Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κατάργηση οργανισμών και φορέων - Με επιδίωξη να μη γίνουν απολύσεις, συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 Οικονομία
Η κατάργηση και η συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που απασχολούν περίπου 7.500 εργαζομένους, εκ..
των οποίων οι 3.500 βρίσκονται στην ΕΡΤ, συζητήθηκε μεταξύ άλλων χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών και της διυπουργικής συνεργασίας για το θέμα αυτό.
Οι λεπτομέρειες θα τεθούν σε διμερείς συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών με τον Ευ. Βενιζέλο, που πλέον αναλαμβάνει τη σχετική αρμοδιότητα και τον συντονισμό της διαδικασίας, έργο που μέχρι πρότινος «έτρεχε» ο άλλος αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος.
Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις και ως εκ τούτου -όπως είπαν- ετέθη και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Ωστόσο, διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων ιδιαίτερα για τους φορείς που θα καταργηθούν και θα πάψουν να υπάρχουν.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως τις 5 Αυγούστου, ενώ ειδικά για την ΕΡΤ, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν ως τις 15 Αυγούστου από τον αρμόδιο υπουργό, στις οποίες θα γίνεται αναφορά και στο σύνολο των ΜΜΕ που είναι υπό την εποπτεία του.
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για αρκετά μεγάλες αναδιοργανώσεις χωρίς να θίγεται το μόνιμο προσωπικό.
Ειδικότερα, με βάση την εξουσιοδότηση που του έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα διμερείς επαφές και συνεννοήσεις με τους υπουργούς για τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.
Σημειώνεται δε ότι στο υπουργικό δεν αποκλείσθηκε η ίδρυση νέων δημόσιων οργανισμών όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Φουλ οι μηχανές για ιδιωτικοποιήσεις
Το κρίσιμο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ετέθη επίσης στο Υπουργικό με τους αρμοδίους να διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν και ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα του μεσοπρόθεσμου.
Διαφαίνεται πάντως μια αλλαγή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της περίπτωσης του ΟΠΑΠ, για τον οποίο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ».
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος για τη δήλωση αυτή είπε ότι ο προγραμματισμός για τον ΟΠΑΠ δεν έχει αλλάξει, ωστόσο πρόσθεσε ότι τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης θα τις εισηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών.
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθούν θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με εισήγηση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.
Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού έγινε αναφορά στην απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για ίδρυση Ειδικής Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ και την τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Αυτό θα γίνει κατ' αρχήν για την Ελλάδα και ίσως επεκταθεί σε άλλες χώρες που χρειαστούν βοήθεια.
Σημειώθηκε επίσης ότι θα υπάρχει και κλιμάκιο της διεύθυνσης στην Ελλάδα. Αυτό, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, συμφέρει την Ελλάδα διότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα παρακολουθούνται και καλύτερα.
Σε ερώτηση εάν ο νέος EFSF (ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης) πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι εάν η δημιουργία του μηχανισμού συνιστά νέα ευρωπαϊκή συνθήκη τότε πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αφορά τον μηχανισμό καθ' εαυτό και όχι το περιεχόμενο του προγράμματος στήριξης οποιαδήποτε χώρας.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης φόρων που θα περιλαμβάνει και διοικητικά μέτρα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών κ.λ.π.
Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για αναδιοργάνωση του μηχανισμού διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πρόσθεταν ότι θα υπάρξει ανάλογη σύσκεψη και την επόμενη εβδομάδα.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: