Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οι Ευρωπαίοι «πυροσβέστες» τρέχουν εκ των υστέρων και πάλι Ελπίδες στην Αθήνα λόγω του «κόκκινου συναγερμού» στις Βρυξέλλες

http://img.protothema.gr/CF123416A1318396EB2B7033BB6178CF.jpg

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011
Με ανακούφιση ακούν στην Αθήνα το γενικό συναγερμό που σήμανε στις Βρυξέλλες για την κρίση χρέους, καθώς δεν δείχνουν πως...
«δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Ωστόσο, παρά την πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας και τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον, του ΔΝΤ αλλά και του Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά των Ευρωπαίων που διστάζουν να καταλήξουν σε αποφάσεις για την Ελλάδα, χρειάστηκε «να πιάσει φωτιά η αυλή» και της γειτονικής Ιταλίας, για να καταλάβουν πως έχουν χάσει ήδη πολύ χρόνο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για το άτυπο Γιούρογκρουπ, που προβλέπεται μαραθώνιο (ξεκινά 5-6 νωρίτερα από το σύνηθες). Καθώς όμως η συνεδρίαση θα γινόταν χωρίς να έχει προκύψει κάποια λύση από τις ατέρμονες συζητήσεις κυβερνήσεων-τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι αποφάσισε να παρέμβει, συγκαλώντας έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες και τους επικεφαλής της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Η εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός 2ου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας καθώς η Ιταλία δέχεται ήδη τεράστιες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογά της, σε βαθμό που αν κλιμακωθούν, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.
Από πλευράς του ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να διαλύσει τις ανησυχίες των εταίρων, δείχνοντας τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα με τα οποία θα προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας.
Με διαδικασίες-εξπρές θα πρέπει ο «εφαρμοστικός νόμος 2» να περάσει από τη Βουλή έως τις 15 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και στο ωράριο.
Πολλά ποντάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στο νέο φορολογικό νόμο που ετοιμάζει.
Στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Δημήτρης Ρέππας τον επόμενο μήνα φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ επιταχύνονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει όσους υπαλλήλους περισσεύουν στην εργασιακή εφεδρεία, και δεν αποκλείονται απολύσεις.
Στο Περιβάλλοντος ο κ. Παπακωνσταντίνου προχωρά σε απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ έρχεται ρύθμιση και για τα αυθαίρετα
Στο Εσωτερικών, ο κ. Χάρης Καστανίδης καταθέτει άμεσα νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ετοιμάζει Προεδρικά Διατάγματα για προγράμματα εξυγίανσης για καταχρεωμένους δήμους, μεταφορά προσωπικού από το Μεταφορών σε περιφέρειες όπως και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες.
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης προωθεί την πώληση ή ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης και κατάργηση 4.000 από 7500 συνεταιρισμούς.
Στο Δικαιοσύνης, έρχεται ταχεία εκκαθάριση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Και όλα αυτά για να πειστούν οι δανειστές να δώσουν το νέο δάνειο στην χώρα μας.
Η Κομισιόν ασκεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση και ζητά άμεσα να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή που θα ασκεί καθημερινό έλεγχο στα υπουργεία και θα παρέχει τεχνική βοήθεια στους υπουργούς.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: