Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Αυτό που ακούς τις τελευταίες μέρες, από παρέα σε παρέα είναι μια φράση κλισέ. Ένα τσουνάμι θα μας σώσει.
***
Τόση είναι η απελπισία του... κόσμου Γιώργο μου και ίσως είναι υπερβολικό αυτό που λέει αλλά εκεί τον οδηγεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
***
Δε λέω καλή είναι η επιμήκυνση και τα αποτελέσματα της Συνόδου, το’πε άλλωστε κι ο Σταικούρας αλλά κάτι πρέπει να γίνει και για τους πολίτες, γιατί δυστυχώς μείνανε ταπί και καθόλου ψύχραιμοι.
***
Ξέρω, ανάπτυξη θα πεις και θα επιμείνεις αλλά αυτή δεν έρχεται μόνη της. Νέες δράσεις θα πεις και επιχειρηματικότητα αλλά εδώ και δυο χρόνια το μόνο που βλέπω στην Πιερία είναι να αυξάνονται οι κουλουράδες, οι σαλεπιτζήδες και οι λουκουματζήδες.
***
Ασφαλώς αυτές είναι εικόνες του ’50, μόνο που λείπει ο γανωτής, ο πεταλωτής και ο πλανόδιος παγωτατζής. Και βέβαια αυτές δεν είναι οι νέες θέσεις εργασίας που ονειρευτήκαμε.
***
Θα’χουμε επενδύσεις λες και περιμένεις να’ρθουν ξένοι επενδυτές να αναθερμάνουν την οικονομία. Μα για αφελείς ψάχνεις; Τι να’ρθουν να κάνουν οι άνθρωποι, για να κλείσουν τις τρύπες του ΙΚΑ και της εφορίας; Είναι δυνατόν με τέτοιες επαχθείς εισφορές και φόρους να υπάρξει ανταγωνιστικότητα;
***
Νομίζω Γιώργο μου ότι πρώτο μέλημα σου πρέπει να είναι η διατήρηση στη χώρα όλων όσων ακόμη επιχειρηματιών μικρών και μεγάλων παρέμειναν, όσων απέφυγαν τα λουκέτα τουλάχιστον για την ώρα.
***
Και δεν εννοώ ότι απαραίτητα πρέπει να δώσεις γενναία κίνητρα αλλά τουλάχιστον δώσε όσα κράτος και δήμοι χρωστάνε, για μια ανάσα δηλαδή και μετά τα ξαναμιλάμε.
***
Ξέρεις, δεν έχει και τόση αξία να λες ότι κερδίσαμε την αξιοπιστία στην Ευρώπη την ίδια ώρα που τη χάνεις στην Ελλάδα.
***
Είναι μετά και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας ή αν το θέλεις πιο βελούδινα, η αξιοποίηση. Κι ας πούμε για το κάμπινγκ του ΕΟΤ, σημασία δεν έχει να το δώσεις αλλά πώς θα το δώσεις.
***
Και δεν τρελαθήκαμε κιόλας από τη χαρά, αν θα το πάρει ντόπιος ή ξένος αλλά μας νοιάζει από πού θα’ρθει το χρήμα, γιατί άλλο είναι να’ρθει από το Κατάρ κι άλλο από θαλασσοδάνεια made in Greece.
***
Και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτόν τον τύπο ανάπτυξης, γιατί δοκιμασμένη παλιά η συνταγή, επιθετική επιχειρηματικότητα τάχα και μετά ρυθμίσεις και κόντρα ρυθμίσεις ώσπου να ‘ρθουν τα χαριστικά.
***
Έπειτα είναι και ποιοι θα διαχειριστούν το όλον θέμα. Σε ποιους να’χεις εμπιστοσύνη, αφού συνήθως η δουλειά γίνεται στο τάτσι-μίτσι-κότσι κι αντί να νοικοκυρευτεί ο πωλητής ή ο αγοραστής νοικοκυρεύεται ο διαμεσολαβητής.
***
Θέλει προσοχή, γιατί άλλα περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Και μετά μιλάμε για τσουνάμι.
***

14-3-2011
Και μέχρι πριν λίγες μέρες πίστευα ότι υπερδύναμη του πλανήτη είναι οι ΗΠΑ ώσπου αντιλήφθηκα ότι μπροστά στην οργή της φύσης όλοι είμαστε ασήμαντοι.
***
Αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία δύσκολα μπορεί να αποδοθεί με λίγες λέξεις ακόμη και από μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν το γεγονός «βιβλική καταστροφή», ενώ κάποιοι άλλοι ανέτρεξαν στην Αποκάλυψη.
***
Σημασία έχει, πέρα από τις περιγραφές, τι μηνύματα θα πάρουμε και πως θα αναθεωρήσουμε κάποιες πρακτικές σχετικές με την προσωρινή διαμονή μας στον πλανήτη.
***
Οι εικόνες που πήραμε από τον γιγαντιαίο σεισμό και το τσουνάμι, η ισοπέδωση πόλεων, η απώλεια χιλιάδων ψυχών, οι καταστροφές υποδομών, περιουσιών, η πυρηνική απειλή, ο εκμηδενισμός τεχνολογιών, πέρα από το ότι μας συγκλόνισαν, μας έκαναν να ξεχάσουμε το μικρό καθημερινό μας χάλι.
***
Ξεχάσαμε τα σπρέντς, τον Τρισέ, την Υπατία, τη Ζίμενς κι όλους τους περίεργους και ανιαρούς τύπους που μας έπρηξαν με κηρύγματα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας εδώ και δυο χρόνια.
***
Ατύχησε κι ο Παπανδρέου, γιατί πέρασε στα ψιλά η επιτυχία του καθώς λέει για την επιμήκυνση του δανείου και για το ότι δεν θα πτωχεύσουμε.
***
Θα κερδίσουμε λέει 6 δις από τους διεθνείς τοκογλύφους και ξαφνικά ένιωσα ότι μου’βαλαν στην τσέπη 500 ευρώ και χάρηκα απότομα, ώσπου ξανασκέφτηκα το τσουνάμι κι είπα «ματαιότης, ματαιοτήτων».
***
Τα είδατε τα σπίτια, τα τρένα, τα αυτοκίνητα, τα καράβια στην οργή της φύσης; Κάπως έτσι νιώθω ώρες-ώρες ότι είμαστε στα χέρια της Μέρκελ και της Moody’s.
***
Μετά την επιτυχία του Γιώργου, βέβαιο είναι ότι μέχρι το 2023 θα πληρώνουμε σε ευρώ, θα συναλλασσόμαστε σε ευρώ και οι νοσταλγοί της δραχμής θα είναι στην αναμονή.
***
Μετά λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις, όσοι αποσύρατε καταθέσεις απ’τις τράπεζες και τις θάψατε σε αποθήκες και διάφορες κρυψώνες, ηρεμήστε, κινδυνεύετε περισσότερο από τσουνάμι παρά από τις τράπεζες.
***
Ώρα λοιπόν Γιώργο ν’αλλάξει κι η ψυχολογία μας, ρίξε κι έναν ανασχηματισμό, γιατί κάποιους μόνο που τους βλέπουμε αισθανόμαστε πτωχοί.
***
Κι αν θέλεις να σε βοηθήσω άρχισε από τον Παπακωνσταντίνου, γιατί μας χαπάκωσε όλους και συνέχισε με το Ραγκούση (Καλλικράτης τον μάρανε), γιατί αποδείχτηκε λίγος. Λεπτομέρειες θα σου γράψω άλλη φορά.
***
Όσο για το εντυπωσιακό έργο που έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Γιώργο, άσε την πλάκα, μας τα’λεγε κι ο Καραμανλής ώσπου έγινε Λούης.
11-3-2011
Έπεσε λέει έξω η κυβέρνηση στα έσοδα και ψάχνεται να βρει γιατί. Όσο κι αν ψάχνεται, εκεί που ψάχνει δεν πρόκειται να βρει, γιατί οι βρύσες στέρεψαν.
***
Ας ψάξει αλλού, τη μεγάλη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τους έχοντες και τους αεριτζήδες. Οι μικρομεσαίοι τίμησαν την πατρίδα θυσιάζοντας στο βωμό του ΔΝΤ, για την ώρα, 200.000 ανέργους και έπεται συνέχεια.
***
Οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλάνε για μια ανεργία που στο τέλος του χρόνου θα σκαρφαλώσει στο 20% και με άλλα επιπλέον 200.000 θύματα από τον ιδιωτικό τομέα.
***
Φίλος επιχειρηματίας μου έλεγε ότι ποτέ στη διαδρομή του δεν συνάντησε τόσες οικονομικές δυσκολίες αλλά εν τούτοις δεν κάμπτεται. Εκείνο όμως που δεν μπορώ ν’αντέξω, είναι οδυνηρό μου έλεγε, πως θα ανακοινώσω κάποιες απολύσεις σε εργαζόμενους-συνεργάτες μου.
***
Το αντιλήφθηκαν κι αυτοί, μου έλεγε και περιμένουν ως πρόβατα επί σφαγή το μοιραίο. Κι όλα αυτά την ώρα που η πολιτεία οφείλει 12 δις ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
***
Χιλιάδες λοιπόν στην ανεργία, ανοιχτή πληγή που δεν πρόκειται να κλείσει, όσο η πολιτεία αδιαφορεί για τον ιδιωτικό τομέα και περιορίζεται μόνο στις περί ανάπτυξης κραυγές της.
***
Την ίδια ώρα στο δημόσιο τομέα δεν άνοιξε ούτε μύτη υπό την έννοια ότι κανείς δεν έχασε τη δουλειά του, παρά τις οδηγίες της τρόικας.
***
Θα ήταν βέβαια εξ ίσου απάνθρωπο εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους και στο δημόσιο τομέα αλλά τουλάχιστον ας αξιοποιηθούν. Εργαζόμενος στην πρώην νομαρχία που μετατάχθηκε σε δήμο μου έλεγε ότι ντρέπεται που πληρώνεται για να κάθεται.
***
Αφοπλιστική η ειλικρίνειά του αλλά δεν είναι ο μόνος. Γέμισαν οι δήμοι από τις μετατάξεις υπαλλήλων που ομολογούν ότι όχι μόνο δεν έχουν αντικείμενο εργασίας αλλά ούτε καρέκλα να καθίσουν.
***
Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα και οι πρώτες παρενέργειες του μεγαλόπνοου σχεδίου Καλλικράτης που εμπνεύστηκε ο μέγας Ραγκούσης και βιάστηκε να εφαρμόσει. Όλα τα’χε η Μαριωρή….
***
Θα μου πείτε ίσως, καλά τα λες αλλά κάνεις κι εσύ σαν τον Τσίπρα, πρόταση έχεις; Η πρόταση ήρθε από το ΔΝΤ και είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ρεαλιστική. Δραστική μείωση του δημόσιου τομέα.
***
Υπάρχει και κάτι άλλο που πάντα υποστήριζα ότι οι πραγματικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας απαιτούν μισθούς δημοσίου στο επίπεδο του ιδιωτικού και ίσως μικρότερους. Μπορεί να είναι σκληρό αλλά είναι αληθινό. Διαφορετικά θα δανειζόμαστε για μισθούς και συντάξεις ώσπου μια μέρα να μας το πουν ξεκάθαρα, «κύριοι επτωχεύσαμεν». Κι ίσως πάρει τέλος το κράτος των συντεχνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: