Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Μεγάλη Λύση» για ριζικές αλλαγές αναμένουν πλέον οι αγορές

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011


Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην «καρδιά» της Ευρώπης προχώρησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς η καθαρή εκλογική νίκη των συντηρητικών στην Ισπανία, οι οποίοι δεσμεύθηκαν σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα...
λιτότητας, δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αγορές, οι οποίες περιμένουν να δουν μία «Μεγάλη Λύση» ικανή να δρομολογήσει ουσιαστικές αλλαγές προς μία πραγματική δημοσιονομική και πολιτική ένωση.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πυρήνα» και ειδικότερα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, έκρουσε χθες ο οίκος Moody's, ο οποίος επανήλθε δριμύτερα, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ της χώρας, εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού και της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει σήμερα η Γαλλία.
«Το αυξημένο κόστος δανεισμού, το οποίο θα επιμείνει για μακρά χρονική περίοδο, μπορεί να μεγεθύνει τις δημοσιονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το Παρίσι, εν μέσω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, με αρνητικές πιστωτικές συνέπειες», όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του οίκου.
Ηδη, ο οίκος είχε προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την προοπτική του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε αρνητική από σταθερή, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τους προσεχείς τρεις μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, έσπευσε να απαντήσει στην προειδοποίηση του Moody's, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού της χώρας του παρέμεινε σε «πολύ ευνοϊκά επίπεδα» και ότι η δέσμη μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες «δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας».
Ο Moody's όμως δεν περιορίστηκε μόνο στη Γαλλία, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την αρνητική προοπτική του για τις ιρλανδικές τράπεζες, με το επιχείρημα ότι η κρατική ανακεφαλαιοποίηση αντισταθμίζει εν μέρει μόνο την εξασθενημένη χρηματοδότηση, και εγείροντας ερωτηματικά για την κερδοφορία της ιταλικής UniCredit μετά τις ζημίες που παρουσίασε.
Οι αποδόσεις των ομολόγων
Αμέσως μετά την προειδοποίηση του οίκου για τη Γαλλία, οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο στον «πυρήνα» όσο και στην περιφέρεια πήραν την ανιούσα, με τους επενδυτές να καταφεύγουν ξανά στην ασφάλεια του γερμανικού κρατικού χρέους.
Το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε 10ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στις 168, με την απόδοση να ενισχύεται στο 3,52%, κατά 1,64% περισσότερο από την αντίστοιχη απόδοση των 10ετών γερμανικών. Σε άνοδο επέστρεψαν και τα premium κινδύνου των βελγικών ομολόγων, καθώς και τα CDS σε Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία.
Αυτά που επλήγησαν ιδιαίτερα ήταν τα ισπανικά ομόλογα, με την απόδοση των 10ετών να εκτινάσσεται στο 6,55%, πολύ κοντά στο ρεκόρ του 6,74% και με το spread να επιστρέφει στις 472 μονάδες βάσης, καθώς η ισπανική αγορά αγνόησε την προχθεσινή σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος, και δεν πιστεύει ότι οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Βεβαίως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και μία σαφής εικόνα για το πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Παρ΄όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έδειξε χθες καμία ένδειξη ότι ενδίδει στις πολιτικές πιέσεις για αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με τα τελευταία στοιχεία μάλιστα να καταδεικνύουν ότι περιόρισε τις αγορές της στα 8 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι θα έφθαναν τα 10 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους μετά την προειδοποίηση της Moody's, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων, με το δείκτη FTSEurofirst 300 να καταγράφει ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 3%, ενώ «κόκκινο» χτύπησε και η Wall Street στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην αγορά ξένου συναλλάγματος, το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλά έξι εβδομάδων έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, με το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά στο 1,3429.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: