Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα αναμένει η γερμανική κυβέρνηση Μέρκελ: «Προτεραιότητά μας η σταθερότητα στην Ευρωζώνη»

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 Η σταθερότητα της Ευρωζώνης έχει «κρίσιμη σημασία» για την Ευρώπη και τη Γερμανία όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από τη Σιγκαπούρη η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως το ...Βερολίνο αναμένει η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα να γίνει από κοινού με το ΔΝΤ.

«Επιθυμώ κατ' αρχάς να λέει η έκθεση (των εμπειρογνωμώνων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν) το είδος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, όμως ξέρετε ότι η σταθερότητα της ζώνης (του ευρώ) στο σύνολό της έχει κρίσιμη σημασία για τους Ευρωπαίους γενικά και προφανώς και για μας τους Γερμανούς», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, τόνισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι ένα κοινό πρόγραμμα του ΔΝΤ, των εταίρων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν και «αναμένω ότι μόνο από κοινού μπορεί να συνεχιστεί αναφορικά και με το ζήτημα της καταβολής των επόμενων δόσεων».

Ο ίδιος μάλιστα έθεσε τρεις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.

- Να ενταθούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

- Να διαμορφωθεί ένα «πολύ συγκεκριμένο», όπως είπε, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές. «Εάν ο δημόσιος τομέας - εν προκειμένω και οι φορολογούμενοι - είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερο χρόνο και ανάσα στην Ελλάδα, θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές σε ένα τέτοιο σχέδιο» είπε ο κ. Κότχαους. Σημείωσε ότι είναι ζήτημα δικαιοσύνης έναντι των φορολογουμένων για να μην επωμίζονται τα κράτη τους κινδύνους, ενώ οι ιδιώτες καρπώνονται τα θετικά. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή ποιά ακριβώς μορφή θα έχει η ιδιωτική συμμετοχή.  (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: