Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέα απο όλη τη Μακεδονία


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Νέα απο όλη τη Μακεδονία όπως παρουσιάζεται απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.... διβάστε παρακάτω:..
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συλλαλητήριο στην Ιερισσό «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ»
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. προτείνει να μην γίνει αποδέκτη η Μ.Π.Ε.
Και να μην γίνει αδειοδότηση για νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»

Το «ΟΧΙ» στα Μεταλλεία Χρυσού διατράνωσαν με πολυπληθές συλλαλητήριο στην Ιερισσό την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, στις 11 το πρωί, οι επιτροπές Αγώνα Αρναίας, Σταγείρων – Ακάνθου, Παναγίας, Ορμύλιας, Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών.
Το συλλαλητήριο αυτό ήρθε σαν απάντηση στο επίσης πολυπληθές συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη στο Παλαιοχώρι, την Παρασκευή, υπέρ της μεταλλείας χρυσού.
«ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού», διαδήλωσαν αυτή τη φορά κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη και πολίτες όλης της Χαλκιδικής που τους συμπαρίστανται, διακυρήσσοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «Πλούτος είναι τα νερά, τα δάση και θάλασσες μας», ισχυριζόμενοι και αυτοί όπως και οι άλλοι ότι «έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου τους».
Οι ενεργοί πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας, προκειμένου ν’ αποδείξουν το δίκαιο του Αγώνα τους, έδωσαν στη δημοσιότητα την εισήγηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο προτείνει να μην γίνει αποδεκτή  ΜΠΕ και να μην προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις για την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».
Σ’ αυτή την εισήγηση, τα μέλη της επιτροπής για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Χαλκιδική, επιστήμονες του ΑΠΘ, επιχειρηματολογούν πάνω στην πρότασή τους και επιμένουν ότι είναι λάθος η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις σ’ ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα:

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) προτείνει να μην γίνει αποδεκτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».




ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΠΝΟΗΣ"

To Κέντρο Πρόληψης για τα Ναρκωτικά του Νομού Χαλκιδικής ‘‘ΠΝΟΗ’’, ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς, στο Ν. Μαρμαρά του Δήμου Σιθωνίας.
Η  ομάδα πραγματοποιήθηκε  ύστερα από αίτημα του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων Ν.Μαρμαρά,  με στόχο την  πρόληψη όλων των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών .
Η μορφή του σεμιναρίου, όπως και σε κάθε Ομάδα Γονέων, ήταν βιωματική με διάρκεια δώδεκα δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων,  στις οποίες οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια. Τα θέματα που απασχόλησαν την ομάδα ήταν: οι ανάγκες των παιδιών σήμερα, πώς μπορούν οι γονείς να έχουν μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί τους, πώς μπορούν  να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να του μάθουν να εκφράζει τις δυσκολίες του, να βρίσκει τρόπους να τις ξεπερνά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει συναισθήματα , να αντιστέκεται στις επιρροές ,κ.α.
Το Κέντρο Πρόληψης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστούν ιδιαίτερα το Δημοτικό Σχολείο Ν.Μαρμαρά  για την διάθεση του χώρου , στον οποίο  υλοποιήθηκε το σεμινάριο.

ΚΙΛΚΙΣ
Δενδροφυτεύσεις στο δήμο Κιλκίς



      Συνεχίζεται την τρέχουσα εβδομάδα η δενδροφύτευση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου σε τμήμα έκτασης στην πλαγιά Μεταλλικού, από την 71η Α/Μ Ταξιαρχία “Πόντος” και το Δασαρχείο Κιλκίς.
      Η β' φάση της δενδροφύτευσης στην ίδια περιοχή, θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, σε συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και του 2ου ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Κιλκίς. Συγκεκριμένα, τριακόσιοι περίπου μαθητές σε διάρκεια τριών ημερών θα φυτεύσουν 1.500 δέντρα (κουκουναριές, τραχείες, κυπαρίσσια). Τη μεταφορά των μαθητών έχει αναλάβει ο δήμος Κιλκίς με λεωφορείο του.
      Τις εργασίες δενδροφύτευσης. που ξεκίνησαν την Τρίτη 15 Μαρτίου, συντόνιζαν ο Δασάρχης Κιλκίς, στελέχη του Δασαρχείου, υπάλληλοι του δήμου Κιλκίς και οι συνοδοί καθηγητές των μαθητών. Ως εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Τσαντάκης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κ. Βούλα Ποζίδου, ενώ στην δενδροφύτευση της περασμένης Πέμπτης το δήμο Κιλκίς εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος πρασίνου κ. Κώστας Παπαδάκης.
      Οι δενδροφυτεύσεις όμως δεν σταματούν στο Δήμο Κιλκίς, καθώς τις επόμενες ημέρες ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται σε διάφορους οικισμούς του δήμου. Συγκεκριμένα στον Βαπτιστή και στις Καστανιές μετά από πρωτοβουλία των Προέδρων των δύο Τοπικών Κοινοτήτων, θα φυτευτούν στην περιοχή παλιού λατομείου (Βαπτιστή) 150 δέντρα και στον χώρο της Πρωτομαγιάς (Καστανιές) 180 αντίστοιχα.
      Στην Άνω και Κάτω Ποταμιά η δενδροφύτευση σε συνεργασία με τους οικείους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους κατοίκους, θα λάβει χώρα στις εισόδους των οικισμών.

Συνήγορος του Παιδιού



       Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η μέρα του Συνηγόρου του Παιδιού κου Μόσχου Γεώργιου κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεών του με ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων  και μαθητών στην πόλη του Κιλκίς.
       Τις δράσεις  συντόνισε η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς η οποία και προσκάλεσε τον Συνήγορο του Παιδιού, ενώ  αμέριστη υπήρξε και η στήριξη της ΕΛΜΕ Κιλκίς. Η συνεργασία με τις Διευθύνσεις, τους συλλόγους Διδασκόντων και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων  των σχολείων της πόλης συνέτεινε στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης εκπαιδευτικής αξίας από την επίσκεψη αυτή.
       Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Αγωγής Υγείας  ευχαριστούν ιδιαίτερα τη διεύθυνση της ταβέρνας ΒΑΡΕΛΟΦΡΟΝΕΣ για την ευγενική τους χορηγία όσο και το Δήμο Κιλκίς για την παραχώρηση της αίθουσας του συνεδριακού κέντρου.
       Ο Συνήγορος του Παιδιού στη συνάντησή του με την ομάδα  μαθητών και μαθητριών της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς που υλοποιεί πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα το «Σχολικό εκφοβισμό» υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού κας Βιβής Ελευθεριάδου είχε την ευκαιρία με καθαρά βιωματική προσέγγιση να αφουγκραστεί τις σκέψεις των παιδιών, τις ανησυχίες, τα διλήμματα αλλά και τις προτάσεις τους  για το κοινωνικό φαινόμενο του “bullying” – της βίας στο σχολείο, που απασχολεί ολοένα και περισσότερο την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα στις μέρες μας.
       Στους μαθητές δόθηκε επιπλέον η δυνατότητα να κουβεντιάσουν και να συνειδητοποιήσουν την αξία της επικοινωνίας αλλά και της διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, γεγονός που  προϋποθέτει τη  γνώση αυτών, καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά. Η ωριμότητα των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα που συζητήθηκαν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα  το Συνήγορο του Παιδιού.
       Ανάλογο ενδιαφέρον είχαν και οι άλλες δύο συναντήσεις που είχε ο Συνήγορος του Παιδιού τόσο με μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑ.Λ Κιλκίς όσο και με γονείς και εκπαιδευτικούς το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς με τη συζήτηση να περιστρέφεται στο θέμα της διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων στο σχολείο, μέσα από το πρίσμα του σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού.
       Η συνάντηση τέλος του  Συνηγόρου του Παιδιού με ομάδες μαθητών και μαθητριών διαφόρων σχολικών μονάδων της πόλης, που διοργανώθηκε  από το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς, έδωσε τη δυνατότητα για προβληματισμό και ενεργοποίηση για  ανάληψη ευθυνών και ρόλων στην κοινή προσπάθεια όλων για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών και την άρση των αδιεξόδων που προκύπτουν λόγω έλλειψης επικοινωνίας και δραστηριοποίησης θεσμών όπως τα μαθητικά συμβούλια.
       Στη συνάντηση αυτή ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Κωνσταντινίδης Γεώργιος είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει και να εξάρει το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και να επισημάνει τη σημασία της  διαρκούς  συνεργασίας του με άλλες υπηρεσίες και φορείς της εκπαίδευσης, της πρόνοιας και της δικαιοσύνης , με διεθνείς οργανισμούς και Μ.Κ.Ο. με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παιδιού. Για όλες αυτές τις δράσεις αναφέρθηκε εκτενέστερα και  ο ίδιος ο  κος Μόσχος Γεώργιος – Συνήγορος του Παιδιού.
       Ο ιστοχώρος όπου μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για τον Συνήγορο του Παιδιού είναι: www.0-18.gr.


ΗΜΑΘΙΑ
ΗΜΑΘΙΑ
Σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας
Τρεις διαφορετικές θέσεις διαμορφώθηκαν
 για την επιχειρούμενη πώληση της ΕΒΖ
Σήμερα αναμένεται η έκδοση του ψηφίσματος
Ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας συγκλήθηκε, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, στην έδρα του Επιμελητηρίου, στη Βέροια, με θέμα την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι της διοίκησης και εργαζόμενοι στις Βιομηχανίες, τευτλοπαραγωγοί, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του θέματος και στην ουσία διαμορφώθηκαν τρεις βασικές θέσεις: Υπέρ, κατά και ουδετερότητα για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την κρατική ΑΤΕ σε ιδιωτικούς ομίλους.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος εισαγωγικά τόνισε πως η Βιομηχανία Ζάχαρης έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, για αυτό το λόγο και πήρε την πρωτοβουλία για την ευρεία σύσκεψη.

Αντιδράσεις για την πώληση
Η πλειοψηφία των παρισταμένων που τοποθετήθηκαν, υποστήριξε την μη πώληση της ΕΒΖ, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη να εξυγιανθεί και να επαλειφθούν φαινόμενα «κομματικών κολαούζων» και κακοδιαχείρησης, που οδήγησαν τις Βιομηχανίες στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Οι βουλευτές Τάσος Σιδηρόπουλος και Άγγελος Τόλκας, αλλά και οι βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ), Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ – Β΄ Θεσ/νικης) και Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ - Β΄ Θεσ/νικης) αναφέρθηκαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνουν υπό κρατική διοίκηση η Βιομηχανία. Ειδικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» της Ελληνικής Βιομηχανίας, που θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο την καταστροφή του κλάδου της παραγωγής ζάχαρης, αλλά θα επιφέρει διαδοχικά πλήγματα στις τοπικές οικονομίες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Επίσης, εκπρόσωποι εργαζομένων στα εργοστάσια τέθηκαν απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια πώλησης, εκφράζοντας φόβους για το εργασιακό τους μέλλον κάτω από το νέο καθεστώς.

Η θετική άποψη για την πώληση
Ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της πώλησης της ΕΒΖ από την ΑΤΕ σε ιδιώτες, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. Λάμπρος Χαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε πως η επιχειρούμενη πώληση της ΕΒΖ δεν θα επηρεάσει τους εργαζομένους στα εργοστάσια.
Αναφερόμενος στην πορεία της ΕΒΖ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ισχυρίστηκε πως υπήρξε δραστική μείωση του χρέους της (από 40 και πλέον εκατομμύρια, το χρέος διαμορφώθηκε σε 10).
Από την άλλη, τα περί μείωσης του χρέους χρησιμοποίησε ο Μιχάλης Χαλκίδης, αναφέροντας πως από τη στιγμή που υπάρχει ανοδική πορεία, όπως ανέφερε, είναι παράλογο να πωλείται η επιχείρηση.

Η ουδετερότητα των παραγωγών
Η ουδετερότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο των τευτλοπαραγωγών της Ημαθίας, Νίκο Λιολιόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως για τους παραγωγούς έχει σημασία να λειτουργεί σωστά η Βιομηχανία, χωρίς να λειτουργεί ως κομματικό παράρτημα που κατά καιρούς βολεύονται οι «αποτυχημένοι της πολιτικής», όπως είπε. «Είναι πρόκληση ο τρόπος λειτουργίας των εργοστασίων, με δεκάδες εργαζόμενους να κάθονται και να παίρνουν 15 και 16 μισθούς», ανέφερε ο κ. Λιολιόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που βρίσκονταν στην αίθουσα

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης
Απτό και άμεσο εφαρμόσιμο αποτέλεσμα φυσικά δεν βγήκε, ούτε αρμοδιότητα, ούτε και τέτοια πρόθεση υπήρχε, ωστόσο ήταν μια καλή ευκαιρία να τεθούν επί πάτηπος όλες οι απόψεις: Της διοίκησης της ΕΒΖ, των εργαζομένων στα εργοστάσια, των τευτλοπαραγωγών που εξαρτώνται άμεσα από αυτές, καθώς και των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών κοινωνικών, επαγγελματικών και οικονομικών φορέων. Η μόνη άποψη που δεν ακούστηκε επίσημα, ήταν της Κυβέρνησης…
Τελικά, δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση – ψήφισμα προς την Κυβέρνηση, όπως θα ήταν το καλύτερο για όσους υποστηρίζουν την άποψη να μην πωληθεί η ΕΒΖ. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται το Επιμελητήριο Ημαθίας να εκδώσει ψήφισμα για το θέμα και ενδεχομένως ανάλογη κίνηση να κάνουν και άλλοι φορείς, είτε μαζί με το Επιμελητήριο ή μεμονωμένα.
Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και στο ενδεχόμενο κοινής, διακομματικής, επερώτησης στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται σε περιοχές που λειτουργούν εργοστάσια της ΕΒΖ, όπως πρότεινε ο Μιχάλης Χαλκίδης.


ΣΕΡΡΕΣ
ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών:

''Πρόταση να σου πετύχει…από τους….πρόθυμους''

Καταγγέλλει το τρόπο κατάργησης- συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων

Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  που αντιδρούν με τον σχολικό χάρτη κατάργησης και συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τάσσεται η Συντονιστική Επιτροπή ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών. ''Τα σχολεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως προβληματικές- ζημιογόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν βάση λογικών κέρδους-ζημίας'', υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της , τονίζοντας πως ''μυστικοπάθεια, η προχειρότητα, η έλλειψη γνώσεων για την περιοχή των Σερρών και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η αδιαφάνεια αποτελούν τροχοπέδη για την ποιοτική εκπαίδευση στην οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες''. Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Καταργούνται 15 (!) Γυμνάσια, Λύκεια  του
 Ν. Σερρών, δηλαδή το 25% των Σχολείων

 Στις Χαλκιδική μόλις 1,Πιερία 1,Πέλλα1,Ημαθία 1, Δυτ. Θεσ/νίκη 4, Ανατ. Θεσ/νίκη  7 Κιλκίς 0


« Πρόθυμοι» υπάρχουν παντού…..

Σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών συνολικά στο Νομό Σερρών προτείνεται να καταργηθούν τα παρακάτω 18 Σχολεία: (προηγήθηκε και το ΤΑΔ ΣΕΡΡΩΝ)

1. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΒΑΤΑ
2. ΓΕΛ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
3. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΤΣΙΟΥ
4. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ
5. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
6. ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ    
7. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟΥ
8. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ
9. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΠΕΡΗΣ
10. ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΣΟΥΛΙΟΥ
11. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ
12. ΓΕΛ. Ν. ΣΚΟΠΟΥ
13. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ
14. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ
15. ΓΕΛ. ΠΡΩΤΗΣ
16. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΩΡΟΥ
17. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΒΗΣΚΟΥ
18. ΕΠΑΛ. Ν. ΖΙΧΝΗΣ

Από τα παραπάνω «διεσώθησαν» τα γυμν Ν.Πετριτσίου, Αχλαδοχωρίου, ΕΠΑΛ Ν.Ζίχνης



Συναδέλφισσα και Συνάδελφε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε  από το Υπουργείο Παιδείας η εν κρυπτώ δρομολόγηση και υλοποίηση της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ σχολικών μονάδων προβάλλοντας ως επιχειρήματα δήθεν παιδαγωγικούς λόγους και δήθεν ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το Υπουργείο στην προσπάθειά του να εφαρμόσει την πολιτική των γενικότερων περικοπών και μειώσεων δεν διστάζει να θυσιάσει την εκπαίδευση των παιδιών μας και να δημιουργήσει μαθητές δεύτερης κατηγορίας.
Στο Νομό Σερρών καλύτερος συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια ενάντια στα παιδιά μας δεν θα μπορούσε να ανακαλυφθεί παρά μόνον ο «εκλεκτός» Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει τη γεωγραφική περιοχή του Νομού μας, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών που διαμένουν στον τόπο μας, τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης, τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας πρότεινε να ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΣΧΟΛΕΙΑ (όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο επίσημα στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Σερρών). Τελικά καταργήθηκαν δεκαπέντε (15). Με ποια κριτήρια πρότεινε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης το ΚΛΕΙΣΙΜΟ των σχολείων; Υπολόγισε πόση ώρα θα σπαταλάει ένας μαθητής-ταξιδιώτης καθημερινά στις μετακινήσεις ή δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα χωριά μας; Έλαβε υπόψη του ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με τις κατά περιόδους αντίξοες καιρικές συνθήκες καθιστούν επικίνδυνη την καθημερινή μετακίνηση παιδιών; Έκανε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ή είναι περιορισμένος στο γραφειοκρατικό κάστρο της διοίκησης; Έγινε κάποια συγκεκριμένη μελέτη ή θα καταργηθεί όποιο σχολείο έλαχε;
Θα περιμέναμε να αντιδράσει δυναμικά η ΕΛΜΕ Σερρών , να κινητοποιηθεί και να υποστηρίξει το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση. Αντίθετα, πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα και τους επιφανειακούς λεονταρισμούς παρακολουθούμε αυτό που προβλέψαμε το Νοέμβριο του 2009, δηλαδή να εξοφλούνται συνδικαλιστικά γραμμάτια μεταξύ των δυνάμεων της συγκυριακής πλειοψηφίας. Το συνδικαλιστικό δούναι και λαβείν δεν έχει τελειωμό. Και όλα αυτά στις πλάτες των παιδιών, της τοπικής κοινωνίας αλλά και υμών των συναδέλφων.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει ότι η αύξηση των μαθητών ανά τάξη βελτιώνει την απόδοσή τους. Η δημιουργία τμημάτων των 30 μαθητών που είναι ο στόχος του Υπουργείου σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι άκρως αντιπαιδαγωγική και κατά συνέπεια εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον οικονομικές σκοπιμότητες.
Είναι λάθος να θεωρείται συντεχνιακή συμπεριφορά η αγωνία μας για τις οργανικές θέσεις που θα χαθούν με την κατάργηση σχολικών μονάδων. Τη δική σου αγωνία, συνάδελφε, εκφράζουμε σε αυτό το κείμενο. Τη δική σου φωνή δυναμώνουμε, χωρίς να ντρεπόμαστε να μας κατηγορήσουν ότι λειτουργούμε συντεχνιακά. Αν κλείσουν τα προτεινόμενα από το διοίκηση σχολεία , θα χαθούν οργανικές, θα μειωθούν θέσεις και φυσικά την επόμενη χρονιά το πλεονάζον προσωπικό θα διατεθεί στις ανάγκες του Νομού, της Περιφέρειας ή και της Χώρας. Δεν κινδυνολογούμε…Απλά ενός κακού μύρια έπονται.
Η μυστικοπάθεια, η προχειρότητα, η έλλειψη γνώσεων για την περιοχή των Σερρών και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η αδιαφάνεια αποτελούν τροχοπέδη για την ποιοτική εκπαίδευση στην οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες.
Τα σχολεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως προβληματικές- ζημιογόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν βάση λογικών κέρδους-ζημίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, συντασσόμαστε πλήρως με τις τοπικές Κοινότητες και συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην κατάργηση του σχολείου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: