Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Παιχνίδια συναίνεσης με τη νέα συμφωνία χρηματοδότησης Ο Ευ. Βενιζέλος ρίχνει το γάντι στη ΝΔ για τη νέα συμφωνία χρηματοδότησης- Αμετακίνητος ο Σαμαράς στο όχι


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/149B9F5AE280C863F47C5923982F5BAB.jpg 

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
Τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή της νέας συμφωνίας δανειοδότησης της χώρας ενδέχεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιτύχει τη ...συναίνεση κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται και πάλι να θέσει εκ νέου το δίλημμα στην ΝΔ για τη στάση της, μια κίνηση που θα προκαλέσει και νέα πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο θα επικυρωθεί από τη Βουλή το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας δανειοδότησης της χώρας, βάσει των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση και όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Αντ. Σαμαράς, θα αρνηθεί στη Βουλή θετική ψήφο στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όμως, ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου και σημειώνει ότι «δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, διότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη ήδη αποφασισμένα και ψηφισμένα μέτρα. Αυτό είναι το στοίχημα».

«Όσο αρνούμαι να συναινέσω στο λάθος, τόσο αφήνω ανοικτή την προοπτική μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης» είναι η πάγια άποψή του κ. Σαμαρά και επιμένει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευθεί αλλαγή του οικονομικού μείγματος εκείνος θα συνδράμει αμέσως.

Μιλώντας στον real FM, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η νέα δανειακή σύμβαση δε θα έχει τη μορφή που είχε η πρώτη δανειακή σύμβαση καθώς «δεν πρόκειται να πάρουμε διακρατικό δάνειο από τις άλλες 16 χώρες της Ευρωζώνης» και δεδομένου ότι «τώρα ο διακανονισμός γίνεται μέσω του EFSF, άρα τα νομικά θέματα θα αποσαφηνιστούν αφού λειτουργήσει πλήρως ο μηχανισμός του EFSF».

Εν όψει αυτών, ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τι θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, καθώς υπάρχουν πολλά εκκρεμή θέματα στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ο κ. Βενιζέλος έριξε και πάλι το γάντι στην ΝΔ, λέγοντας: «πιστεύω η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην έχει ξεχάσει ότι από το 1981 και μετά η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση προς τη ΝΔ για από κοινού διαπραγμάτευση του νέου σχήματος. «Εφόσον το έχουμε διαπραγματευθεί από κοινού είναι προφανές ότι θα το ψηφίσουμε και από κοινού», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Σαμαράς μου απάντησε ότι δε θέλει να έρθει να διαπραγματευθεί, ότι έχουμε υποχρέωση να διαπραγματευθούμε μόνοι, να ψηφίσουμε μόνοι και να μην τους θέτουμε προ διλημμάτων. Κατόπιν αυτού, πήγαμε με τον Πρωθυπουργό και διαπραγματευθήκαμε μόνοι, φέραμε το νέο σχήμα το οποίο το θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, μπορεί να δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα νέο momentum».

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχουν συζητήσει αρκετές φορές την προοπτική να ζητήσει η κυβέρνηση αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για τη νέα συμφωνία δανειοδότησης της χώρας.

Βασικό επιχείρημα στο «γαλάζιο» επιτελείο, είναι ότι η Ελλάδα υφίσταται τη ρετσινιά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας για πολύ μικρό κούρεμα» και επιπλέον ανησυχούν, ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να θεωρούν το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και θα αρχίσουν να προεξοφλούν και νέα αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή που στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. παρατηρούν με προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς έχει πάρει θέση που δεν είναι δημιουργική και συμπλήρωσε με έμφαση: «Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, όταν στο εξωτερικό στέλνουμε έστω και μικρά μηνύματα συναίνεσης, όπως έγινε με τις ιδιωτικοποιήσεις, η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική».

Η νέα παρέμβαση του κ. Βενιζέλου αποκρυπτογραφήθηκε στο επιτελείο της Ν.Δ. και κορυφαία στελέχη συνδύαζαν τα όσα είπε με την παγκόσμια οικονομική κρίση, λέγοντας πως η κυβέρνηση τρέφει ελπίδες από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά τονίζουν ότι η αγωνία της για τα μελλούμενα είναι έκδηλη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος εκβιάζει και πάλι με το θέμα της συναίνεσης και λένε ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί πως λόγω της θύελλας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κατάσταση της Ελλάδας θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, όπως και οι ανεπάρκειες και τα λάθη της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: