Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
ΜΕΙΩΣΗ 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά μέσο όρο περικοπή 4% στις κύριες συντάξεις, κατάργηση των 980 φοροαπαλλαγών (1,3 δισ. ευρώ) αναδρομικά από 1.1.2011 με εισοδηματικά κριτήρια και διατήρηση του κανόνα 1 προς 10 των ...
προσλήψεων μέχρι το 2014 αποκάλυψε με ομιλία του στη Διεθνή Ενωση Τραπεζών στις ΗΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκανε και έκπτωση 1 δισ. ευρώ στις ιδιωτικοποιήσεις, ρίχνοντας τα φετινά έσοδα στα 4 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ, όπως είχε ψηφιστεί με το Μεσοπρόθεσμο. Τα επιπρόσθετα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική επιτροπή φτάνουν στο 3% του ΑΕΠ ή 6,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της τρόικας, με την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ να εκκρεμεί. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 5.000 ευρώ • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Απαιτούν σε αποδείξεις το μισό του εισοδήματος
Το «φούσκωμα» των αποδείξεων ανακαλύπτει το οικονομικό επιτελείο για να επιβαρύνει με φόρο όσους δεν καταναλώνουν ή αποταμιεύουν, ενώ επιφέρει ακόμη ένα χτύπημα με τη διεύρυνση του μειωμένου αφορολογήτου.
Κάθε μέρα που περνάει ανοίγει η βεντάλια των νέων μέτρων που θα αποτυπωθούν στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, που κλείνει εντός των προσεχών ημερών, και τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο.
Η αύξηση των αποδείξεων αγορών, ακόμη και πάνω από το 50% του εισοδήματος, η επιβολή φόρου σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μέσω της μείωσης του αφορολογήτου που επεκτείνεται ακόμα και σε ανάπηρους και πολύτεκνους, αλλά και το ενδεχόμενο μη καταβολής φέτος του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα κοινωνική εξαθλίωση τους πολίτες, που επί ενάμιση χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών τους και την αύξηση των φόρων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της παραοικονομίας.
Οι αποσαφηνίσεις που έδωσε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αφορούν 5 κρίσιμα ζητήματα:
1 Αυξάνει ο αριθμός των αποδείξεων που θα ζητούνται ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα. Θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα φτάνει κατά μέσον όρο στο 50% αυτού.
Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα του υπουργού Οικονομικών: οι περίπου 25.000 φορολογούμενοι με εισόδημα 100.000 ευρώ θα εμφανίζουν αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 50.000-60.000 ευρώ θα ζητούνται αποδείξεις 30.000 ευρώ.
Οι αποδείξεις έχουν αποσυνδεθεί από το αφορολόγητο όριο στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου και συνδέονται με το εισόδημα, οπότε όποιος δεν προσκομίζει τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει εισοδήματος επιβαρύνεται με πέναλτι φόρου 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν έχει μαζέψει.
Για παράδειγμα ο έχων εισόδημα 50.000 ευρώ αν πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 30.000 και καταθέσει στην Εφορία 20.000 ευρώ θα πληρώσει ποινή φόρου 1.000 ευρώ για τις υπόλοιπες αποδείξεις των 10.000 ευρώ.
Η ποινή φόρου σε όσους δεν καταναλώνουν ή δεν έχουν να καταναλώσουν παραμένει, αλλά είναι άγνωστο αν το ποσοστό θα παραμείνει στο 10%. Δεν αποκλείεται να ενταχθούν στις αποδείξεις και οι εκπτώσεις δαπανών (τόκοι, ενοίκια, ιατρικά κ.λπ.) καθώς οι φοροαπαλλαγές καταργούνται για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων.
Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω της φοροκάρτας. Μόνο που για φέτος δεν είναι εφικτό, καθώς έχει καθυστερήσει η εμφάνισή της στην αγορά. Ασαφές λοιπόν αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο τρόπο ηλεκτρονικής συλλογής για φέτος, όπως το σκανάρισμα που είχαν προτείνει αρχικά -και το οποίο απορρίφθηκε ως δυσλειτουργικό.
2Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από 1/1/2011 επεκτείνεται στο σύνολο των φορολογουμένων.
Το αφορολόγητο μειώνεται και για όσους εξαιρούνταν, δηλαδή τους νέους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πέφτοντας στα 9.500 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα.
Ανάλογη προσαρμογή θα γίνει και για όσους έχουν παιδιά, ακόμα και τους πολύτεκνους. Δηλαδή, ο έχων 1 παιδί θα έχει αφορολόγητο 7.000 ευρώ, με 2 παιδιά στα 9.000 ευρώ και με 3 παιδιά στα 17.500 ευρώ, με προσαύξηση 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.
«Δεν μπορείς να έχεις 5.000 ευρώ όριο και κάποιος να φτάνει να έχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ. Θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές» ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.
Πληρώνουν όλοι
Το μέτρο είναι αντικοινωνικό και άδικο, καθώς επιβαρύνει με φόρο 100 έως 300 ευρώ περίπου 693.088 φορολογούμενους που δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με 6.500 ευρώ θα πληρώνουν φόρο, καθώς και συνταξιούχοι με μηνιαίες απολαβές από 350 ευρώ.
Η επιβάρυνση φτάνει συνολικά από 100 έως 700 ευρώ σε σύγκριση με το περσινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Τα πρώτα 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ τα παρακρατούν ήδη και τα υπόλοιπα 300 ευρώ από τη δεύτερη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ θα τα παρακρατήσουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους από μισθωτούς και συνταξιούχους.
3Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει σε δύο δόσεις. Φέτος, από τις 15 Οκτωβρίου, ο φόρος αυξάνει από 21 στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα οδηγώντας τη λιανική τιμή στα 0,98 -1 ευρώ ή κοντά στα 1.000 ευρώ τα 1.000 λίτρα.
Τον Οκτώβριο του 2012 θα έχουμε εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου που θα ισχύει για το κίνησης. Με σημερινές τιμές η λιανική τιμή θα ανέλθει στο 1,47 ευρώ το λίτρο ή περίπου 1.500 ευρώ τα 1.000 λίτρα.
Αν και ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, εν τούτοις ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και μετά θα δώσουμε την επιδότηση που πρέπει σε αυτούς που πρέπει στις περιοχές που πρέπει».
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, θα κληθούν οι οικογένειες των νομών με ειδικές κλιματικές συνθήκες και όσοι δικαιολογείται να παίρνουν ενίσχυση να συγκεντρώσουν τα τιμολόγια της δαπάνης που θα κάνουν φέτος το χειμώνα και να τα αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω Διαδικτύου. Το ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής πληροφοριών θα οδηγήσει σε μια βάση δεδομένων των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Και πάνω από 50%
4Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περικοπές αποδοχών ακόμα και πάνω από 50%. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για αυξήσεις 7% σε ένα μικρό αριθμό (10%) δημοσίων υπαλλήλων. Οσο για το πριμ παραγωγικότητας, που θα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου, διευκρίνισε ότι θα δοθεί σε υπηρεσίες «η προσφορά των οποίων μπορεί να αποτιμηθεί άμεσα γιατί συνδέονται με έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου ή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης», κλείνοντας το μάτι σε εφοριακούς και εργαζόμενους στα Ταμεία.
Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμα οι συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως είπε ο κ. Βενιζέλος μαζί με τους μισθούς καλύπτουν το 90% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού.
5Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα ασφάλιστρο κινδύνου για την περιουσία που υπάρχει και που θέλουμε να αποκατασταθεί σε αγοραίες αξίες αν ξεπεράσουμε την κρίση». Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα συνολικό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείουν την αντικατάσταση του πλήθους φόρων και τελών που υπάρχουν σήμερα με ένα και μοναδικό υψηλό φόρο.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η δημοσίευση των ονομάτων μεγάλων οφειλετών, ο έλεγχος περιουσιακών στοιχείων ακινήτων και κινητών, ο εντοπισμός των καταθέσεων στην Ελβετία, καθώς και η σύλληψη των διαφυγόντων εισοδημάτων κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών ή επιχειρήσεων. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου