Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Θέλουν δέσμευση - Αλληλένδετες οι γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών με την 6η δόση


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου του Eurogroup, συνδέθηκαν οι γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών με..
την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε βέβαιος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους. Αυτό πρέπει να γίνει έως την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ, για να πάρει τη σχετική απόφαση.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, επιμένουν ότι οι δηλώσεις Σαμαρά ισχύουν και δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά στο θέμα των υπογραφών.

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να λάβει άλλα μέτρα το 2012, αλλά δεν αποκλείει τη μετάθεση των εκλογών αφού υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις κάτι που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίση χρέους, καθώς και την ευρωζώνη, να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Τα ευρωομόλογα ή παρόμοια εργαλεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μέσα για το ξεπέρασμα της κρίσης", είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Λ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του -ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και Λα.Ο.Σ.- πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.

"Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια", είπε ο Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον Γιούνκερ. "Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα".

Από την πλευρά του ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι σήμερα σε θέση να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή ενός δανείου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. "Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τη δυνατότητα να δοθεί μια θετική γνώμη' με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής Ένωσης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ, στο τέλος μιας συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το Eurogroup και το ΔΝΤ έχουν θέσει έναν όρο για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Θέλουν τα κύρια ελληνικά κόμματα -ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές και οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί- να δεσμευθούν γραπτώς ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται.

"Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον καινούριο πρωθυπουργό της Ελλάδας" για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις "την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Γιούνκερ. "Πιστεύω πως αυτό θα γίνει ως την ερχόμενη Τρίτη με διαφανή τρόπο και στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: