Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αλ Κάιντα: Σχέδιο δολιοφθοράς αμερικανικών τρένων Αυτό έδειξαν τα πρώτα στοιχεία που συλλέγησαν από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F1360BFEEAC1D11D7A6A639BEFD4263F.jpg 
Παρασκευή 6 Μαίου 2011
Σχέδιο δολιοφθοράς σιδηροδρομικών γραμμών στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε κάνει η Αλ Κάιντα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αμερικανικές.... αρχές ασφαλείας, οι οποίες μελέτησαν τα στοιχεία που συλλέγησαν από το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Κατά τους Αμερικανούς, το σχέδιο άρχισε να σχεδιάζεται τον Φεβρουάριο του 2010, θα εκτελείτο την 11η Σεπτεμβρίου 2011, αλλά δεν μπήκε ποτέ στην τελική του φάση. Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες σιδηροδρομικές γραμμές, δηλαδή ποιες πόλεις, ήταν στο στόχαστρο της οργάνωσης.

Στοιχεία που συλλέγησαν από το κτιριακό συγκρότημα στο Αμποταμπάντ δείχνουν, ακόμη, το «ενδιαφέρον» του τρομοκρατικού δικτύου για επιθέσεις στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες και στο Σικάγο, σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως η 4η Ιουλίου και τα Χριστούγεννα.

«Ηταν αναμενόμενο ότι θα βρίσκαμε τέτοιες πληροφορίες στο σπίτι του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο» δήλωσε στο CNN αμερικανός αξιωματούχος.

«Τηρήσαμε το ιερό εθιμικό και σεβαστήκαμε τη σορό του Μπιν Λάντεν»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και θα μεταδοθεί την Κυριακή υπεραμύνεται της απόφασής του να δώσει εντολή στους κομάντος που εκτέλεσαν την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, να ποντίσουν τη σορό του Αραβα αρχιτρομοκράτη, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επέδειξαν «σεβασμό στη σορό» του ηγέτη της αλ Κάιντα.

Παράλληλα αρνήθηκε τις κατηγορίες που ακούστηκαν από μερίδα μουσουλμάνων κληρικών, ότι με αυτή την ενέργεια οι ΗΠΑ παραβίασαν το Ισλαμικό τελετουργικό.

«Επιδείξαμε περισσότερο σεβασμό και φροντίδα από όση επέδειξε ο Μπιν Λάντεν όταν δολοφόνησε 3.000 ανθρώπους. Αυτός δεν έδωσε και μεγάλη σημασία στην κατάσταση των σορών των θυμάτων του και στη βεβήλωση που υπέστησαν», τονίζει ο Ομπάμα στην εκπομπή «60 Λεπτά» του αμερικανικού δικτύου αναφερόμενος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι οποίες εκτελέστηκαν υπό την καθοδήγηση του νεκρού πλέον ηγέτη της αλ Κάιντα. «Αλλά ακόμη και αυτό είναι ένα σημείο που μας διαφοροποιεί από τους τρομοκράτες. Και πιστεύω ότι το αντιμετωπίσαμε με τον τρόπο που έπρεπε», αναφέρει σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα ερωτηματικά που εγείρονται όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση από το επίλεκτο σώμα των αμερικανικών δυνάμεων πληθαίνουν καθημερινώς. Προβληματισμούς φαίνεται ότι προκαλεί στην κοινή γνώμη και η συνέχεια της επιχείρησης, που περιελάμβανε την «ταφή» στη θάλασσα λίγες μόνο ώρες μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μπιν Λάντεν στο στήθος και στο κεφάλι.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού διαβεβαιώνουν ότι η σορός πλύθηκε κατά το εθιμικό και διαβάστηκαν οι προσευχές – όπως καθορίζεται από τον Ισλαμικό νόμο – από Αραβα ιμάμη προτού ποντιστεί στα νερά.

«Ηταν μια συνολική απόφαση», απαντά ο πρόεδρος Ομπάμα στο ερώτημα αν ήταν αυτός που πήρε την απόφαση και συμπληρώνει: «Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από πριν και το τι θα κάναμε με τη σορό αν η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Και πιστεύω ότι αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, έχοντας συμβουλευτεί και ειδικούς επάνω στον Ισλαμικό νόμο και στο τελετουργικό, ήταν να βρούμε κάτι σύμφωνο με το ιερό εθιμικό, το οποίο θα επιδείκνυε τον σεβασμό που πρέπει στη σορό».

Εν τούτοις ο σαουδάραβας σεΐχης Αμπντούλ Μοχσέν Αλ-Ομπαϊκάν, σύμβουλος του Βασιλικού Δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τη διαφωνία του δηλώνοντας: «Αυτό δεν είναι ο ισλαμικός τρόπος που προβλέπεται για να θάψεις τη σορό κάποιου που σκοτώθηκε στην ξηρά, αν όντως σκοτώθηκε στην ξηρά. Οπως κάθε άνθρωπος, πρέπει να ενταφιαστεί στη γη».

Η CIA διατηρούσε επί μήνες κρησφύγετο από όπου παρακολουθούσε τον Λάντεν, στο Αμποταμπάντ

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει ένα μυστικό κρησφύγετο στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν από όπου κατασκόπευε επί μακρό χρονικό διάστημα τις κινήσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ» την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες την έπαυλη συλλέγοντας πληροφορίες για τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν και τους συντρόφους του.

Η επιχείρηση κατασκοπίας ήταν τμήμα ενός ευρύτερου πλάνου εποπτείας που βρισκόταν σε διεκπεραίωση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στόχευε στον εντοπισμό του άραβα τρομοκράτη. Εφόσον αυτό θα συνέβαινε, τότε ο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο και θα ζητούσε την έγκριση ειδικού κονδυλίου για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που θα απέφερε, όπως και έγινε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Μπιν Λάντεν και οι άλλοι δύο συνοδοί του δεν πυροβόλησαν κατά των Αμερικανών

Οσο περνούν οι μέρες από την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμπονταμπάντ, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια μέσω διαρροών, για να δώσουν μια εικόνα των γεγονότων που, χωρίς να διαψεύδει, αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δημοσιοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Πληροφορίες, που προέρχονται από δύο πηγές οι οποίες έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, αποκαλύπτουν ότι τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης προέβαλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής. Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ίδιος ο άραβας τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά:

Η ομάδα εισβολής των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε – στο σκοτάδι – να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, βρέθηκε σε κάποιον από τους ξενώνες των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Εκει δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Οι αμερικανοί ανταπέδωσαν και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον αλ Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την εκτέλεση του Κουάουιτι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν.  Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του αλ Κουάουιτι, ενώ οι Αμερικανοί βρήκαν όπλα κοντά του.

Στη συνέχεια οι καταδρομείς του αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες. Καθώς ανέβαιναν, ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά. Εκείνος δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.

Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο όπου είχε καταφύγει ο άντρας τον οποίο είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στον χώρο μια γυναίκα προσπάθησε να τους σπρώξει. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στον μηρό.

Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πώς αντέδρασε όταν οι κομάντο όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί.

Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πώς θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα έπεσε νεκρός στο δάπεδο του δωματίου του. (ΒΗΜΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: