Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΛΙΒΥΗ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyaSDCx_2e6KxnzCZjcjuUIw0q_jLwi4p6zacjuFY1a9-fm3MR5w

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Ανησυχία για τους τραυματίες και έκκληση για απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα
Καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται στο εσωτερικό της Λιβύης, η διεθνής ιατρική, ανθρωπιστική.... οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εκφράζει έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των τραυματιών που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων και απευθύνει επείγουσα έκκληση για την απρόσκοπτη πρόσβαση τους  στην ιατρική φροντίδα, ανεξαρτήτως από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες.
Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, έχοντας ως βάση τα σύνορα με την Τυνησία και την Βεγγάζη, οι ΓΧΣ διένειμαν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες σε δομές υγείας στη Λιβύη, και επιχειρούσαν ενεργά να προσεγγίσουν περιοχές στη δυτική πλευρά της χώρας όπου μαίνονται βίαιες συγκρούσεις.
Σε πολλές περιοχές συγκρούσεων όπως η Ζαουίγια (Zawiyah) και η Μισράτα (Misrata), μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αποκοπεί από οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια, ενώ αναφέρονται κρίσιμες ιατρικές ανάγκες και ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η απαγόρευση πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα καθώς και η κατάσταση των ασθενών σε δημόσιες δομές υγείας μέσα σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση», δηλώνει ο Bruno Jochum, διευθυντής αποστολών των ΓΧΣ.
Ως  οργάνωση επείγουσας ιατρικής, ανθρωπιστικής δράσης, οι ΓΧΣ επιβεβαιώνουν εκ νέου την ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις επείγουσες ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις θέσεις ή την καταγωγή τους. «Ο κύριος στόχος σήμερα είναι να αποκτήσουμε άμεση πρόσβαση στους ανθρώπους που επλήγησαν από τη βία στη Λιβύη», συνεχίζει ο Bruno Jochum. «Παρά τις παρατεταμένες  συγκρούσεις, οι ιατρικές μας ομάδες που εδώ και εβδομάδες βρίσκονται ηθελημένα εγκλωβισμένες στα σύνορα με την Τυνησία στο Ρας Ατζντίρ (Ras Ajdir), δεν εντοπίζουν  τραυματίες με άδεια εισόδου στην Τυνησία. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να αποδράσουν από περιοχές συγκρούσεων προς αναζήτηση καταφυγίου σε ασφαλείς περιοχές μέσα στη Λιβύη ή στο εξωτερικό αυτής
Σύμφωνα με ιατρικές αρχές και το διεθνές, ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι σημαντικό όλες οι εμπόλεμες πλευρές να σέβονται τις ιατρικές δομές, τα οχήματα και το προσωπικό τους, εφόσον αποτελούν το μοναδικό τρόπο να καλυφθούν οι επείγουσες ιατρικές ανάγκες των ασθενών. 
Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να περιθάλπουν πολίτες διανέμοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό στη Λιβύη. Απόταν η πρώτη ομάδα των ΓΧΣ κατόρθωσε να εισέλθει στην ανατολική Λιβύη, στις 24 Φεβρουαρίου, 22 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού έχουν διανεμηθεί στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Έντεκα ακόμη τόνοι ιατροφαρμακευτικών υλικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διανεμηθούν στα σημεία όπου παρατηρούνται ελλείψεις και ανάγκες λόγω παρατεταμένων συγκρούσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες:Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ.109), κιν. 6936 699 142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: