Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τελευταίες διαπραγματεύσεις - Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση της τρόικας για την 5η δόση του δανείου


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 Οικονομία 
Κλειδώνει τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011, ενώ...
όπως ήδη φαίνεται έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Η Ευρώπη την ίδια ώρα ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας.
Στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 10% και από το 23% στο 20%. Ωστόσο πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη μείωση δεν θα γίνει τώρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα των φορέων του Δημοσίου, καθώς σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και αναμένεται σημαντικές αποφάσεις για την κατάργηση, συγχώνευση Οργανισμών και Υπηρεσιών.
Η Γερμανία συναινεί σε νέο πακέτο στήριξης
Την ίδια ώρα, ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει το Βερολίνο και να είναι πλέον διατεθειμένο να εγκρίνει την εκταμίευση νέου δανείου προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι ιδιώτες, βραχυπρόθεσμα, δεν αναλάβουν μέρος της επιβάρυνσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης νέου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την χώρα μας, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί κανείς στο ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με έκθεση της Fitch ο συνδυασμός βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της.
Μία πρώτη συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έως το 2013 αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βιέννη όπου θα συνεδριάσουν οι εμπειρογνώμονες της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής.
Αντιδράσεις
"Τελικά αποδεικνύεται ότι όλα όσα έλεγαν κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες και ΕΕ, για την 5η δόση ήταν μια θεατρική κινδυνολογική παράσταση", δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
"Καθημερινώς διογκώνεται το δίλημμα. Φτωχοί και αξιοπρεπείς ή φτωχοί και επαίτες;", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
"Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική για την κοινωνία και την οικονομία", σχολίασε ο Συνασπισμός.
"Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας με πολιτικούς όρους", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Η εθνική συνεννόηση έχει αξία αν αποτελεί πλαίσιο για γρήγορες αποφάσεις για τη διάσωση της χώρας σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης χωρών όπως η Ελλάδα επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιαννης Παρασκευόπουλος.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: