Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΣΠΑ… πολιτισμού

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/37cedfb0b879bd4b4fbcac59c8ac80d0_L.jpg

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011
Συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες στην Πιερία είχε η Γ.Γρ. του Υπουργείου Πολιτισμού
Τουλάχιστον δύο έργα, (κατασκευή  «μουσειακής αποθήκης» Μακρυγιάλου και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Λειβήθρων) έχουν ..
εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, η οποία συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες, για να εξακριβώσει σε ποιο σημείο είναι οι μελέτες τους.
Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία από την Πέμπτη το απόγευμα βρίσκεται στο νομό μας.

Η κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τη βουλευτή Πιερίας Μαρία Μίχου και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε την Πέμπτη το απόγευμα την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου (όπου εκτελείται σημαντικό έργο αναστήλωσης της παλαιάς Μονής με κοινοτικά κονδύλια), αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Για περισσότερο από μια ώρα, η Γενική Γραμματέας περπάτησε στο αρχαίο Δίον, θαύμασε τις αρχαιότητες, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο μουσείο, όπου είχε κλειστή συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρόντες στη συνάντηση, η προϊσταμένη της ΚΖ Εφορίας Έφη Πουλάκη, αλλά και ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η επίσκεψή της στα μνημεία της περιοχής μας «έχει ένα πολύ μεγάλο σκέλος» που αφορά την επίβλεψη έργων, που είτε έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε πρόκειται να ενταχθούν. «Στην ουσία αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τα προβλήματα που έχουν οι υπηρεσίες σε σχέση με την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και να δούμε και προτάσεις για το πως μπορούν να ωριμάσουν με τον καλύτερο και τον ταχύτερο τρόπο, ώστε να μπορέσουν  να διεκδικήσουν πόρους από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά
Η Γενική Γραμματέας,  αναφέρθηκε ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους των Λειβήθρων, του Δίου, στην «μουσειακή αποθήκη» του Μακρυγιάλου, καθώς και στους μακεδονικούς τάφους στη βόρεια Πιερία. «Αυτά τα έργα  θέλουν λίγα πράγματα ακόμα για να ωριμάσουν και να κατατεθούν οι προτάσεις στην περιφέρεια»  σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως από τα προαναφερθέντα έργα το πιο προχωρημένο είναι η «μουσειακή αποθήκη» του Μακρυγιάλου.
Αναφερόμενη στα  στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων τόνισε πως οι πόροι που προβλέπονται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό είναι διασφαλισμένοι, ενώ διαβεβαίωσε ότι το έργα θα προχωρήσουν, αφού οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. «Και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η διαχειριστική αρχή με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ίσα – ίσα και αυτοί προσπαθούν όπως και εμείς να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και καταβάλλουμε όλοι μια τεράστια προσπάθεια να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα . Άλλωστε ενδιαφέρει και σε πανελλαδικό επίπεδο και η απορρόφηση πόρων. Έχουμε να κάνουμε με δυο θέματα  πρώτον να ενταχθούν και να εξασφαλιστούν πόροι για όσον το δυνατό γίνεται περισσότερα μνημεία και αρχαιολογικούς  χώρους, γιατί αυτό είναι  βασική υποχρέωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να προστατεύει και να συντηρεί τα μνημεία. Συγχρόνως όμως συμβάλλει εξαιρετικά πολύ στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής και αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά έχουμε το θέμα της απορρόφησης πόρων που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας πως η κ. Μενδώνη, έχει δείξει το έμπρακτό της ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες του νομού μας, σε όλες τις συναντήσεις που είχε μ’ αυτήν. «Νομίζω ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Πιερία, μια Πιερία που έχει μοναδικό φυσικό κάλλος και πολλά συγκριτικά  πλεονεκτήματα και θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη  της  περιοχής», κατέληξε η βουλευτής, Μαρία Μίχου
Να σημειωθεί ότι η κ. Μενδώνη χθες το πρωί επισκέφθηκε τις αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας, καθώς και το χώρο όπου φυλάσσονται τα εκθέματα, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο ανασκαφών της περιοχής, Μάνθο Μπέσιο.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συνεχίσει τις επαφές της με φορείς του Πολιτισμού του νομού μας και σήμερα, ενώ το βράδυ θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης στο Κέντρο Ψηφιδωτών στο Δίον, καθώς και στην επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο Δίου.
από ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: