Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"Τους χρωστάμε πολλά, αλλά μας χρωστούν πιο πολλά!" του Γιάννη Κορομήλη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011
Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη των καθηγητών Αν. Παπαθανάση και Μιχ. Γκιόκα. Σύμφωνα με τη μελέτη, που ως...
τώρα δεν διαψεύστηκε ούτε αμφισβητήθηκε (όσο τουλάχιστον μπορώ να ξέρω) οι Γερμανοί χρωστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες δις. ευρώ. Επανειλημμένα δημοσιεύτηκε ότι το συνολικό ποσό από το αναγκαστικό δάνειο που μας επέβαλε επί κατοχής η ναζιστική Γερμανία και από τις καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα μας ανέρχεται σε 525 δις. ευρώ! Υπέρογκο ποσό. Που εμείς ωστόσο δεν το διεκδικήσαμε ούτε το διεκδικούμε (πάντως κατά το Διεθνές Δίκαιο δεν παραγράφεται).

Πριν λίγους μήνες ερωτηθείς σχετικά ο σημερινός Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, απάντησε κοφτά: «Δεν παρατούμεθα από αυτό ούτε το διεκδικούμε» (!). Ακατανόητη δήλωση. Αφού δεν το χαρίζουμε γιατί δεν το διεκδικούμε;

Φυσικά ο κ. Παπανδρέου (και κάθε Πρωθυπουργός) δεν έχει το δικαίωμα να χαρίζει τα χρήματα αυτά που κόστισαν χιλιάδες ζωές, τόνους αίματος, ανυπολόγιστες καταστροφές, πείνα και πόνο αμέτρητο. Οι Γερμανοί ναζί κατακτητές «δανείστηκαν» με τη βία από την Τράπεζα της Ελλάδος 10.532.120 χρυσές λίρες, έκαψαν ολοσχερώς 1600 χωριά και κωμοπόλεις, αφάνησαν 520.000 Έλληνες (το 7,2% περίπου του τότε πληθυσμού) και ρήμαξαν τον τόπο.

Το 1949 η Διασυμμαχική Επιτροπή των 19 χωρών που συνήλθε στο Παρίσι αποφάσισε να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι χώρες που κατακτήθηκαν από τον άξονα Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία. Η Ιταλία και η Βουλγαρία εξόφλησαν τις οφειλές τους στην Ελλάδα, η Γερμανία δεν μας έδωσε τίποτα, παρά την επιβαλλόμενη από το Διεθνές Δίκαιο υποχρέωσή της. Ενώ αποζημίωσε τους Εβραίους – θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας με 100 δις. δολάρια.

Οι κυβερνήσεις μας οι μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν ζήτησαν τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Μόνο κάποιες προσωπικότητες παλεύουν το ζήτημα όμως η φωνή τους δεν εισακούεται. Στην ίδια τη Γερμανία δημιουργήθηκαν κινήσεις υπέρ της εξόφλησης των οφειλών της χώρας τους προς την Ελλάδα!

Σήμερα η Γερμανία «μας χορεύει στο ταψί», μας βρίζει και μας συκοφαντεί και πιέζει αφόρητα να πληρώσουμε τα δάνεια που οι τράπεζες της μας έδωσαν. Δεν αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνηση της χώρας μας διεκδικήσει τα οφειλόμενα και να της «πετάξει στα μούτρα» αυτά που χρωστάμε στις τράπεζες της; Βλέπεται η κ. Μέρκελ με το περσινό μνημόνιο δεν μας δάνεισε ως κράτος, όπως τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά η Τράπεζα της Γερμανίας (λόγω επιτοκίου 1%!) σε μας δάνεισε με 5,2% δηλ. με 4,2% επιπλέον. Σκέτη τοκογλυφία δηλαδή.

Τι άραγε εμποδίζει (ή φοβίζει;) τον κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο ως Υπουργό Οικονομικών να ζητήσουν επισήμως από τη Γερμανία, με τα μεγάλα πλεονάσματα, να σεβαστεί επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο και να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας; Ειλικρινά δε γνωρίζω. Ούτε βέβαια δικαιούμαι να κάνω υποθέσεις. Όμως ξενίζει και ενοχλεί αφάνταστα. Σκεφθείτε να ζητούσαμε αυτά τα χρήματα τα ποτισμένα με αίμα και να μας τα έδιναν. Έστω και τα μισά.

Τότε δεν θα χρειαζόταν ο Πρωθυπουργός να θέτει συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα όπως τα: «μνημόνιο ή πτώχευση», «μεσοπρόθεσμο ή πτώχευση». Ούτε να γυρίζει τα κράτη παρακαλώντας να μας λυπηθούν: Γιατί από πού άραγε αντλεί το δικαίωμα να δηλώνει: «Δεν παραιτούμεθα από τις Γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά δεν τις διεκδικούμε»;

Σημειώνουμε πως το χρέος των 350 δις. ευρώ (για δάνεια που πήραμε πριν αυτό της Τρόικας) αναλύεται ως εξής: τα 74 δις. είναι ομόλογα λήξης 2020-2040, τα 190 δις. ευρώ περίπου ομόλογα στα χέρια ξένων τραπεζών, ιδιωτών γενικότερα, τα 80 δις.ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και τα 6 δις. δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνολικά λιγότερα από όσα μας χρωστάει η Γερμανία. Αυτή δεν μας τα δίνει και «δεν τρέχει τίποτα», εμείς εκβιαζόμαστε και απειλούμαστε να τα δώσουμε στις γερμανικές, γαλλικές κλπ τράπεζες. Εις δόξαν του Διεθνούς Δικαίου και της ισονομίας!

Ας σημειώσουμε επίσης ότι πληρώνουμε σε τόκους 6,4% περίπου του ΑΕΠ με μεγάλη εμφανώς απόκλιση από το προβλεπόμενο 2% της συνθήκης του Μάαστριχ.
Έγκυροι αναλυτές τέλος υποστηρίζουν ότι η Γερμανία σχεδιάζει να μας κρατήσει με διάφορους τρόπους «στη ζωή» ως το 2020 οπότε και θα αποφασίσει αν και η ίδια παραμείνει στο ευρώ ή αν το αντικαταστήσει με το νέο μάρκο και θα πράξει ανάλογα για μας!
Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: