Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Νέα δεδομένα για τις εκλογές - ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Δεν υπάρχουν πια εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες αλλά μόνο οι ανάγκες της χώρας, και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Για αυξημένες πιθανότητες ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος, γεγονός που θα αλλάξει τον πρώτο..
προγραμματισμό για κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχουν πια εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες αλλά μόνο οι ανάγκες της χώρας, και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Αυξημένες είναι πλέον οι πιθανότητες ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως αποκάλυψε χθες ο Ευ. Βενιζέλος.
Το νέο αυτό δεδομένο οδηγεί σε μετάθεση των πολιτικών εξελίξεων και ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, που είχε προσδιοριστεί ως ενδεικτική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
"Βλέπω δύσκολο τον Δεκέμβριο, είναι πιθανότερο να πάμε για τον Ιανουάριο" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. "Πρέπει", πρόσθεσε, "να κινηθούμε με ταχύτητα, καθώς υπάρχουν ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές. Δεν υπάρχουν πια εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά μόνο οι ανάγκες της χώρας, και κανείς δεν, μπορεί να παίζει με αυτές.
Εάν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση δεν μπορεί να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθεί το PSI, και οι λήξεις των ομολόγων τον Μάρτιο θα είναι τεράστιες. Τα λέω όλα αυτά για να μην μπορεί κανείς πια να λέει ότι δεν ξέρει, δεν άκουσε και έχει αμφιβολίες για το τι συμβαίνει". Αναφορικά με τις δεσμεύσεις εξήγησε πως "επειδή από τα 130 δισ. του νέου προγράμματος θα προκαταβληθούν τα 80, είναι λογικό οι δανειστές μας να θέλουν μια πολιτική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει ένα πολιτικό πλαίσιο σταθερό, ότι τιμά τις δεσμεύσεις της και τηρεί ένα σχέδιο που είναι συμφωνημένο".
Η παράταση στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς θα επιμηκύνει τον χρόνο ζωής της νέας κυβέρνησης, θα μεταθέσει τον χρόνο των πρόωρων εκλογών πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, στη διεξαγωγή των οποίων τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιμένει ο αρχηγός της ΝΔ, ενώ εκτιμάται ότι θα "παγώσει" και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε έως τις 29 Νοεμβρίου να κλείσει η εκκρεμότητα της έκτης δόσης, για να τρέξει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα.
Πηγές του υπουργείου υποστήριζαν πως οι τεχνικές εκκρεμότητες επί της οικονομικής πολιτικής για την έκτη δόση έχουν διευθετηθεί στις πρόσφατες επαφές με την τρόικα και ότι παραμένει το "αγκάθι" των πολιτικών δεσμεύσεων.
Η τρόικα
Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μετά την απόφαση της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει επί της αρχής με την τρόικα τόσο για την επικαιροποίηση του μνημονίου όσο και για το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης.

Εξάλλου, χθες ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και της Γαλλίας Φ. Μπαρουάν. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης και η προώθηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Λευτέρης Γαλανός
galanos@pegasus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: