Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOEpdzQgruyu204Fod2YHNzSYUt8qzCsO1ONJ0A1rFvZyDAqZ_OmWbWaVhNmYH-ZK1cOBx68cKsgFC00JXNvnLqXh25TxBcfbZpQGTpPenEQqeGw_jiswOzxfQFW-3tUkP6JfoMcmiFyw/s1600/giatroi.jpg
Επείγει η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
Σοβαρές ανάγκες σε πληθυσμούς περιοχών αποκλεισμένων από ξηράς μετά τον καταστροφικό... σεισμό και το τσουνάμι κατέγραψε η 10μελης ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αφού κατάφερε σήμερα να τις προσεγγίσει.
Η ομάδα λειτουργεί κινητές κλινικές και αξιολογεί τις ανάγκες στην νομαρχία Μιγιάγκι (Miyagi) μετά τον καταστροφικό σεισμό εντάσεως 9 βαθμών και τα τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή την προηγούμενη Παρασκευή. Τα τσουνάμι κατάστρεψαν ολοσχερώς παράκτιες περιοχές οι οποίες μετά από τεράστιες προσπάθειες των Ιαπωνικών αρχών είναι πλέον προσβάσιμες από ξηράς.
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους επιζήσαντες της καταστροφής, με μεγάλα τμήματα του νομού να παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. «Οι επίσημες αρχές μας ενημέρωσαν ότι γύρω από το Μιναμινσουρίκου (Minamisunriku), βόρεια της περιοχής Μιγιάγκι (Miyagi), υπήρχαν 9.200 άνθρωποι σε 20 κέντρα εκκένωσης που χρειάζονταν νερό, είδη πρώτης ανάγκης και ιατρική φροντίδα», ανέφερε ο Μικίκο Ντότσου, συντονιστής της ομάδας των ΓΧΣ.
«Παρόλο που οι τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή με ελικόπτερο, υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι κάποιοι εκ των οποίων ήταν αφυδατωμένοι», ανέφερε ο συντονιστής, προσθέτοντας: «Οι χρόνιες ασθένειες κάποιων ηλικιωμένων ανθρώπων προκαλούν ανησυχία».
Οι ΓΧΣ τώρα καταγράφουν συγκεκριμένες ανάγκες σε οξυγόνο, είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικό εξοπλισμό και νερό και θα συνεργαστούν με τις ιαπωνικές αρχές για να προσφέρουν βοήθεια σ’ αυτούς τους πληθυσμούς.
Την ίδια στιγμή, επιπλέον προσωπικό της οργάνωσης βρίσκεται σε επιφυλακή στην Ιαπωνία και άλλες χώρες, σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφθάσουν στην νομαρχία Μιγιάγκι (Miyagi) για να ενισχύσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση γύρω από την περιοχή Φουκουσίμα (Fukushima) όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί σταθμοί. Ωστόσο,
σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος μόνο η Ιαπωνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιδράσει.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις από την περιοχή:Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ.109), κιν. 6936 699 142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: