Ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία Νέες εκρήξεις σε αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, το νέφος απειλεί το Τόκιο


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/007004985347BE2E474D0770BE802B9E.jpg 

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Μετά το σεισμό και το τσουνάμι, οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζουν τώρα με τον εφιάλτη  της ραδιενέργειας. Τα ξημερώματα της... Τρίτης (τοπική ώρα) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του ίδιου εργοστασίου.

Μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσίμα έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Οι ιαπωνικές Αρχές προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι «σημαντικά» υψηλότερα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα έπειτα από την έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 2 και την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.1 και Νο. 3.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε από τους κατοίκους της περιφέρειας να παραμείνουν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φορούν ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Παράλληλα, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Το πρακτορείο Kyodo μεταδίδει, επίσης, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Ιάπωνας αξιωματούχος που εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου 2-3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Για τον κίνδυνο το ραδιενεργό νέφος να φτάσει στην πρωτεύουσα είχε προειδοποιήσει η πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόκιο.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό ιστότοπο της πρεσβείας, προέτρεπε τους γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα.

Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη ΙΑΕΑ ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα).

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

«Συναγερμός» στο Τόκιο - Αδειασαν τα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2, «χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο. 

Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Η κυβέρνηση καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Οπως έγινε γνωστό, ιάπωνες επιστήμονες θα συναντηθούν σήμερα στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Πολλοί κάτοικοι του Τόκιο έχουν εγκαταταλείψει την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλα τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.  Οι διάδρομοι πολλών σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων της περιοχής του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν να προμηθευτούν αποθέματα στην περίπτωση που κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η υπουργός Κατανάλωσης κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες,  εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Η υπουργός δήλωσε ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές. Η ίδια διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.(ΒΗΜΑ)