Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εντυπωσιακή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο νοσοκομείο Κατερίνης Συνάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
-Ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο δαπανήθηκε το 2010 για φάρμακα –Στόχος η μείωση ακόμη 2 εκ. ευρώ στη δαπάνη του 2011.
Εξορθολογισμό και ..διαφάνεια αλλά κυρίως περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα που προμηθεύεται το νοσοκομείο Κατερίνης επιχειρεί η διοίκηση με εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών και εμπόρων ο διοικητής κ. Φαρμάκης, ήδη εξοικονομήθηκε 1 εκ. ευρώ από τη δαπάνη για φάρμακα το 2010, ενώ ο κεντρικός στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο νοσοκομείο κατά 50%. Με βάση το δεδομένο ότι η δαπάνη το 2009 έφτασε τα 6,5 εκ. ευρώ, το 2010 τα 5,5 εκ. ευρώ, το 2011 ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως θα γίνει προσπάθεια για περικοπή ακόμη 2 εκ. ευρώ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει λιγότερες παροχές προς τους νοσηλευπομενους.
Για το σκοπό αυτό εξάλλου, ήδη εκπονήθηκε από ειδική επιτροπή φαρμάκων του νοσοκομείου νέα λίστα φαρμάκων και εγκαινιάζεται νέος τρόπος συνεργασίας με τις εταιρίες. Ειδικότερα ο κ. Φαρμάκης είπε: «Το νοσοκομείο, έκανε δική του λίστα φαρμάκων και πετάξαμε έξω από την παλιά λίστα, το 40% σχεδόν των φαρμάκων, που κατά την κρίση της αρμόδιας Επιτροπής δεν χρειάζονται.
Κάλεσα τους γιατρούς να κάνουν ενστάσεις προς την επιτροπή φαρμάκων για να δουν εάν λείπει κάτι και πάντοτε με επιστημονικό και οικονομικό κριτήριο.

Στους εκπροσώπους των εταιρειών, εξήγησα πως το καινούργιο συνταγολόγιο, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα γνωρίζουν όλοι τι φάρμακα παίρνουμε και πόσο κάνουν. Εάν κάποιος έχει φάρμακο, φθηνότερο από αυτά, θα το δεχθούμε αμέσως και θα φύγει το αντίστοιχο, ακριβό φάρμακο. Αυτή είναι μια προδιαδικασία για να κερδίζουμε χρόνο και χρήμα και να πολεμήσουμε τις σπατάλες, μέχρι να είμαστε σε θέση να κάνουμε για όλα τα φάρμακα τους λεγόμενους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια φάρμακα θέλουμε, έχουμε νέα επικαιροποιημένη λίστα σε ομάδες και με βάση και την τιμή καταλήξαμε εμείς ποια φάρμακα θέλουμε.
Να σας θυμίσω ότι τη στη χρήση του 2010 μειώσαμε τις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μείωση ακόμη δύο εκατομμυρίων ευρώ, από τη χρήση του 2011. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης και πιστεύω ότι στο τέλος του 2011 θα έχουμε πετύχει να μειώσουμε στο 50% τη φαρμακευτική δαπάνη από την ημέρα που οριστήκαμε διοικητές.
Το 2009 το Νοσοκομείο Κατερίνης είχε ξοδέψει 6,5 εκ. ευρώ και το 2010, 5,5 εκ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά θα τα αναλύσουμε όταν θα κάνουμε τον οικονομικό απολογισμό και μόλις κλείσει επίσημα λογιστικά η χρονιά.
Βαδίζουμε βάση του στόχου της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι εκεί είναι πάρα πολλά τα λεφτά και πρέπει να έχουμε σημαντικά και σαφή αποτελέσματα.
Πλέον ο καθένας θα ξέρει ποια φάρμακα αγοράζουμε και όποιος πιστεύει ότι έχει να μας δώσει ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να αντικαταστήσει ένα από τη λίστα μας, θα μπαίνει στη λίστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: