Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την υπογραφή μνημονίου "Όροι ασφάλειας και σιγουριάς"


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 Ελλάδα
Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την οικονομική πολιτική της, που ουσιαστικά οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Αν η Νέα Δημοκρατία είχε την πολιτική γενναιότητα θα είχε υπογράψει η ίδια ως κυβέρνηση το μνημόνιο και κατόπιν θα πήγαινε σε... εκλογές, όπως έπραξε η απελθούσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, είπε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους στη Σύνοδο, ως αναγνώριση των θυσιών και της τιτάνιας προσπάθειας που έχει καταβάλλει.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δυσβάσταχτος, αλλά κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, τόνισε. Επισήμανε δε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι όροι και τα δεδομένα του αγώνα της Ελλάδας έχουν αλλάξει. Μιλάμε πλέον με όρους ασφάλειας και σιγουριάς, είπε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη υπερασπίστηκε το "Σύμφωνο για το ευρώ", και τόνισε ότι η πρόταση της Ελλάδας για ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές, έγινε αποδεκτή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να πολεμήσει και να μην φυγομαχήσει, να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις πλην όμως απαραίτητες για την σωτηρία της Ελλάδας.
Χαρακτήρισε το μνημόνιο μια "σκληρή συμφωνία" που όμως "εγγυάται" ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί στο ίδιο τραγικό επίπεδο.
Μάλιστα απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση και οι υπουργοί της ότι απλώς υπακούουν στην τρόικα και εκτελούν τις εντολές της, ο πρωθυπουργός τόνισε στη ομιλία του ότι "κανένα ΔΝΤ, καμία ΕΚΤ και καμία ΕΕ δεν καθορίζει τις πολιτικές μας περισσότερο από τις δικές μας επιλογές".
Ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογική και ισοπεδωτική κριτική στην κυβέρνηση, επανάλαβε την έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση και συστράτευση στον αγώνα.
Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη δύναμη του ελληνικού λαού, "οι οποίοι βάζουν καθημερινά πλάτη".
Οι εταίροι αναγνωρίζουν τις θυσίες
Ως αναγνώριση και επιδοκιμασία των θυσιών του ελληνικού λαού παρουσίασε ο Γ. Παπαδρέου τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή, εξασφαλίζοντας -όπως είπε- ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα.
Επιβραβεύει τις τιτάνιες προσπάθειες της Ελλάδας και στέλνει μήνυμα στους κερδοσκόπους είπε ο πρωθυπουργός.
Απαριθμώντας τι κερδήθηκε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε πείσμα των καταστροφολόγων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Ελλάδα κέρδισε καταρχάς την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ στα 7,5 χρόνια.
Ουσιαστικά διπλασιάσαμε τη μέση διάρκεια του δανείου και η αποπληρωμή εκτείνεται πλέον έως το 2021, είπε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, πετύχαμε μείωση του επιτοκίου κατά 1% για όλα το ύψος του δανείου. "Κερδίσαμε δηλαδή περίπου 6 δισ ευρώ".
Ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη εμφάνισε ο πρωθυπουργός την κεφαλαιακή ενίσχυση και την αύξηση των δυνατοτήτων του προσωρινού, αλλά και του μόνιμου ευρωμηχανισμου διάσωσης, κίνηση που "προστατεύει τα κράτη από τους κερδοσκόπους".
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και το "Σύμφωνο για το ευρώ" ως κάτι θετικό που θέτει δικλείδες ασφαλείας και θα ενισχύσει την συνεργασία εντός της ΕΕ.
<="" ελλήνων="" των="" νίκη="" μια="" είναι="" συνόδου="" αποφάσεις="" οι="" ότι="" τόνισε,="" και,="" αν="" πρωθυπουργός,="" ο="" είπε="" ελλάδα?="" υπερασπιστώ="" μου="" χέρι="" από="" περνούσε="" ό,τι=""><="" μεγαλύτερης="" ασφάλειας="" δεδομένα,="" όρους="" άλλους="" με="" πλέον="" διεξάγεται="" ελλάδας="" αγώνας="" επεσήμανε="" ωστόσο="" δύσκολος.="" μακρύς="" παραμένει="" δρόμος="" προσθέτοντας="" γ.παπανδρέου="" επανέλαβε="" συνεχίζεται?="" αλλά="" μάχη,="" μεγάλη="">

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: