Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Χωρίς προσωπικό… και πετρέλαιο με το σταγονόμετρο!

Παρασκευή 04 Μαρτίου 2011
10 δασοφύλακες για 16 δασοφυλακεία στην Πιερία…
Τι κι αν η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, είναι επιφορτισμένη με την προστασία και τον έλεγχο της παράνομης υλοτομίας και θήρας στον Εθνικό Δρυμό .... Ολύμπου; Εκτός από τον μικρό αριθμό δασοφυλάκων που διαθέτει, πρέπει να αντιμετωπίσει και τις περικοπές στο… πετρέλαιο κίνησης!
Αυξημένα είναι τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στα Πιερικά δάση, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Π» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας. Ο κ. Μαυρίδης, υποστήριξε ότι η Διεύθυνση Δασών καταβάλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει το φαινόμενο, αλλά είναι αδύνατον τα 16 δασοφυλακεία στο νομό μας, να καλυφθούν από τους μόλις δέκα δασοφύλακες.

«Τα στοιχεία όσον αφορά την παράνομη υλοτομία είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρυσι», υποστήριξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, σημειώνοντας πάντως ότι φαίνεται να έχουν αυξηθεί και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στα δάση από την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα. Το φαινόμενο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δηλώσεις, είναι πιο έντονο στα «χαμηλά δάση», ενώ περιορισμένα είναι τα προβλήματα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου το δασαρχείο καλύπτει τη ζήτηση σε καυσόξυλα.
Η στροφή στην παραγωγή των καυσόξυλων δεν είναι αδικαιολόγητη, αφού συνδέεται με την αύξηση τιμής του πετρελαίου, καθώς αυξάνει η ζήτηση για ξύλο «αν και οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή, σε σχέση με το πετρέλαιο, δεν είναι πολύ διαφορετικές», όπως εκτιμάται.

16 δασοφυλακεία, 10 υπάλληλοι
Έχοντας  μόλις 10 δασοφύλακες η Διεύθυνση Δασών προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης όλου του ορεινού όγκου της Πιερίας. Τα περισσότερα από τα 16 θεσμοθετημένα (με Προεδρικά Διατάγματα) δασοφυλακεία του νομού, μένουν «ακάλυπτα», αφού είναι αδύνατον οι μόλις 10 δασοφύλακες να καλύψουν ακόμη και τη μια βάρδια σε αυτά σε καθημερινή βάση. «Αν εφαρμοζόταν το τέλειο μοντέλο, στο κάθε δασοφυλακείο θα αντιστοιχούσαν τρεις δασοφύλακες», ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας πάντως ότι ουδέποτε λειτούργησαν με τον απόλυτο αριθμό δασοφυλάκων, αλλά και ποτέ δεν είχαν μείνει μόλις 10 δασοφύλακες όπως σήμερα. «Συνήθως είχαμε στη διάθεσή μας 18 με 23 δασοφύλακες» είπε, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και με 21 με 22 δασοφύλακες θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης».
Πάντως, ακόμα κι αν ήταν καλυμμένες όλες οι θέσεις, πάλι δύσκολα θα υπήρχε 24ωρη φύλαξη, αφού οι περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιόρισαν τα κονδύλια για την εκτός έδρας και την υπερωριακή απασχόληση και για τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Δασών.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, έχουν περιοριστεί οι κινήσεις του «υλωρικού προσωπικού», λόγω των περικοπών των κονδυλίων για τα καύσιμα των οχημάτων.
Να σημειωθεί, ότι εκτός από τον έλεγχο για την παράνομη υλοτομία, οι δασοφύλακες είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο της λαθροθηρίας η οποία επίσης αποτελεί μια απειλή για την πανίδα των δασών μας. 
Χωρίς προσωπικό… και πετρέλαιο με το σταγονόμετρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: