Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ζωγράφου και Μενίδι κόντεψαν να... μας πτωχεύσουν

Ζωγράφου και Μενίδι κόντεψαν να... μας πτωχεύσουν   
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα γλίτωσε τη χρεοκοπία στο παρά πέντε, καθώς από τα χρέη των δύο δήμων σε ξένες τράπεζες κινδύνευσε η ..
πέμπτη δόση.

Επειτα από δίωρη συζήτηση, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την πέμπτη δόση του δανείου της Ελλάδας. Η δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί τις επόμενες ημέρες.
Το πρωί η Αθήνα καρδιοκτύπησε όταν έγινε γνωστό ότι δύο δήμοι (Ζωγράφου και Αχαρνών) χρωστούσαν σε ξένες τράπεζες. Στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας Παναγιώτη Ρουμελιώτη για την εκκρεμότητα, στον οποίον υπογράμμισαν ότι εάν δεν διευθετείτο το θέμα μέχρι το τέλος της ημέρας, το Ταμείο δεν θα έπαιρνε απόφαση για την πέμπτη δόση.
Πηγή του ΔΝΤ δήλωσε στο "ΕτΚ" ότι "η Ελλάδα γλίτωσε τη χρεοκοπία στο παρά πέντε. Από δύο δήμους κινδύνευσε η πέμπτη δόση". Η πηγή είπε ότι "το Λογιστήριο του Κράτους αναγκάστηκε να πληρώσει τις δόσεις. Στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου".
Κριτική
Στην διάρκεια της συνεδρίασης, της οποίας τελικά προήδρευσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ακούστηκε σκληρή κριτική για τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ήταν φανερό πως τα πυρά στράφηκαν περισσότερο προς τους εταίρους της Ελλάδας παρά προς αυτήν. Η κ. Λαγκάρντ ήταν πολύ υποστηρικτική για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και επέμεινε στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης των μέτρων. Οι Ευρωπαίοι, είπε, πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "ΕτΚ", η συνεδρίαση ήταν δύσκολη. Ασκήθηκε από την αρχή σκληρή κριτική για την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων. Μέλος του ΔΣ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Πάντως το Ταμείο αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά ζήτησε επιτακτικά να συνεχίσει με ισχυρό τρόπο τη μεταρρυθμιστική πορεία της για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας. Ζήτησε επίσης βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να εφαρμοστεί η φορολογική στρατηγική που οδηγεί σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το Ταμείο χαιρέτισε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τον νέο οργανισμό που δημιουργήθηκε για να τις υλοποιήσει.
Είναι σημαντικό ότι το Ταμείο ζήτησε από τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή σχέση τους και τη ρευστότητά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο το δημόσιο χρέος. Τονίστηκε ότι "τα περιθώρια είναι πολύ στενά". Είναι σημαντικό ότι το Ταμείο κάλεσε τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το 2014.
"Ουσιαστικά", είπε η πηγή, "το ΔΝΤ έστειλε το μπαλάκι στην Ευρώπη, στην οποία λέει ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επισπεύσει τις διαδικασίες, διότι ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και δεν υπάρχει χρόνος".
Δεσμεύσεις
Απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ ο κ. Ρουμελιώτης χαρακτήρισε τη συζήτηση ως μία εκ των πλέον ουσιαστικών που έγιναν για την Ελλάδα. Επανέλαβε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να επαναφέρουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, και ως απόδειξη της δέσμευσης αυτής επικαλέστηκε την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011.
Ο Ελληνας αντιπρόσωπος υπογράμμισε μερικά σημεία της φορολογικής στρατηγικής και εστίασε την προσοχή των συναδέλφων του στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και στον νέο οργανισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο η ανάπτυξη και είπε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο η αύξηση των εξαγωγών και του τουριστικού συναλλάγματος.
Ο κ. Ρουμελιώτης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διευρύνει τη συναίνεση με τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα υπογράμμισε το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε 21 από τα 49 άρθρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Τέλος κάλεσε το ΔΝΤ να αποσαφηνίσει τη θέση του σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
ΕΘΝΟΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: