Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Καλά, αυτό σας πείραξε;


Παρασκευή 6 Μαίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ giorgis@massavetas.gr
Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου σε τούτο τον τόπο, για το πόσο εύκολα χάνουμε το δάσος καρφωμένοι να κοιτάμε ένα.... δέντρο. Πως εκστασιαζόμαστε μπροστά σε ένα τεταμένο δάκτυλο, και μένουμε να το κοιτάμε, προσπερνώντας το ότι δείχνει ένα προορισμό.

Δεν έχω την παραμικρή διάθεση ...λιβανίσματος της κυβέρνησης, όπως οι αναγνώστες της στήλης μου γνωρίζουν. Αλλά δεν αντέχω να παρακολουθώ τα "κουφά", όταν ανάγονται σε κύριο καταγγελτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλων κομμάτων.

Το πρόβλημα είναι αν ο πρωθυπουργός της χώρας αναζητούσε διέξοδο από την οριστική χρεοκοπία, από τον Νοέμβριο του 2009, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία, διερευνώντας ακόμη και τις διαθέσεις του ΔΝΤ, σε απευθείας επικοινωνία με τον Στρος Καν, και δεν το ανακοίνωνε επισήμως;

Αυτό είναι το πρόβλημα; Και δεν θα ήταν χειρότερο για τον τόπο αν η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει εγκαίρως ότι πάμε για χρεοκοπία; Αν επαναπαυόταν ως την στιγμή που θα "έσκαγαν" απλήρωτα τα πρώτα ομόλογα των εννέα δισεκατομμύριων, στα μέσα του περασμένου Μαΐου;

Εδώ ο τόπος καίγεται και εσείς, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασχολείστε με το αν ο πρωθυπουργός έψαχνε για συστήματα πυρόσβεσης πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Χωρίς να λέτε και εσείς ένα ειλικρινές συγνώμη στους πολίτες για το που καταντήσατε τον τόπο με το "αστό για αργότερα" που ακολουθούσατε;

Ναι, είναι ελεγκτέος ο πρωθυπουργός για όσα υποσχόταν προεκλογικώς. Και για το γεγονός ότι επέμενε να συνθηματολογεί ότι "λεφτά υπάρχουν" και μετά την άνοδο του στην εξουσία. Ενώ όφειλε να γνωρίζει πια την δραματικότητα της κατάστασης. Αλλα όχι και να κατηγορείται για το ότι έψαχνε να βρει τρόπο στήριξης ώστε να αποφύγουμε την στάση πληρωμών.

Μπορώ να καταλάβω απολύτως εκείνους που προτιμούν να είχαμε κηρύξει πτώχευση, να κάναμε στάση πληρωμών, να φεύγαμε από την ευρωζώνη, να γυρίζαμε στη δραχμή, να κάναμε την μια υποτίμηση μετά την άλλη και επιστρέφοντας στα προ Μαρκεζίνη πλούσια μηδενικά. Ένα κιλό πατάτες δυόμισι χιλιάρικα.

Αν δεν κάνω λάθος όμως τίποτε από αυτά δεν είναι συμβατό ούτε με το πρόγραμμα ούτε με τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας, όπως τον είχε ορίσει ο ιδρυτής της. Έκτος αν κάτι άλλαξε και μου διαφεύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: