Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Προσωρινή… ανάσα στην αγορά - Αυξημένη η κίνηση στην αγορά της Κατερίνης, λόγω θερινών εκπτώσεων

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/a2bacc7c0fc7b668b09342b87cc40cf3_L.jpg

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Μπορεί η κίνηση στην αγορά να είναι αυξημένη (σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες), αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να...
συγκριθεί με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν «ταμείο» το Φθινόπωρο κι εκεί θα φανεί ποιες θα συνεχίσουν…
Σχετική ικανοποίηση υπάρχει στην αγορά από την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στις θερινές εκπτώσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, σε καμιά περίπτωση η φετινή κίνηση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη προηγούμενων ετών, όταν δηλαδή η κρίση δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της. Ο κ. Ρέχας, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε και στα «λουκέτα» που μαστίζουν την αγορά, αλλά και στα ενοίκια, δηλώνοντας πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες ώρες και πως θα πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της κίνησης, λίγο πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από την έναρξη των εκπτώσεων, υποστήριξε  έχει  αυξηθεί η κίνηση παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε ένα διάστημα προσφορών «στην ουσία προεκπτώσεων», αλλά σαφώς αυτό το διάστημα τα πράγματα είναι καλύτερα. «Με την ανακοίνωση και επισήμως των εκπτώσεων ο κόσμος έσπευσε και κάνει τα ψώνια του σε ικανοποιητικό βαθμό, όχι βέβαια όπως  τα προηγούμενα χρόνια, αφού έχουν αλλάξει οι εποχές και δεν τις συγκρίνουμε», είπε χαρακτηριστικά
Για τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, «ο σκοπός επετεύχθη», αφού ο κόσμος βγήκε στην αγορά. Στην «κινητοποίηση» των καταναλωτών, βοήθησε βέβαια και το μεγάλο ποσοστό εκπτώσεων, που φέτος όπως είπε, φτάνει ακόμη και το 50%. «Ελπίζουμε πως η κίνηση θα συνεχιστεί και το χειμώνα γιατί μόνο αυτή η περίοδος δεν φτάνει για την αγορά», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ρέχας, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των «λουκέτων», εκτιμώντας πως το τελευταίο τρίμηνο τα λουκέτα έχουν περιοριστεί. «Όλοι περιμένουν να κάνουν το ταμείο του καλοκαιριού, για να δουν αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν και αν αξίζει να συνεχίσουν», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι η κατάσταση θα «ξεκαθαρίσει» για το ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο και χειμώνα. «Εκεί θα δοκιμαστεί η αγορά και ίσως υπάρξουν και περισσότερα λουκέτα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις τιμές των ενοικίων για τα καταστήματα (κυρίως του κέντρου), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι υπάρχει μια σχετική μείωση, αφού φαίνεται, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, πλέον να κατανοούν το πρόβλημα. «Οι σχέσεις όλα τα χρόνια ιδιοκτητών και ενοικιαστών ήταν σε πολύ καλό επίπεδο», είπε ο κ. Ρέχας, συμπληρώνοντας πως  «τόσα χρονιά έπαιρναν πολύ υψηλά ενοίκια, αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμβάλουν ώστε να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση και η επιχείρηση θα κλείσει και ο επιχειρηματίας θα χάνει τη δουλειά του, αλλά και ο ιδιοκτήτης θα χάσει το εισόδημα  του από την είσπραξη του ενοίκου» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν με πράξεις και όχι με λόγια.

Επιστολή της ΕΣΕΕ για το αυτόφωρο λόγω οφειλών
στο Κράτος
Με νέα επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΣΕΕ επανέρχεται στο αίτημά της για αναστολή του άρθρου 3 του Ν. 3943/2011 που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης από την 1η Αυγούστου 2011 σε όσους δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «με αφορμή τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, επανερχόμαστε στα αιτήματα που πρόσφατα έχουμε υποβάλλει προς το Υπουργείο Οικονομικών και ζητούμε να επανεξετάσετε την πλήρη ποινικοποίηση οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από δυστροπία αλλά είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και της έντονης ύφεσης στην αγορά.  Είναι υπερβολικό και άδικο, μικροοφειλέτες οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να περισώσουν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας σε αυτές, απομυζώντας μέρα με την μέρα τις προσωπικές τους πλέον οικονομίες και τους κόπους μιας ζωής, υποβαθμίζοντας συνεχώς και συστηματικά το επίπεδο ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, να κινδυνεύουν από πάνω να πάνε και φυλακή.  Το κυριότερο, ούτε το κράτος θα εισπράξει, ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν.  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί χώρος και χρόνος στον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία να αναπνεύσει και να ανακάμψει, χωρίς να κλείσει την επιχείρησή του.  Προφανώς, αυτό δεν θα γίνει αν βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος και με χειροπέδες, σαν εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, ενώπιον του αυτοφώρου δικαστηρίου.
Θεωρούμε ότι το κράτος έχει πολύ μεγαλύτερες ελπίδες να εισπράξει τα απαιτούμενα ποσά από τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν τέτοια προβλήματα επιβίωσης.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: