Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στο τραπέζι και οι εκλογές - Τι είπαν Παπανδρέου-Παπούλιας - Ακολουθούν ξεχωριστές συναντήσεις με Βενιζέλο, Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή, Πάγκαλο και άτυπο Υπουργικό

Τρίτη 10 Μαίου 2011

Κλίμα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων διαμορφώνεται εντός και εκτός της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με επίσημη ατζέντα την οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από...
το περιεχόμενο της συνομιλίας τους δεν έλειψε και το αν πρέπει να διεξαχθούν εκλογές και πότε.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα έχει εκτραπεί πολύ, ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσουν νέα μέτρα (τα οποία είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει η Τρόικα) χωρίς να υπάρξουν απώλειες, όχι μόνο μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά ακόμη και μεταξύ των υπουργών.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να έχει πλέον πλήρως συνειδητοποιήσει ότι ένα χρόνο τώρα το Μνημόνιο δεν έφερε σε καμία περίπτωση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τρόικα επιμένει στη μείωση του δημόσιου τομέα, ενώ τα όσα βήματα έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση (π.χ., οι μετατάξεις από τον ΟΣΕ σε άλλα υπουργεία) δεν στέφθηκαν από επιτυχία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες οι μεταταγέντες υπάλληλοι αρνήθηκαν, π.χ., να χειριστούν υπολογιστές, ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις τους.
Ευρύτερη συναίσθηση ενότητας”
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκειά της, ανέδειξε την ανάγκη για "μια ευρύτερη συναίσθηση ενότητας και συμπαράστασης", προκειμένου "να ορθοποδήσει η χώρα". Τόνισε δε ότι "ο εθνικός αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για την αλλαγή της χώρας με αποφάσεις, αποφάσεις για τη συνέχεια των αλλαγών". 
Για εθνική προσπάθεια, η οποία χρειάζεται "πανεθνική συστράτευση", έκανε λόγο, για μια ακόμη φορά, και ο κ. Παπούλιας, ο οποίος, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: "Δεν βγαίνει διαφορετικά". 
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα σενάρια και στις διαρροές σχετικά με την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι "η απάντησή μας πρέπει να είναι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία". 
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει τις μεγάλες αλλαγές χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η συντριπτική πλειοψηφία κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να φτιάξουμε μια βιώσιμη οικονομία, μια κοινωνία δικαίου". 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη σε ένα, ενδιαφέρον όπως το χαρακτήρισε, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", το οποίο έκανε λόγο για "κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος του ευρώ και της Ελλάδας".
Κατ' ιδίαν επαφές με τέσσερις υπουργούς
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα της Τρίτης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς, τους Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Χρ. Παπουτσή, 'Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, πριν από το έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που συγκαλείται στις 4 μ.μ. 
Το κλίμα μυρίζει... μπαρούτι, καθώς στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν εκμυστηρευτεί σε υπουργούς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του. Επιπλέον, το κλίμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές γίνεται πολύ πιεστικό. Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της κι ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αδρανήσει. 
Μάλιστα, για πρώτη φορά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Ιταλίας στράφηκαν με ένταση κατά της Ελλάδας, θεωρώντας ότι, με την έλλειψη αποφασιστικότητας, που δείχνει, παρασέρνει κι άλλες χώρες στον πάτο, διαρρηγνύοντας, έτσι, μία, έστω και υποτυπώδη, συμμαχία των χωρών του νότου. 
Έχει διαμορφωθεί, έτσι, σε διάφορους παράγοντες η πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πάει άλλο. Η παρέμβαση του Α. Λοβέρδου μοιάζει ν' αποτελεί καταλύτη εξελίξεων, καθώς έφερε στην επιφάνεια με τρόπο δραματικό ανησυχίες και προβληματισμούς που συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Η κατάσταση της χώρας θεωρείται οριακή και, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις, οδηγείται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, εκτιμούν αρκετοί υπουργοί. 
Περιορισμένα τα περιθώρια ελιγμών
Με τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας να βρίσκονται στην Αθήνα, με τα εισιτήρια της επιστροφής τους ανοιχτά και τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων φαίνονται περιορισμένα.
Από την άλλη πλευρά, διαμορφώνεται σε μεγάλο κομμάτι των μελών της κυβέρνησης, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η άποψη ότι έφτασε η ώρα ν' ανατινάξουν το βράχο που πλακώνει τη χώρα κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμβιβασμούς και με κινήσεις απλής διαχείρισης και όχι ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. 
Εξάλλου, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η χώρα. Η πρόταση του κ. Λοβέρδου να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, με την οποία συμφωνούν και άλλοι υπουργοί, όπως ο Χ. Καστανίδης,προκειμένου να σταλεί το μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ,ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αναμένεται να μπει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. 
Η κυβέρνηση ως τώρα λέει ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν η Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς, στον οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να συναινέσει στους βασικούς στόχους της νέας συμφωνίας.http://www.attacktv.gr
Πηγή: tovima.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: