Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ένας Έλληνας στην κεφαλή του ΝΑΤΟ!


Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Είναι Ελληνας και είναι ο άνθρωπος που κατευθύνει τη νατοϊκή επιχείρηση εναντίον της Λιβύης. Πρόκειται για τον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδης, Διοικητή... Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης.
Σύμφωνα με την "Πατρίδα", μιλάει ελάχιστα ελληνικά αλλά νοσταλγεί «τον λαμπερό ήλιο, το καυτό αεράκι, τη ρετσίνα και το σουβλάκι». Παραδέχεται ότι ο παππούς του διώχθηκε από την Τουρκία «στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων», αλλά αποκαλεί τη Σμύρνη με τη τουρκική της ονομασία, Ιζμίρ.
Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης είναι το αφεντικό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Τζέιμς Σταυρίδης, συνέχισε την οικογενειακή στρατιωτική παράδοση.
Ο πατέρας του Γιώργος Σταυρίδης, ήταν συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών και στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, είχε υπηρετήσει ως ναυτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο Τζέϊμς Σταυρίδης, ήταν τότε 7 ετών και στα δύο χρόνια που έμεινε στην Αθήνα –από το 1962 έως το 1964- έμαθε τις ελάχιστες ελληνικές λέξεις που ακόμη θυμάται.
Δεν διστάζει να παραδεχτεί την αδυναμία του να μιλήσει τη γλώσσα των προγόνων του και αποδίδει ευθύνες στον εαυτό του για το γεγονός ότι οι δυο του κόρες δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά.
Ιδιαίτερα έμπειρος αξιωματικός, ο Τζέιμς Σταυρίδης αποφοίτησε από την αμερικανική Ναυτική Ακαδημία και, στη συνέχεια, πήρε διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις, από το Ταφτς, το Πανεπιστήμιο που έχει τελειώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στην πολύχρονη καριέρα του, έχει υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις, με αποκορύφωμα τη Βοσνία και το Ιράκ.
Η θέση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.http://perifereianews.blogspot.com/2011/03/blog-post_4157.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: