Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: «Χωρίς υπογραφές δεν μπορεί να καταβληθεί η έκτη δόση» Η Καγκελάριος τις ζητά όχι μόνο από τον έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: «Χωρίς υπογραφές δεν μπορεί να καταβληθεί η έκτη δόση»


Νέες πιέσεις προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να δεσμευτεί γραπτώς για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων άσκησε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.. Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού.

«Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα επειδή δεν πληρούνται ακόμα οι προϋποθέσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης» είπε η Μέρκελ.

Προς αποφυγή παρερμηνειών έσπευσε να διευκρινίσει ότι «για να γίνει αυτό χρειάζεται απλώς η υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού και των (αρχηγών των) κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση».

«Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί η έκτη δόση» διεμήνυσε.

Απρόσφορη η ιδέα κοινής έκδοσης ευρωομολόγων

Η κυρία Μέρκελ μιλώντας στην γερμανική Βουλή επέκρινε, ακόμη,  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι παρουσίασε προτάσεις για την κοινή έκδοση ομολόγων από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αποκαλώντας την ιδέα «απρόσφορη».

Στο πλάισιο της συζήτησης του  ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας για το 2012, ύψους 306,2 δισ. ευρώ, η Μέρκελ σημείωσε :  «το θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό και απρόσφορο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφει σήμερα
την προσοχή σε τέτοια ευρωομόλογα
».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόκειται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τη λεγόμενη Πράσινη Βίβλο για την κοινή έκδοση χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το μήνυμα που θα έστελναν τα ευρωομόλογα θα ήταν πως τα διαρθρωτικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από μια ενοποίηση του χρέους. «Αυτό είναι ακριβώς που δεν θα λειτουργήσει», τόνισε  μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: