Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη - "Βροχή" πυραύλων


Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 Κόσμος
Με βροχή πυραύλων Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι συνέχισαν για τρίτο 24ωρο να σφυροκοπούν τις στρατιωτικές υποδομές της Λιβύης και να επιφέρουν καίρια πλήγματα στην ...ισχύ του Καντάφι.
Η Δύση πάντως παραμένει διχασμένη όσον αφορά την ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας", αρνείται ωστόσο ότι στόχος των επιθέσεων είναι ο συνταγματάρχης.

Από τις σημαντικές εξελίξεις της ημέρας είναι η αλλαγή στάσης της Ρωσίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαρακτηρίζει την επιχείρηση "Μεσαιωνική σταυροφορία κατά της Λιβύης", αλλά και το θρίλερ με την τύχη ενός εκ των γιων του Καντάφι, που σύμφωνα με αραβικά δίκτυα, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν χτυπήθηκε μία από τις κατοικίες της οικογένειάς του.

Όπως ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ ένας από τους γιους του Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και κάποιοι από τους συγγενείς του. Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business. Πάντως οι φήμες για τον θάνατό του δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί.

Οι αντιφατικές δηλώσεις δυτικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τον στόχο της επιχείρησης "Αυγή της Οδύσσειας" έχουν προκαλέσει σύγχυση εάν είναι ή όχι κεντρική επιδίωξη των επιθέσεων ο ίδιος ο Καντάφι. Τη Δευτέρα πάντως χτυπήθηκε ένα τμήμα από το σύμπλεγμα των κατοικιών του, κοντά στην Τρίπολη, γεγονός που οδήγησε πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως τού τι λέγεται δημοσίως, η εξόντωση του Λίβυου συνταγματάρχη είναι στα σχέδια των επιτιθέμενων.

Γαλλική υπογραφή είχαν οι αεροπορικές επιθέσεις που έγιναν το πρωί στη Λιβύη με στόχο στρατηγεία του Καντάφι, αλλά και συστήματα αεράμυνας. Οι βομβαρδισμοί γίνονται κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, σε πόλεις - κλειδιά, από την Τρίπολη μέχρι τη Βεγγάζη. Τις επόμενες ώρες ή 24ωρα στις επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν μέρος το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

"Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο. Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: