Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ζήτημα επιβίωσης - Ερώτηση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Οικονομικών, για τη μείωση του κέρδους των ιδιοκτητών περιπτέρων

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/28b32a6d1a10f7b79a19f11bec606ba7_L.jpg

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Την επαναφορά του ποσοστού κέρδους στο 8% (από 3,70 που είναι σήμερα), ζητά για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων, ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος. Ο βουλευτής της...
Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας πως πλέον οι ιδιοκτήτες περιπτέρων της περιφέρειας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο Κώστας Κουκοδήμος, αναφέρει τα εξής: Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον οι ιδιοκτήτες περιπτέρων στην επαρχία, με δεδομένη τη μείωση του κέρδους τους στα τσιγάρα που από το 8% των προηγουμένων ετών, σήμερα δεν ξεπερνά το 3,70%.
Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω στις μικρές επαρχιακές πόλεις αλλά και κυρίως στα περίπτερα της περιφέρειας, όπου όπως είναι αντιληπτό η λειτουργία τους βασίζεται κύρια στην αγοραστική δύναμη του ντόπιου πληθυσμού που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τους 800-1000 κατοίκους, ενώ αντίστοιχα μειωμένη εμφανίζεται η αγοραστική κίνηση και στα περίπτερα των μικρών αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το 2009 ένα πακέτο (από τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα) πωλούνταν προς 3,20 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,34 ευρώ ή 73%, ήταν φόροι και από τα υπόλοιπα 0,86 ευρώ, τα 0,52 ευρώ αντιστοιχούσαν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,08 ευρώ στο χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και τα 0,26 ευρώ στο σημείο λιανικής.
Το ίδιο πακέτο σήμερα κοστίζει 3,80 ευρώ, από τα οποία τα 3,21 ευρώ ή 84,5% είναι φόροι και από τα υπόλοιπα 0,59 ευρώ, τα 0,36 ευρώ πηγαίνουν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,10 ευρώ στον χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και 0,12 ευρώ στο σημείο λιανικής. Συνεπώς η μείωση κερδοφορίας στα σημεία λιανικής αγγίζει και ξεπερνά το 60%.
Οι ιδιοκτήτες ζητούν την επαναφορά του 8% κέρδους στα τσιγάρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τους.
Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
-Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να λάβει ειδική μέριμνα για τα περίπτερα της περιφέρειας;
-Προτίθεται να προχωρήσει σε  επανασχεδιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον Καπνό και ιδιαίτερα της δομής του λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα.
-Υπάρχει πολιτική βούληση για επαναφορά του ποσοστού κέρδους 8% στα τσιγάρα; 
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: