Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΜΑΤΙ με την Κατερίνα Τσαλού

Τρίτη 10 Μαίου 2011
Τι χειμώνας βαρύς…. Μάης μήνας. Κι όμως αγαπητοί μου, τα παλτό επιστρατεύθηκαν και χθες. Οι μποτούλες και τα κασκολάκια έκαναν θραύση.
Μέσα Μαΐου λοιπόν και η χειμωνιάτικη .... επικαιρότητα είναι στα πρωτοσέλιδα. Αν δεν αποτελεί είδηση η κακοκαιρία στο τέλος της Άνοιξης, τι άλλο είναι είδηση;

Έχετε τα δίκια σας. Σήμερα λοιπόν οι συζητήσεις επικεντρώνονται και πάλι στο δήμο Δίου-Ολύμπου και στις εξελίξεις που δρομολόγησε η απόφαση προσωρινής αργίας του δημάρχου.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση είχε απ’όλα. Εντάσεις, κρίσεις, επικρίσεις κ.α.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

Στην επικαιρότητα πάντα το θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ. Στο κόκκινο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε ο δήμος Δίου-Ολύμπου και στο πορτοκαλί ο δήμος Κατερίνης.
Πολύζο γερά….

Δυο στους τρεις στην Πιερία λοιπόν με πρόβλημα. Γνωστό και αναμενόμενο. Αντε να δούμε το πρόγραμμα επιτήρησης τι ακριβώς θα περιλαμβάνει εκτός από περιορισμό προσλήψεων και δαπανών δημοσίων σχέσεων.

Το βήχα τους τον έκοψε το υπουργείο πάντως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, 24 δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή το συνολικό χρέος ξεπερνά το 150% των τακτικών εσόδων, ενώ στην πορτοκαλί ζώνη βρίσκονται 34 δήμοι, οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος μεταξύ 100%-150% των τακτικών εσόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η κατάταξη γίνεται σε ποσοστιαία βάση, γεγονός που οδηγεί μικρούς δήμους με μεγάλα για τα δεδομένα τους ελλείμματα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (π.χ. Τήλος), την ίδια ώρα που μεγάλοι δήμοι με ανοίγματα εκατομμυρίων μένουν εκτός λόγω χαμηλότερων ποσοστών, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.

Στο χρέος των δήμων δεν έχουν υπολογιστεί οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, στοιχείο που αν υπολογιζόταν θα οδηγούσε -για παράδειγμα -τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην πρώτη δεκάδα των «κόκκινων» ΟΤΑ.

Πάμε τώρα στα κόκκινα και στα πορτοκαλί για ν πάρετε μια μικρή γεύση.

το «κόκκινο»: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων - Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου - Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας
Στην πορτοκαλί: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμορφώσεως, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας - Αιδηψού, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Αλίμου, Βέλου - Βόχας, Κασσάνδρας, Σερβίων -Βελβεντού, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κύμης - Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ηλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Υδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων - Μεσσαπίων
Να είστε εκεί. Με αυτό το σύνθημα από σήμερα αρχίζουμε να μετριόμαστε.

Γενική απογραφή θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαΐου με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της Ελλάδας.

Η διάρκεια της συνέντευξης θα διαρκεί έως και 25 λεπτά και οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση της απασχόλησης τους.

Μην ξεχάσετε μόνο ότι θα υπάρξουν και πρόστιμα σε όσους δεν απαντήσουν στα ερωτηματολόγια.
Αμάν-αμάν.

Καλή μας ημέρα και σήμερα.
http://imerisiatispierias.blogspot.com/p/blog-page_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: