Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η δόση μέχρι τις 29/11 - Η Ευρωζώνη θα στηρίζει την Ελλάδα αν τηρεί τους όρους, είπε ο Βαν Ρομπάι στη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει η ...
Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν στην πληρωμή των μπλοκαρισμένων 8 δισ. ευρώ κατά την προσεχή συνάντησή τους στις 29 Νοεμβρίου", τονίζεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αναφερθείς εμμέσως στο θέμα των εγγυήσεων, ο Βαν Ρομπάι ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες "να υποστηρίξουν αυτή την στρατηγική" της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πώς θα δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα εναπόκειται στα ίδια.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο κ. Ρομπάι είπε το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει κατά την επόμενη συνάντηση που θα έχει.

Επιπλέον, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, "υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους ιδιώτες πιστωτές", λέγοντας ότι το PSI που υποστηρίζεται από την Ευρωζώνη και τον EFSF "πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα".

"Η κατάσταση είναι πολύ απαιτητική. Πολλές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει από τον ελληνικό λαό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη", επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ. Βαν Ρομπάι μίλησε για μία δύσκολη περίοδο την οποία διερχόμαστε. "Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους" σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε δε ότι όλοι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να κάνουν ό,τι είναι μέσα στις δυνάμεις τους, με σεβασμό στην εντολή τους, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: