέτες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θεωρούμε, τόνισε, ότι αυτό θα γίνει «με γραπτό τρόπο» και μόλις γίνει αυτό θα μπορούμε να πάρουμε απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθώς και την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προσηλωμένος στην υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων στην ευρωζώνη.
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να συμβάλει να ξεπεράσουμε την κρίση να πετύχουμε την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους.
«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά με τη στήριξη και αλληλεγγύη των εταίρων μας και την ενότητα του ελληνικού λαού θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα βάλουμε υγιείς βάσεις για την επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση για το είδος της δέσμευσης που απαιτείται από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Γιουνκέρ είπε «θέλουμε μια γραπτή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση πριν το επομενο eurogroup, ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να ελέγξουμε αν υπάρχει πολιτική δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα, αν δεν υπάρχει αυτό δεν θα μπορεί να υπάρχει εκταμίευση». Για να προσθέσει, «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον νέο πρωθυπουργό, ωστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να υπάρξει η συμφωνία που απαιτείται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».
Στην ερώτηση για το ευρωομόλογο, ο πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι αύριο θα καταθέσει τις προτάσεις της η Κομισιόν, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και όλα τα εμπλεκόμενα μέρα θα πρέπει να υποβάλουν κάποιες σκέψεις. Αλλά, το ευρωομόλογο, σημείωσε θα πρέπει να ιδωθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής για να ξεπεράσουμε την κρίση.
«Λύση τα ευρωομόλογα»
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε σήμερα ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίση χρέους, καθώς και την Ευρωζώνη, να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα ευρωομόλογα ή παρόμοια εργαλεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μέσα για το ξεπέρασμα της κρίσης», είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://cache2-thumb1.pressdisplay.com/pressdisplay/docserver/getimage.aspx?file=46132011112300000000001001&page=1&scale=51

Δεν υπάρχουν σχόλια: